Medvehagymás pogácsa készítése elég kézenfekvő a medvehagyma szezon kezdetén, mivel még csak kis csokrok kaphatók, és szinte primőrnek számítanak.
Medvehagymás pogácsa készítés
Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 90 perc)
Hozzávalók
az alaptésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1,5 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 0,5 – 1 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 teáskanál só
a hajtogatáshoz:
- 1 kiskanál olvasztott vaj
- 1 csokor medvehagyma
a tészta tetejére:
- 1 db felvert tojás (ebből maradni fog)
- reszelt sajt 2-3 dkg
- köménymag
Bevásárlólista
- 1 csokor medvehagyma
- 20 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg reszelni való sajt (pl. trappista)
Emlékeztető: liszt, cukor, só, köménymag
Megjegyzések:
- A sajt és köménymag el is hagyható.
- Ebből egy sütőlapra való pogácsa lesz. Ha nagy a család, vedd mindennek a kétszeresét.
Medvehagymás pogácsa készítése
- Az élesztőt cukros tejben felfuttatod.
- A lisztet egy tálban vajjal összemorzsolod, beleteszed a sót, összekevered.
- Közepébe mélyedést készítesz.
- A mélyedésbe teszed a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejfölt és olyan tésztává gyúrod, hogy éppen ne ragadjon és kemény se legyen. Ez liszttel és tejföllel tudod megoldani. Pontos mennyiségeket itt azért nem lehet megadni, mert nem minden liszt és nem minden tojás egyforma.
- 1 órát pihenteted.
- Közben a medvehagyma szárát leszeded (jó lesz majd feldarabolva levesbe), apróra vágod és még más munkát is elvégezhetsz.
- A tésztát kinyújtod kb. ujjnyi vastagra. Megkened olvasztott vajjal, rászórod a medvehagymát és sodrófával kicsit belenyomkodod a tésztába. (Nekem utána jutott eszembe, hogy jobb lett volna a medvehagymát csak kétharmad tésztára szórni, akkor nem kellett volna belenyomkodni. Csináld Te okosabban az én tapasztalatomon okulva.) Jobbról és balról középre hajtogatod.
- Fél óra pihentetés után ismét hajtogatod.
- Kinyújtod, tetejét bevagdosod, tojással megkened, reszelt sajttal, köménnyel megszórod.
- Kiszaggatod a pogácsákat, két kezeddel kicsit meghengergeted és sütőpapírra bélelt sütőlapra rakod. A leszedett részeket ismét kinyújtod és kiszaggatod, megkened és (megszórod) – addig, amíg a tészta elfogy.
Sütés
Előmelegített sütőben megsütöd: 10 percig 200 fokon, majd a hőmérsékletet 180 fokra állítod és kb. 10 percig sütöd még. Teteje és alja szép világos barna legyen
Elkészítési idő:
- Tészta elkészítése: 10 perc
- Pihentetés (közben medvehagyma előkészítése): 60 perc
- Tészta alap elkészítése (hajtogatással, pihentetéssel együtt: 40 perc
- Pogácsakészítés: 20 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 150 perc (ebből munka: 90 perc)
Medvehagymás pogácsa tálalása
A pogácsákat egy vagy két rétegben tálra rakod. Ha nem fogy el frissen tárold polietilén tasakban, magas vaj tartalmának köszönhetően nem szárad ki.
Medvehagymás pogácsa képek:
saját készítésű pogácsák saját felvételei
Érdekelhet még:
Tetszenek a receptjei. A hajtogatott tészta esetében el kell forgatni újabb nyújtás előtt?