Spárgás tészta zöld spárgából tejszínes szósszal. Nagyon finom és szezonban a pénztárcádat sem terheli.
Spárgás tészta recept
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 csomó zöld spárga
- 40 dkg száraz orsótészta (fusilli)
- 2 dl 20 %-os tejszín
- 1 evőkanál liszt
- 5 dkg félkemény sajt
- 1 dkg reszelt parmezán
- 2 csipet só
A tészta kifőzéséhez:
- 4 liter víz
- 1 teáskanál só
- kb. 5 literes lábas
Bevásárlólista
- 1 csomó zöld spárga
- 40 dkg száraz orsótészta (fusilli)
- 2 dl 20 %-os tejszín
- 5 dkg reszelhető sajt
Emlékeztető: liszt, reszelt parmezán, só
Megjegyzések:
- Vásárláskor ügyelj, hogy a spárga friss legyen.
- Más száraz tésztát is választhatsz, általában az üreges fajták (orsó, spagetti, makaróni, penne, és semmiképpen ne legyen kocka vagy masni) a megfelelők a szószokhoz.
- A tészták általában 25 vagy 50 dkg-os csomagolásban kaphatók. Ha nagy étkű a család, 50 g-ot is megfőzhetsz.
- A képeken 2 adag készítését látod.
A spárga előkészítése
- A spárgaszálakat megmosod és az aljukról letöröd a fás részeket.
- A sajtot megreszeled.
Spárgás tészta elkészítése
- Egy 5 literes edényben felteszed melegedni a tészta kifőző vizét az 1 teáskanál sóval.
- Alkalmas edényben megfőzöd a spárgát úgy, hogy a fejeket csak a gőz érje. A friss zöld spárga 5 perc alatt megfő.
- A megfőtt spárgákat hideg vízbe teszed. Így tartják meg szép zöld színüket.
- Amikor a víz forr, beleteszed a tésztát főni. A főzési idő függ a tészta fajtájától. A tészta zacskóján megtalálod. A tésztafőzésről többet itt olvashatsz.
- Közben a spárgák fejét levágod, félre teszed. A többi részt feldarabolod.
- 2 dl tejszínből egy evőkanál liszttel elkészíted a habarást.
- A spárgadarabokat egy nagyobb serpenyőben (lehet akár wok is) kevés olajon megforgatod.
- Ráöntöd a habarást és felforralod. (Ez fontos, mert különben liszt ízű lesz.) Ha nagyon sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatod. Ízesítsd a két csipet sóval.
- A kifőtt tésztát leszűröd Ne öblítsd le és ne tégy rá olajat, zsírt vagy vajat. Beleforgatod a szószba.
- Ezzel az étel tésztás alapja el is készült.
Elkészítési idő:
- Spárga tisztítása, főzése: 10 perc
- Tészta főzése, közben mártás készítése: 10 perc
- Összeállítás, tálalás: 5 perc
Összesen: 25 perc.
Tálalás
A tészta alapot tányérokra teszed. Elosztva ráteszed a spárgafejeket és megszórod a reszelt sajttal és a parmezánnal.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások