Palacsinta tészta: alaprecept. Nagyon sokféle palacsintát lehet készíteni úgy, hogy a palacsinta tészta lényegében azonos. Itt elolvashatod a legegyszerűbb módszert.
Palacsinta tészta recept
Elkészítési idő: 30 perc (ha gyakorlatlan vagy, akkor több lesz)
Palacsinta tészta hozzávalói
6 – 8 db palacsintához
- 6 púpozott evőkanál liszt
- 3 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták készülnek – a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 evőkanál étolaj ( egy evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)
Megjegyzés:
- Ennek a mennyiségnek a többszörösét is készítheted.
Bevásárlólista
- 1 db tojás
Emlékeztető: liszt, tej, étolaj, só
Megjegyzés
Cukrot a palacsinta tésztába tenni tilos, mert attól biztosan leragad az edény aljához. Édesíteni a töltelékkel kell.
Palacsinta tészta készítése
- A lisztet, a tojást és fél deci tejet csomómentesre összekevered. Legegyszerűbb fakanállal vagy habverővel dolgozni.
- Beleteszed a csipet sót, és a maradék tejből fokozatosan (elkeverve) annyit, hogy egy közepesen sűrű, még merőkanállal önthető hegyen. Ez az egyik kényes pont a palacsinta tészta készítésében. Inkább legyen egy kicsit sűrűbb, mert tejet tudsz még hozzátenni, de lisztet nem. Tehát: hígítani tudod, sűríteni nem. Az első palacsinta sütése után már látni fogod, hogy kell-e hígítani.
- Keverd hozzá az 1 evőkanál olajat. Ez megkönnyíti a tészta fel- illetve kiemelését, mert a sütő edényben mindenhol lesz egy kisi olaj, akkor is, ha nem egyenletesen oszlott el benne.
Palacsinta sütése
Azt javasolom, szerezz be egy jó minőségű tapadásmentes palacsintasütőt.
- Az első palacsinta sütése előtt önts a serpenyőbe egy kiskanálnyi olajat és forrósítsd fel.
- A palacsintatésztából egy közepes merőkanálnyit önts a palacsintasütőbe. és annak körkörös mozgatásával olszd szét a tésztát úgy, hogy a serpenyő alján mindenhova jusson. Ehhez kell egy kis gyakorlat, de elég hamar meg lehet tanulni.
- Süsd meg az alját. Akkor kész, amikor azt érzékeled, hogy a sütő mozgatásakor a tészta egy kicsit csúszkál rajta. Én közepesre szeretem sütni. Nekem az is egy jelzés, hogy a palacsinta alatt levő olaj egész enyhén elkezd füstölni.
- Amikor megsült az alja egy alkalmas eszközzel (lehet fa vagy műanyag hosszú, keskeny lapát – kést ne használj, mert felsérted a sütő tapadásmentes bevonatát) megfordítod és megsütöd a másik oldalát is. Ez gyorsabban kész, mint az első oldal.
- A további palacsinták alá már valószínűleg nem kell olaj, de ez palacsintasütőtől is függ. Előfordulhat, hogy minden palacsinta alá – főként, ha még gyakorlatlan vagy – kell forrósítanod egy mokkáskanálnyi olajat.
- A megsült palacsintákat tányérra csúsztatod egymásra további felhasználásig.
Elkészítési idő:
- Tészta bekeverése: 10 perc
- Sütés: darabonként átlag 2,5 perc, összesen 20 perc
Összesen: 30 perc (Ha gyakorlatlan vagy, valószínűleg több lesz)
A palacsinta tészta felhasználása
Készjtheted édesen (lekvárral, túróval, kakaós cukorral stb. töltve) vagy hússal, gombával, virslivel – rengeteg fajta palacsintát lehet készíteni. Egy-két példa:
Lekváros palacsinta:
Medvehagymás juhtúrós palacsinta:
Képek: saját készítésű palacsinták saját felvételei.
Drága Zsuzsa ! Köszi a gyors és kimerítő választ, követni fogom pontosan a leírtakat.
Ui. Életem első kacscomb sütése nem sikerült, de dolgozok rajta, hogy javítsak. Még egyszer naqyon köszönök mindent. helló