Kefires fánk: a recept egy kedves ismerősömtől, Körtvélyessy Andreától származik, aki kérésünkre a Farsangi fánk történet c. írásom hozzászólásaiban leírta a receptet.

Kefíres fánk narancslekvárral

Kefires fánk készítése

Elkészítése: 25 perc

Hozzávalók

8-10 kisebb méretű fánkhoz

  • 1 kis pohár kefir
  • 1 tojás
  • 1/3 sütőpor
  • 10-12 evőkanál liszt (tájékoztató adat, mivel függ a kefir állagától, a tojás nagyságától és a liszt minőségétől)
  • 1 csipet só
  • olaj a kisütéshez

Bevásárlólista

  • 1 kis pohár kefir
  • 1 tojás
  • 1 tasak sütőpor

Emlékeztető: liszt, só, napraforgó olaj (legalább 0,5 liter)

Kefires fánk készítése

  • A kefirt, a tojást, a sütőport és a sót egy tálban összekevered.
Tészta-1

Tészta-1

Tészta-2

Tészta-2

  • Hozzákeversz annyi lisztet, hogy a nokedlitésztánál valamivel keményebb legyen a tészta. Első alkalommal fogod látni, hogy legközelebb egy kicsit többet vagy kevesebbet adj hozzá.
Tészta-3

Tészta-3

Tészta-4

Tészta-4

Sütés

  • Végezd a sütést egy közepes lábosban, aminek van fedője (jó, ha üvegfedő). Serpenyőt ne használj, mert egyrészt nem tudsz bele elég olajat tölteni, másrészt az egyik oldalát fedő alatt kell sütni, hogy az alatta kialakult melegben szépen feljöjjön a tészta.
  • Ügyelj arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor nem tudnak a fánkok szépen feljönni és jól átsülni.
  • Egy teáskanállal beleszaggatod a fánkokat. A fenti mennyiség egy közepes lábosban kétszerre süthető ki. Tedd rá a fedőt.
Sütés

Sütés

  • A fánkok szép lassan felemelkednek, közben az egyik oldaluk meg is sül. Óvatosan vedd le a fedőt. Figyelj arra, hogy a fedőn összegyűlt víz ne csepegjen vissza az olajba, mert az olaj kifröcskölhet.
  • Fordítsd meg a fánkokat és süsd meg a máik oldalukat is.
  • Amikor mindkét oldal megsült, a fölösleges olaj eltávolítására papírtörlővel bélelt tálba szedd ki. Igaz, ezek a fánkok nem lesznek olyan szabályosak, mint a hagyományos farsangi fánk, de a gyorsaság kárpótol a szépségért.
Kefíres fánk sütve

Kefires fánk sütve

Elkészítési idő:

  • Tészta összekeverése: 5 perc
  • Sütés: 2 x 10 perc

Összesen: 25 perc

Megjegyzés:

Láthatod, hogy az egyik legegyszerűbb sült tésztáról van szó. Két dolgot ronthatsz el (amit egy-két alkalom után már nem fogsz:

  • a tészgta állagát
  • a sütést.

Ezekre ügyelj, illetve szerezz tapasztalatot.

A kefires fánk tálalása

A fánkokat tálra is teheted, de a papírtörlővel bélelt tálon is asztalra adhatod (egy edénnyel kevesebb!). A fánkhoz szokásos sárgabarack lekvár helyett kipróbálhatsz más lekvárokat is, mint

Nem is kell talán említenem, hogy a házi készítésű lekvárok mindent vernek!

Kefíres fánk tányéron

Kefires fánk tányéron

A kefirről itt olvashatsz.

 

Képek: saját készítésű fánk saját felvételei