Diótorta recept – amit itt leírtam – van vagy 100 éves. Nemzedékről nemzedékre szállt és végül kikötött nálam. Egyszerű és nagyon finom.

Diótorta tálon

Diótorta recept

Elkészítési idő: 95 perc (ebből munka: 65 perc)

Hozzávalók

20 – 23 cm átmérőjű tortaformához – szögletes tortát is készíthetsz belőle 20 x 20 cm-es tepsiben vagy tortaformában.

Tésztához:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó

Krémhez:

  • 20 dkg darált dió (sajnos, ki kell mérned)
  • 20 dkg cukor  (sajnos, ki kell mérned)
  • 20 dkg vaj
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum (ha nincs otthon, kimaradhat)

A díszítéshez:

  • 12 – 16 db fél dió

Bevásárlólista

  • 6 db tojás
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg dióbél
  • 20 dkg vaj
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1 kis üveg rum (nem feltétlenül kell)

Emlékeztető: cukor, liszt, kakaópor

Diótorta készítése

Tészta :

  • A tojás fehérjéket felvered a cukorral kemény habbá.
  • Hozzáadod a tojások sárgáját, a lisztet és a kakaót kis adagokban hozzákeverve (gyakorlatilag ez egy piskóta, 1 kanál kakaóval, amitől barna színű lesz a tészta). Ha világos színű tésztát szeretnél, a kakaót hagyd ki.

Kakaó keverése a piskóta alapba

Diótorta tésztája

  • Az elkészült masszát tortaformában (24 cm-es), vagy tepsiben sütöd meg (kb. fél óra). A forma vagy tepsi alját vékonyan kikened vajjal és sütőpapírt simítasz rá.  Előmelegített sütőben 175 fokon sütöd 35 percig (kötőtű próba: akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem ragad).

Diótorta tésztája a tortaformában

  • Amikor kész, hagyod a sütőben kicsit hűlni, majd kiveszed és kiborítod egy konyharuhára. Az aljáról eltávolítod a sütőpapírt.
  • Ha nem aznap használod fel, amikor kihűlt, beteszed egy nagyobb műanyag zacskóba.
  • Felhasználáskor a  kerek lapot 3 rétegbe, a szögletest hosszában elvágod és ha kisméretű tepsiben sütötted, még mindkét darabot  kétfelé vágod (négy réteged lesz).

Diótorta tésztájának felszeletelése

Krém:

  • A darált diót forró tejjel (kb. 1 – 1.5 dl) leforrázod, kevés rumot teszel hozzá,  belekevered a cukrot és a vaníliás cukrot is. Sűrű, de még keverhető masszának kell lennie.

Diótorta krém 2

  • Amíg kihűl, addig a vajat (szoba hőmérsékletű legyen)  kikevered, majd a cukros dióhoz adod és nagy türelemmel addig kevered, míg az egész krém jó habos nem lesz Akkor jó, amikor „kifehéredik”.

Diótorta krém

A diótorta összeállítása:

Úgy osztod el a krémet, hogy jusson a rétegekbe, de maradjon a tetejére és az oldalára is. Fél diókkal díszíted.

Diótorta töltése krémmel
Diótorta tálon

Elkészítési idő:

  • Piskóta tészta elkészítése: 10 perc
  • Piskóta sütése, közben krém kikeverése: 35 perc
  • Hűlés: 30 perc
  • Töltés: 20 perc

Összesen: 95 perc (ebből munka: 65 perc)

Diótorta tárolása, tálalása

Fogyasztásig hűtőszekrényben tárolod. Úgy szeleteled fel, hogy minden szeletre jusson 1 -1 fél dió.

Remélem, mindenki elégedett lesz vele.Diótorta szelet

 Megjegyzés:

Diótorta receptek egész sorát találod az interneten. Ez azonban, amit itt találtál, már számtalanszor bizonyított.

 

Diótorta képek: saját felvételek