Palacsinta tészta: alaprecept. Nagyon sokféle palacsintát lehet készíteni úgy, hogy a palacsinta tészta lényegében azonos.  Itt elolvashatod a legegyszerűbb módszert.

Palacsinta

Palacsinta tészta recept

Elkészítési idő: 30 perc (ha gyakorlatlan vagy, akkor több lesz)

Palacsinta tészta hozzávalói

6 – 8 db palacsintához

  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 3 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták készülnek – a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál étolaj ( egy evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)

Megjegyzés:

  • Ennek a mennyiségnek a többszörösét is készítheted.

Bevásárlólista

  • 1 db tojás

Emlékeztető: liszt, tej, étolaj, só

Megjegyzés

Cukrot a palacsinta tésztába tenni tilos, mert attól biztosan leragad az edény aljához. Édesíteni a töltelékkel kell.

Palacsinta tészta készítése

  1. A lisztet, a tojást és fél deci tejet csomómentesre összekevered. Legegyszerűbb fakanállal vagy habverővel dolgozni.

    Palacsinta tészta készítése

    Palacsinta tészta készítése

  2. Beleteszed a csipet sót, és a maradék tejből fokozatosan (elkeverve) annyit, hogy egy közepesen sűrű, még merőkanállal önthető hegyen. Ez az egyik kényes pont a palacsinta tészta készítésében. Inkább legyen egy kicsit sűrűbb, mert tejet tudsz még hozzátenni, de lisztet nem. Tehát: hígítani tudod, sűríteni nem. Az első palacsinta sütése után már látni fogod, hogy kell-e hígítani.

    Palacsinta tészta összekeverése

    Palacsinta tészta összekeverése

  3. Keverd hozzá az 1 evőkanál olajat. Ez megkönnyíti a tészta fel- illetve kiemelését, mert a sütő edényben mindenhol lesz egy kisi olaj, akkor is, ha nem egyenletesen oszlott el benne.

Palacsinta sütése

Azt javasolom, szerezz be egy jó minőségű tapadásmentes palacsintasütőt.

  1. Az első palacsinta sütése előtt önts a serpenyőbe egy kiskanálnyi olajat és forrósítsd fel.

    Palacsinta sütés - olaj forrósítása

    Palacsinta sütés – olaj forrósítása

  2.  A palacsintatésztából egy közepes merőkanálnyit önts a palacsintasütőbe. és annak körkörös mozgatásával olszd szét a tésztát úgy, hogy a serpenyő alján mindenhova jusson. Ehhez kell egy kis gyakorlat, de elég hamar meg lehet tanulni.

    Palacsinta tészta összekeverve

    Palacsinta tészta összekeverve

  3. Süsd meg az alját. Akkor kész, amikor azt érzékeled, hogy a sütő mozgatásakor a tészta egy kicsit csúszkál rajta. Én közepesre szeretem sütni. Nekem az is egy jelzés, hogy a palacsinta alatt levő olaj egész enyhén elkezd füstölni.
  4. Amikor megsült az alja egy alkalmas eszközzel (lehet fa vagy műanyag hosszú, keskeny lapát – kést ne használj, mert felsérted a sütő tapadásmentes bevonatát) megfordítod és megsütöd a másik oldalát is. Ez gyorsabban kész, mint az első oldal.

    Palacsinta sütés - palacsintasütőben

    Palacsinta sütés – palacsintasütőben

  5. A további palacsinták alá már valószínűleg nem kell olaj, de ez palacsintasütőtől is függ. Előfordulhat, hogy minden palacsinta alá – főként, ha még gyakorlatlan vagy – kell forrósítanod egy mokkáskanálnyi olajat.
  6. A megsült palacsintákat tányérra csúsztatod egymásra további felhasználásig.

    Palacsinta - készen

    Palacsinta – készen

Elkészítési idő:

  • Tészta bekeverése: 10 perc
  • Sütés: darabonként átlag 2,5 perc, összesen  20 perc

Összesen: 30 perc (Ha gyakorlatlan vagy, valószínűleg több lesz)

A palacsinta tészta felhasználása

Készjtheted édesen (lekvárral, túróval, kakaós cukorral stb. töltve) vagy hússal, gombával, virslivel – rengeteg fajta palacsintát lehet készíteni. Egy-két példa:

Lekváros palacsinta:

Gombás palacsinta:

Gombás palacsinta tányéron

Medvehagymás juhtúrós palacsinta:

Medvehagymás palacsinta

 

Képek: saját készítésű palacsinták saját felvételei.