Diótorta recept – amit itt leírtam – van vagy 100 éves. Nemzedékről nemzedékre szállt és végül kikötött nálam. Egyszerű és nagyon finom.
Diótorta recept
Elkészítési idő: 95 perc (ebből munka: 65 perc)
Hozzávalók
20 – 23 cm átmérőjű tortaformához – szögletes tortát is készíthetsz belőle 20 x 20 cm-es tepsiben vagy tortaformában.
Tésztához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
Krémhez:
- 20 dkg darált dió (sajnos, ki kell mérned)
- 20 dkg cukor (sajnos, ki kell mérned)
- 20 dkg vaj
- 1 db vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum (ha nincs otthon, kimaradhat)
A díszítéshez:
- 12 – 16 db fél dió
Bevásárlólista
- 6 db tojás
- 20 dkg darált dió
- 5 dkg dióbél
- 20 dkg vaj
- 1 db vaníliás cukor
- 1 kis üveg rum (nem feltétlenül kell)
Emlékeztető: cukor, liszt, kakaópor
Diótorta készítése
Tészta :
- A tojás fehérjéket felvered a cukorral kemény habbá.
- Hozzáadod a tojások sárgáját, a lisztet és a kakaót kis adagokban hozzákeverve (gyakorlatilag ez egy piskóta, 1 kanál kakaóval, amitől barna színű lesz a tészta). Ha világos színű tésztát szeretnél, a kakaót hagyd ki.
- Az elkészült masszát tortaformában (24 cm-es), vagy tepsiben sütöd meg (kb. fél óra). A forma vagy tepsi alját vékonyan kikened vajjal és sütőpapírt simítasz rá. Előmelegített sütőben 175 fokon sütöd 35 percig (kötőtű próba: akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem ragad).
- Amikor kész, hagyod a sütőben kicsit hűlni, majd kiveszed és kiborítod egy konyharuhára. Az aljáról eltávolítod a sütőpapírt.
- Ha nem aznap használod fel, amikor kihűlt, beteszed egy nagyobb műanyag zacskóba.
- Felhasználáskor a kerek lapot 3 rétegbe, a szögletest hosszában elvágod és ha kisméretű tepsiben sütötted, még mindkét darabot kétfelé vágod (négy réteged lesz).
Krém:
- A darált diót forró tejjel (kb. 1 – 1.5 dl) leforrázod, kevés rumot teszel hozzá, belekevered a cukrot és a vaníliás cukrot is. Sűrű, de még keverhető masszának kell lennie.
- Amíg kihűl, addig a vajat (szoba hőmérsékletű legyen) kikevered, majd a cukros dióhoz adod és nagy türelemmel addig kevered, míg az egész krém jó habos nem lesz Akkor jó, amikor „kifehéredik”.
A diótorta összeállítása:
Úgy osztod el a krémet, hogy jusson a rétegekbe, de maradjon a tetejére és az oldalára is. Fél diókkal díszíted.
Elkészítési idő:
- Piskóta tészta elkészítése: 10 perc
- Piskóta sütése, közben krém kikeverése: 35 perc
- Hűlés: 30 perc
- Töltés: 20 perc
Összesen: 95 perc (ebből munka: 65 perc)
Diótorta tárolása, tálalása
Fogyasztásig hűtőszekrényben tárolod. Úgy szeleteled fel, hogy minden szeletre jusson 1 -1 fél dió.
Remélem, mindenki elégedett lesz vele.
Megjegyzés:
Diótorta receptek egész sorát találod az interneten. Ez azonban, amit itt találtál, már számtalanszor bizonyított.
Diótorta képek: saját felvételek
Tegnap megsütöttem, szülinapi torta lesz. Nagyon köszönöm a receptet, pont olyan, amilyennek lennie kell! ezután csak ezt a receptet fogom használni!
Üdv.Sütő por nem kell a tésztába?Köszönöm.
Kedves Szilvia!
A piskótába általában nem teszünk sütőport, mert a benne levő – jól felvert – tojáshab elég könnyűvé teszi – és ebben az esetben az 1 evőkanál kakaó miatt nem szükséges. (A tojáshab akkor jó, ha a habverőt függőlegesre állítva annak végén a hab egy papagájcsőr szerű formát vesz fel.)
Sütőporra nagyobb mennyiségű darált dió, darált mák, vagy több kanál kakaó vagy egyéb hozzáadott anyag esetén van szükség, mivel ezek „lehúzzák” a tésztát.
Köszönöm.Ma csinálom meg a tortát párom szülinapjára remélem sikerülni fog.😊
Kicsit késve szólok: remélem, jól sikerült.