Mákos tészta: sokan kedvelik. Elkészítése gyors és egyszerű. Az ételhez legjobban illő széles metéltet vásárolhatod, vagy elkészítheted – ha rászánod magad házi tésztából.

Mákos tészta 1

Mákos tészta recept

Elkészítési idő: száraz tésztából 20 perc, házi tésztából 1 óra.

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 deka száraz tészta (vagy 30 dkg lisztből 3 tojással készített házi tészta
  • 2 csipet só a főzővízbe (mivel édes tészta készül, nem célszerű nagyon megsózni)
  • 20 dkg darált mák (elég nehezen darálható a szokásos eszközökkel és bár a darálatlan mák olcsóbb, mégis azt ajánlom, hogy darált mákot vegyél
  • 10 dkg porcukor (de azért legyen még tartalék)
  • 2 dkg vaj

Bevásárlólista

  • 40 (50) dkg száraz tészta
  • 20 dkg darált mák

Emlékeztető: porcukor (10 dkg), vaj, só

Megjegyzés: 

Ilyen mennyiségű tészta kifőzéséhez szükséged lesz még egy kb. 5 literes fazékra vagy lábosra, mert szabály szerint 10 dkg tészta kifőzéséhez 1 liter víz kell, és egy kb. 2 literes lábosra, amibe a tésztát kiszeded.

Elkészítés

  1. Tedd fel a vizet melegedni (ha van vízforralód, segíts be vele, gyorsabban felforr), tégy bele 2 csipet sót.
  2. Amikor a víz már erősen forr, tedd bele a tésztát és főzd addig, ameddig a tészta gyártója ajánlja (rá van írva a csomagolásra). Közben figyeld, mert nagyon gyorsan kifuthat. Ha azt látod, hogy a víz nagyon habosodik és a hab emelkedik, csökkentsd a melegítést.

    Metélt tészta kifőzése

    Metélt tészta kifőzése

  3. Közben tedd a vajat a másik lábosba.
  4. Amíg a tészta fő, tálkákban előkészítheted a mákot és a porcukrot.
    Darált mák

    Darált mák

    Porcukor

    Porcukor

  5. Szűrőkanállal szedd ki a tésztát és keverd össze a vajjal (a forró tésztától fel fog olvadni).
    Metélt tészta kiszedése

    Metélt tészta kiszedése

    Metélt tészta tányéron

    Metélt tészta tányéron

Elkészítési idő:

Víz forralása: 5 perc (vízforralót használva még kevesebb)

Tészta kifőzése:

  • száraz tészta (a vásárolt tasakon – általában 6 – 10 perc szokott lenni) kifőzése: 10 perc
  • házi tészta: 3 perc (viszont a készítéshez kell vagy fél óra, aki még gyakorlatlan, annak több is)
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: száraz tésztából  20 perc, házi tésztából 1 óra.

Ez a mákos tészta recept szinte fölöslegesnek tűnhet, de sokan nem tudják például, hogy mennyi tészta és mennyi mák kell hozzá személyenként, vagy mennyi víz kell a tészta kifőzéséhez. Ez pedig egyik esetben sem mindegy.

Mákos tészta tálalása

Ne keverd össze a mákot és porcukrot a tésztával. Szedd ki a tésztát tányérokra, és mindenki annyi mákot és cukrot tegyen a tésztájára, amennyit ő szeretne.

Mákos tészta tálalva 2

Mákos tészta tálalva

 

Képek: saját készítésű mákos tészta (házi tésztából) saját felvételei