Házi tészta: készítése csak annak mumus, aki még életében nem készített. Valójában nem nagy dolog az alaprecepttel dolgozni, amely lisztből és tojásból készül, kevés sóval.
Házi tészta készítése
Elkészítési idő: 40 dkg lisztből 1 óra 15 perc (gyakorlattal kevesebb, mint 60 perc)
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 4 db tojás (közepes méretű)
- 1 mokkás kanál só
Bevásárlólista
- 1 kg liszt (legyen otthon)
- 4 db tojás (közepes méretű)
Emlékeztető: só
Megjegyzések:
- A fenti összetétel az u. n. 8 tojásos tészta. Ekkor 1 kg tésztában 8 db tojás van és nincs benne víz (vagy csak minimális a tészta keménységének beállítására). Ez a legfinomabb házi tészta. (Vannak ezzel ellentétes vélemények, van, aki fele tojással jobban szereti.)
- Lehet kevesebb tojással is készíteni, akkor a tojások súlyának megfelelő mennyiségű vizet kell hozzá tenni. Ha egy üzletben azt látod, hogy 4 tojásos a tészta, akkor az azt jelenti, hogy 4 db tojást vízzel pótoltak.
- Vannak olyan vélemények is, hogy a liszt felét jobb rétesliszttel vagy durum liszttel helyettesíteni. Ezeket a véleményeket mind figyelembe veheted, de végül is magadnak kell kikísérletezned, hogy nálatok melyik tészta a nyerő.
- főételként 4 személyre, köretként fele mennyiségből célszerű készíteni (bár ez is egyedi, mert például nálunk a 20 dkg lisztből készült tészta főételként is elég 4 személyre)
- A fényképeken levő tészta 20 dkg lisztből és 2 db tojásból 1 csipet sóval készült – ha még nem készítettél tésztát, azt javaslom, először ebből a mennyiségből dolgozz.
Házi tészta készítése
- A lisztet egy tálba teszed (könnyebb összeállítani, mint gyúrólapon). Összekevered a sóval, közepébe mélyedést készítesz.
- Beleütöd a tojásokat.
- Villával, fakanállal összekevered.
- Amikor már nem keverhető tovább, kézzel összegyúrod. Ha nagyon keménynek érzed, minimális vizet adhatsz hozzá, de csak annyit, hogy a tészta a közepesnél keményebb, de még jól gyúrható legyen.
- Pihenteted 30 percig fóliában – könnyebben kezelhetővé válik (tapasztalat: ne tovább! és ne tedd hűtőbe, mert olyan kemény lesz, hogy várhatsz, amíg nyújtani tudod). Ha kisebb méretű deszkán dolgozol, vedd a tésztát kétfelé.
- A következő lépés a tészta nyújtása. Szerintem ez a legnehezebb , mert a rugalmas tészta mindig visszaugrik, ezért fizikai erő kell a kézi nyújtáshoz.
- A következő lépés a darabolás. A tésztát jól belisztezve vastagabb nyújtófára kell sodorni, amelyet középen hosszában szétvágva a tésztából csíkok lesznek. Ezekből tetszés szerint lehet csusza tésztát, vékony vagy széles metéltet, kockatésztát, vagy akár cérnametéltet készíteni.
- Vigyázz arra, hogy a tészta össze ne ragadjon, mert gyúrhatod újra. Ezért lisztezni kell akkor is, ha mindjárt felhasználod és akkor is, ha szárítod.
- Ezzel a tésztakészítés művelete befejeződött. A következő lépés a kifőzés, amely már nem ennek a cikknek a témája.
Megjegyzés:
A házi tészta készítése tésztagéppel sokkal könnyebb és gyorsabban is megy, mint kézzel. Az alap tésztagép egyszerű, ára is elfogadható, ezért, ha tésztakedvelők vagytok, érdemes meggondolni egy tésztagép vásárlását.
Elkészítési idő:
4 fő részére
- összeállítás: 5 perc
- összegyúrás: 10 perc
- pihentetés (gépi nyújtásnál nem is kell) 30 perc
- nyújtás: 15 perc
- formázás: 15 perc
Összesen: kézzel 1 óra 15 perc
Házi tésztával készült étel
Kedvcsinálónak:
Házi tészta készítés képek: saját készítésű tészta saját felvételei
nagyon klassz , GRATULÁLOK .!!!
Ibolya Kőry, köszönöm!