A túrós rétes egy kiadós leves ideális kísérője. A tölteléke hasonló a túrós pitééhez, tészta viszont alig van benne: vékony rétegek lemezesen szétválva.
Túrós rétes recept
Összesen: 55 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók
(2 rúdhoz, kb. 14 darabhoz)
- 1 csomag réteslap, 16 lap (a kereskedelemben már nagyon sokféle kapható)
- 1/2 kg tehéntúró
- 3 db tojás
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál búzadara (ne legyen több, mert kihűlve kemény lesz a rétes)
- fél citrom reszelt héja
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 dkg zsír
- zsemlemorzsa
- porcukor
Bevásárlólista
- 1 csomag réteslap, 16 lap (a kereskedelemben már nagyon sokféle kapható)
- 1/2 kg tehéntúró
- 3 db tojás
- 5 dkg mazsola
- 1 db citrom
- 1 tasak vaníliás cukor
Emlékeztető: kristálycukor, búzadara, zsír, zsemlemorzsa, porcukor
Előkészítése:
- A túrót villával összenyomkodod.
- Hozzáteszed a tojások sárgáját és a megmosott, kinyomkodott mazsolát, a kristálycukrot, a búzadarát, reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot.
- Jól összedolgozod, fél órát állni hagyod.
- A tojások fehérjét kevés kristálycukorral kemény habbá vered és lazán a töltelékhez kevered.
- A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
- Egy konyharuhát megnedvesítesz, a konyhapultra kiteríted.
- A zsírt felolvasztod .
A túrós rétes elkészítése:
- A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon.
- A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod. Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 10 cm-re elhelyezed a tölteléket a következő sorrendben: 1. zsemlemorzsa (felveszi a fölösleges nedvességet), 2. töltelék 3. zsemlemorzsa
- A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.
- Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. A túrós rétesek tetejét olvasztott zsírral megkened.
- A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180 fokon 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Én levegőkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel szoktam elkészíteni. Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.
Elkészítési idő:
- Töltelék elkészítése: 10 perc
- Rétes elkészítése: 20 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 55 perc (ebből munka: 30 perc)
Tálalás
A réteseket tálra teszed, a tetejét porcukorral megszórod. Frissen sütve a legjobb, de később is jó, például reggelire.
Van más recepted? Ha igen, kérlek, oszd meg velünk.
Érdekelhetnek még:
Képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások