Mákos tészta: sokan kedvelik. Elkészítése gyors és egyszerű. Az ételhez legjobban illő széles metéltet vásárolhatod, vagy elkészítheted – ha rászánod magad házi tésztából.
Mákos tészta recept
Elkészítési idő: száraz tésztából 20 perc, házi tésztából 1 óra.
Hozzávalók
4 személyre
- 40 deka száraz tészta (vagy 30 dkg lisztből 3 tojással készített házi tészta
- 2 csipet só a főzővízbe (mivel édes tészta készül, nem célszerű nagyon megsózni)
- 20 dkg darált mák (elég nehezen darálható a szokásos eszközökkel és bár a darálatlan mák olcsóbb, mégis azt ajánlom, hogy darált mákot vegyél
- 10 dkg porcukor (de azért legyen még tartalék)
- 2 dkg vaj
Bevásárlólista
- 40 (50) dkg száraz tészta
- 20 dkg darált mák
Emlékeztető: porcukor (10 dkg), vaj, só
Megjegyzés:
Ilyen mennyiségű tészta kifőzéséhez szükséged lesz még egy kb. 5 literes fazékra vagy lábosra, mert szabály szerint 10 dkg tészta kifőzéséhez 1 liter víz kell, és egy kb. 2 literes lábosra, amibe a tésztát kiszeded.
Elkészítés
- Tedd fel a vizet melegedni (ha van vízforralód, segíts be vele, gyorsabban felforr), tégy bele 2 csipet sót.
- Amikor a víz már erősen forr, tedd bele a tésztát és főzd addig, ameddig a tészta gyártója ajánlja (rá van írva a csomagolásra). Közben figyeld, mert nagyon gyorsan kifuthat. Ha azt látod, hogy a víz nagyon habosodik és a hab emelkedik, csökkentsd a melegítést.
- Közben tedd a vajat a másik lábosba.
- Amíg a tészta fő, tálkákban előkészítheted a mákot és a porcukrot.
- Szűrőkanállal szedd ki a tésztát és keverd össze a vajjal (a forró tésztától fel fog olvadni).
Elkészítési idő:
Víz forralása: 5 perc (vízforralót használva még kevesebb)
Tészta kifőzése:
- száraz tészta (a vásárolt tasakon – általában 6 – 10 perc szokott lenni) kifőzése: 10 perc
- házi tészta: 3 perc (viszont a készítéshez kell vagy fél óra, aki még gyakorlatlan, annak több is)
- Tálalás: 5 perc
Összesen: száraz tésztából 20 perc, házi tésztából 1 óra.
Ez a mákos tészta recept szinte fölöslegesnek tűnhet, de sokan nem tudják például, hogy mennyi tészta és mennyi mák kell hozzá személyenként, vagy mennyi víz kell a tészta kifőzéséhez. Ez pedig egyik esetben sem mindegy.
Mákos tészta tálalása
Ne keverd össze a mákot és porcukrot a tésztával. Szedd ki a tésztát tányérokra, és mindenki annyi mákot és cukrot tegyen a tésztájára, amennyit ő szeretne.
Képek: saját készítésű mákos tészta (házi tésztából) saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások