Spárgás tészta zöld spárgából tejszínes szósszal. Nagyon finom és szezonban a pénztárcádat sem terheli.

Spárgás tészta 1

Spárgás tészta recept

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 csomó zöld spárga
  • 40 dkg száraz orsótészta (fusilli)
  • 2 dl 20 %-os tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 dkg félkemény sajt
  • 1 dkg reszelt parmezán
  • 2 csipet só

A tészta kifőzéséhez:

  • 4 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • kb. 5 literes lábas

Bevásárlólista

  • 1 csomó zöld spárga
  • 40 dkg száraz orsótészta (fusilli)
  • 2 dl 20 %-os tejszín
  • 5 dkg reszelhető sajt

Emlékeztető: liszt, reszelt parmezán, só

Megjegyzések:

  • Vásárláskor ügyelj, hogy a spárga friss legyen.
  • Más száraz tésztát is választhatsz, általában az üreges fajták (orsó, spagetti, makaróni, penne, és semmiképpen ne legyen kocka vagy masni) a megfelelők a szószokhoz.
  • A tészták általában 25 vagy 50 dkg-os csomagolásban kaphatók. Ha nagy étkű a család, 50 g-ot is megfőzhetsz.
  • A képeken 2 adag készítését látod.

A spárga előkészítése

  • A spárgaszálakat megmosod és az aljukról letöröd a fás részeket.
  • A sajtot megreszeled.

Spárgás tészta elkészítése

  1. Egy 5 literes edényben felteszed melegedni a tészta kifőző vizét az 1 teáskanál sóval.
  2. Alkalmas edényben megfőzöd a spárgát úgy, hogy a fejeket csak a gőz érje. A friss zöld spárga 5 perc alatt megfő.

    Spárga főzése 1

    Spárga főzése 1

  3. A megfőtt spárgákat hideg vízbe teszed. Így tartják meg szép zöld színüket.
  4. Amikor a víz forr, beleteszed a tésztát főni. A főzési idő függ a tészta fajtájától. A tészta zacskóján megtalálod. A tésztafőzésről többet itt olvashatsz.
  5. Közben a spárgák fejét levágod, félre teszed. A többi részt feldarabolod.

    Spárgafejek

    Spárgafejek

  6. 2 dl tejszínből egy evőkanál liszttel elkészíted a habarást.

    Tejszínes habarás

    Tejszínes habarás

  7. A spárgadarabokat egy nagyobb serpenyőben (lehet akár wok is) kevés olajon megforgatod.

    Spárga pirítása olíva olajon

    Spárga pirítása olíva olajon

  8. Ráöntöd a habarást és felforralod. (Ez fontos, mert különben liszt ízű lesz.) Ha nagyon sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatod. Ízesítsd a két csipet sóval.
    Spárga tejszínes habarással 1

    Spárga tejszínes habarással 1

    Spárga tejszínes habarással 2

    Spárga tejszínes habarással 2

  9. A kifőtt tésztát leszűröd Ne öblítsd le és ne tégy rá olajat, zsírt vagy vajat. Beleforgatod a szószba.

    Kifőtt tészta hozzáadása részletekben

    Kifőtt tészta hozzáadása részletekben

  10. Ezzel az étel tésztás alapja el is készült.

Elkészítési idő:

  • Spárga tisztítása, főzése: 10 perc
  • Tészta főzése, közben mártás készítése: 10 perc
  • Összeállítás, tálalás: 5 perc

Összesen: 25 perc.

Tálalás

A tészta alapot tányérokra teszed. Elosztva ráteszed a spárgafejeket és megszórod a reszelt sajttal és a parmezánnal.

Spárgás tészta tálalva 1

Spárgás tészta tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.