Egyszerű tiramisu: gyorsan elkészíthető vaníliával és rummal fűszerezett édesség, itt egy u. n. tányérdesszert formájában, tálban készült. Nincs benne nyers tojás.
Egyszerű tiramisu recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 – 5 személyre
A babapiskótához:
- 12 db babapiskóta
- 4 adag presszó kávé
- 10 ml rumaroma
A krémhez:
- 4 db tojás
- 4 evőkanál cukor
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín (min. 20 %-os)
- 1 rúd vanília
A befejezéshez:
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Bevásárlólista
- 12 db babapiskóta
- 1 kis üveg vagy tasak rumaroma
- 4 db tojás
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín (min. 20 %-os)
- 1 db vagy tasak rúd vanília
Emlékeztető: presszó kávé, cukor, cukrozatlan kakaópor
Megjegyzések:
- Az edény mérete, amiben készült: 25 x 12 x 7 cm, és ebben 6 cm magas lett a desszert. Ha nincs hasonló méretű tálad, át kell számolnod a mennyiségeket a felületek összehasonlításával. Az én tálam felülete: 2,5 x 1,2=3 dm2. Így tudod kiszámolni a tálad felületét. A magasságnak nincs jelentősége, csak legalább 7 – 8 cm legyen. A felületet meg is saccolhatod, vagy kiindulhatsz abból, hány db babapiskóta fér el a tálban.
- Aki édesebb desszertet szeret, lehet a fekete kávéba is 4 mokkás kanál cukrot tenni.
Előkészítés
- A hozzávalók (kivétel a habtejszín) szoba hőmérsékletűek legyenek, ezért 1 órával a készítés előtt vedd ki azokat a hűtőből.
- A habtejszínt 15 percre tedd be a mélyhűtőbe, mert könnyebben felverődik.
Az egyszerű tiramisu elkészítése
Krém készítése:
alapja egy főzött krém alap.
- A mascarponét egy villával jól átkevered.
- A 4 egész tojás és 4 kanál cukorba beleteszed a felhasított rúd vaníliát.
- Habverővel összekevered.
- Vízfürdő (a főzőedény alatt egy másik lábasban vizet forralsz – ez a képen nem nagyon látszik) fölött, állandóan keverve sűrűre főzöd. 10 – 15 perc kell hozzá. Ügyelj arra, hogy az alsó lábasban a víz erősen forrjon, különben a krém alap nem fog eléggé besűrűsödni.
- A még meleg krém alapba belekevered a mascarponét.
- Ha a massza apró szemcséket tartalmaz (ami nagyon valószínű), szűrőkanálon átnyomod.
- A tejszínt cukor nélkül kemény habbá vered.
- Óvatosan hozzákevered a tojásos-mascarponés masszához.
- Ezzel a krém elkészült.
Megjegyzések:
- A vízfürdőre azért van szükség, hogy a krém alap ne tudjon forrásig felmelegedni.
- Más módon elkészített krémmel tiramisu szelet vagy tiramisu torta is készíthető.
A desszert lerakása:
- A kávét kitöltöd egy akkora tálkába, amekkorában a babapiskóta elfér. Hozzáteszed a rum aromát.
- A babapiskótákat egyenként a kávéba mártod (1 – 1 másodpercig oldalanként, mert nagyon gyorsan túlpuhulnak, ha túl sok folyadékot vesznek fel.
- A bemártogatott babapiskótákat lerakod a tál aljára.
- Rákanalazod és elsimítod rajta a krém felét.
- Lerakod a következő réteg bemártogatott babapiskótát.
- Rákanalazod és elsimítod rajta a krém másik felét.
- Lefedve a hűtőbe teszed legalább 2 – 3 órára, még jobb lesz, ha egy éjszakára, mert így az ízek jól összeérnek.
- Fogyasztás előtt kiveszed a hűtőből.
- Szűrőkanállal rászórod a kakaóport és tálalhatod.
Elkészítési idő (a hűtési idő nélkül):
- Krém alap elkészítése: 15 perc
- Tejszínhab felverése, krém alapba keverése: 10 perc
- Rétegek lerakása: 15 perc
Összesen: 40 perc
Az egyszerű tiramisu tálalása
Az elkészült desszertet óvatosan adagokban, lapáttal és kanállal kiszeded (lehetőleg maradjon egyben, mert így fog jól kinézni. Mivel magas és puha, tányérban könnyen széteshet, ezért tálkákban tálald.
Képek: saját készítésű desszert saját felvételei.
Végre egy olyan recept, ahol nem nyers tojás van a tiramisuban.. Köszi.
Köszönöm a hozzászólást. Nem is gondoltam, hogy ez ennyire egyedi.