Kefires fánk: a recept egy kedves ismerősömtől, Körtvélyessy Andreától származik, aki kérésünkre a Farsangi fánk történet c. írásom hozzászólásaiban leírta a receptet.
Kefires fánk készítése
Elkészítése: 25 perc
Hozzávalók
8-10 kisebb méretű fánkhoz
- 1 kis pohár kefir
- 1 tojás
- 1/3 sütőpor
- 10-12 evőkanál liszt (tájékoztató adat, mivel függ a kefir állagától, a tojás nagyságától és a liszt minőségétől)
- 1 csipet só
- olaj a kisütéshez
Bevásárlólista
- 1 kis pohár kefir
- 1 tojás
- 1 tasak sütőpor
Emlékeztető: liszt, só, napraforgó olaj (legalább 0,5 liter)
Kefires fánk készítése
- A kefirt, a tojást, a sütőport és a sót egy tálban összekevered.
- Hozzákeversz annyi lisztet, hogy a nokedlitésztánál valamivel keményebb legyen a tészta. Első alkalommal fogod látni, hogy legközelebb egy kicsit többet vagy kevesebbet adj hozzá.
Sütés
- Végezd a sütést egy közepes lábosban, aminek van fedője (jó, ha üvegfedő). Serpenyőt ne használj, mert egyrészt nem tudsz bele elég olajat tölteni, másrészt az egyik oldalát fedő alatt kell sütni, hogy az alatta kialakult melegben szépen feljöjjön a tészta.
- Ügyelj arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor nem tudnak a fánkok szépen feljönni és jól átsülni.
- Egy teáskanállal beleszaggatod a fánkokat. A fenti mennyiség egy közepes lábosban kétszerre süthető ki. Tedd rá a fedőt.
- A fánkok szép lassan felemelkednek, közben az egyik oldaluk meg is sül. Óvatosan vedd le a fedőt. Figyelj arra, hogy a fedőn összegyűlt víz ne csepegjen vissza az olajba, mert az olaj kifröcskölhet.
- Fordítsd meg a fánkokat és süsd meg a máik oldalukat is.
- Amikor mindkét oldal megsült, a fölösleges olaj eltávolítására papírtörlővel bélelt tálba szedd ki. Igaz, ezek a fánkok nem lesznek olyan szabályosak, mint a hagyományos farsangi fánk, de a gyorsaság kárpótol a szépségért.
Elkészítési idő:
- Tészta összekeverése: 5 perc
- Sütés: 2 x 10 perc
Összesen: 25 perc
Megjegyzés:
Láthatod, hogy az egyik legegyszerűbb sült tésztáról van szó. Két dolgot ronthatsz el (amit egy-két alkalom után már nem fogsz:
- a tészgta állagát
- a sütést.
Ezekre ügyelj, illetve szerezz tapasztalatot.
A kefires fánk tálalása
A fánkokat tálra is teheted, de a papírtörlővel bélelt tálon is asztalra adhatod (egy edénnyel kevesebb!). A fánkhoz szokásos sárgabarack lekvár helyett kipróbálhatsz más lekvárokat is, mint
Nem is kell talán említenem, hogy a házi készítésű lekvárok mindent vernek!
A kefirről itt olvashatsz.
Képek: saját készítésű fánk saját felvételei
Nagyon csábít a kipróbálásra, de nekem joghurtom van itthon általában. Ez is jó hozzá? Köszönöm!
Köszi Zsuzsi, ezt biztosan ki fogom próbálni! 🙂
Jól teszed, mert tényleg pikk-pakk megvan.
Szia, Gizella!
Én nem próbáltam. Ha gondolod, próbáld ki, de én úgy látom, minden hasonló tésztába a kefirt ajánlják. Biztos van ennek oka. Vegyél 1 kis kefirt, nem a világ.