Fánkfélék: ha kimondod azt a szót, hogy fánk, vajon melyiket sütnéd meg? A farsangit, az amerikait, a csörögét, vagy a kefirest – hiszen valamennyit fánknak hívják.
Fánkfélék
Összehasonlító táblázat:
Az alábbi táblázatban összehasonlítottam Neked a különféle fánkokat. Kérlek, ne ennek alapján süss fánkot, hanem keresd meg a konkrét recepteket, mivel ezek az adatokat – az értékelés kedvéért – itt-ott kicsit korrigáltam. Ezek elsősorban arra valók, hogy eldöntsd, melyiket készíted el.
Fánkfélék a táblázatban
Valamennyi búzalisztből készül tojás sárgájával, tejjel. A többi alkotó eltérő.
- farsangi
- amerikai
- csöröge
- kefires
- egérke
Most nézd meg a táblázat adatait:
Fánk neve: | Farsangi | Amerikai | Csöröge | Kefires | Néger (egér) | |
---|---|---|---|---|---|---|
Hozzávalók | Mértékegység | |||||
Liszt | dkg | 50 | 50 | 50 | 50 | 50 |
Tej | dl | 3 | 3 | 4 | 5 | |
Tejföl | ek | |||||
Kefir | pohár | 1 | ||||
Tojás sárgája | db | 6 | 4 | 2 | ||
Egész tojás | db | 2 | 1 | 6 | ||
Vaj | dkg | 8 | 10 | |||
Cukor | ekanál | 1 | 2 | 1 | 1 | |
Vaníliáscukor | ekanál | 1 | 1 | |||
Élesztő | dkg | 3 | 3 | |||
Sütőpor | tasak | 1/3 | ||||
Rum | kkanál | 3 | 1 | |||
Só | csipet | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Tészta típusa | kelt | kelt | gyúrt | kevert | kevert | |
Sütés | olajban | olajban | olajban | olajban | olajban | |
Elkészítési idő | perc | 130 | 130 | 100 | 50 | 50 |
Fánkfélék összehasonlítása
Az adatok összehasonlításának eredménye
- Farsangi és amerikai: időigényes, kelt tésztából készül, és ezek a legdrágábbak.
- Csöröge: közepesen időigényes, gyúrt tésztából készül, árban kb. fele annyi, mint az előző kettő.
- Kefires és néger: gyorsan elkészül, kevert tésztából van és árban kb. a csöröge fánkkal azonos.
Megjegyzés:
Árakat nem látsz a táblázatban, azokat hozzávetőlegesen kalkuláltam.
Képek
Képek: saját készítésű fánkok saját felvételei.
Nagyon ötletes és átlátható ez a táblázat.Ki is nyomtatom. Köszi.
Szia Andi!
Kibújt belőlem a mérnök és gondoltam, hasznos lesz. Valószínű, vasárnap megsütöm az amerikait.