Vanília sodó: sokféle desszert kiegészítője. Tejszínhabbal önmagában is finom. Tálalhatod gyümölcsök mellé, leönthetsz vele piskótát, de leggyakrabban az aranygaluska kísérőjeként szerepel.
Vanília sodó készítése
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 adag öntethez
- 5 dl tej
- 3 db tojás sárgája
- 1 db vanília rúd (helyettesíthető 2 csomag vaníliás cukorral, de nem lesz olyan finom)
- 2 evőkanál kristálycukor (ez később ízlés szerint változtatható)
- 2 evőkanál liszt (ez a sodó sűrítő anyaga, ezért mennyiségével szabályozható a sodó sűrűsége)
- 2 dkg vaj
Bevásárlólista
- 1 liter tej (nem kell mind)
- 3 db tojás
- 1 rúd vanília
Emlékeztető: kristálycukor, liszt, vaj
Vanília sodó készítése
- A tejet a kikapart vanília béllel vagy a vaníliás cukorral felforralod.
- A tojások sárgáját a cukorral és a liszttel csomómentesre kikevered kikevered.
- Kevés tejjel felhígítod (könnyebb lesz a tejjel összekeverni).
- Keverés közben hozzáadod a tejhez és felfőzöd. A keveréshez használj habverőt. A felfőzés azért fontos, hogy a liszt főjjön meg, különben az íze érezhető lesz a sodóban. Belekevered a vajat és leveszed a tűzhelyről.
- Amikor leveszed a tűzhelyről, keverd bele a vajat.
- Hagyod kihűlni és tálalhatod.
Elkészítési idő:
- Tej felforralása: 10 perc
- Sodó alap kikeverése: 10 perc
- Főzés: 10 perc
Összesen: 30 perc
Vanília sodó tálalása
Aranygaluska mellé adhatod, rá is öntheted és tejszínhabot tehetsz a tetejére, gyümölcsökre (pl. narancsra) teheted, vagy magában, tejszínhabbal tálalhatod.
Képek: saját készítésű sodó saját felvételei.
A vajat hova teszem?
Kedves Anita!
Köszönöm, hogy szóltál. Ez bizony lemaradt, de most kiegészítettem. Amikor kész a sodó és leveszed a tűzhelyről, akkor kell, még forrón belekeverni. Ha nem kerül bele vaj, az sem probléma.
Köszi! Túrógombóchoz készítettem vaníliáscukorral és kb 2 kávéskanál vanília aromát is tettem bele, nagyon fincsi lett.