A túrós rétes egy kiadós leves ideális kísérője. A tölteléke hasonló a túrós pitééhez, tészta viszont alig van benne: vékony rétegek lemezesen szétválva.

Túrós rétes - 1

Túrós rétes recept

Összesen: 55 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

(2 rúdhoz, kb. 14 darabhoz)

  • 1 csomag réteslap, 16 lap (a kereskedelemben már nagyon sokféle kapható)
  • 1/2 kg tehéntúró
  • 3 db tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál búzadara (ne legyen több, mert kihűlve kemény lesz a rétes)
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 dkg zsír
  • zsemlemorzsa
  • porcukor

Bevásárlólista

  • 1 csomag réteslap, 16 lap (a kereskedelemben már nagyon sokféle kapható)
  • 1/2 kg tehéntúró
  • 3 db tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db citrom
  • 1 tasak vaníliás cukor

Emlékeztető: kristálycukor, búzadara, zsír, zsemlemorzsa, porcukor

Előkészítése:

  • A túrót villával összenyomkodod.
  • Hozzáteszed a tojások sárgáját és a megmosott, kinyomkodott mazsolát, a kristálycukrot, a búzadarát, reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot.
Túró töltelék hozzávalók

Túró töltelék hozzávalók

  • Jól összedolgozod, fél órát állni hagyod.
  • A tojások fehérjét kevés kristálycukorral kemény habbá vered és lazán a töltelékhez kevered.
Tojáshab

Tojáshab

Túró töltelék összeállítása

Túró töltelék összeállítása

Túró töltelék

Túró töltelék

  • A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
  • Egy konyharuhát megnedvesítesz, a konyhapultra kiteríted.
  • A zsírt felolvasztod .

A túrós rétes elkészítése:

  1. A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon.

    Rétes készítése - 1

    Rétes készítése – 1

  2. A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod. Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 10 cm-re elhelyezed a tölteléket a következő sorrendben: 1. zsemlemorzsa (felveszi a fölösleges nedvességet), 2.  töltelék 3. zsemlemorzsa

    Rétes készítése - 3

    Rétes készítése – 2

  3. A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.
    Rétes készítése - 4

    Rétes készítése – 3

    Rétes készítése - 5

    Rétes készítése – 4

  4. Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. A túrós rétesek tetejét olvasztott zsírral megkened.
  5. A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180 fokon 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Én levegőkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel szoktam elkészíteni. Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.

    Rétes sütése

    Rétes sütése

Elkészítési idő:

  • Töltelék elkészítése: 10 perc
  • Rétes elkészítése: 20 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 55 perc (ebből munka: 30 perc)

Tálalás

A réteseket tálra teszed, a tetejét porcukorral megszórod. Frissen sütve a legjobb, de később is jó, például reggelire.

Túrós rétes - 5

Túrós rétes tálalva

 

Van más recepted? Ha igen, kérlek, oszd meg velünk.

 

Érdekelhetnek még:

Rétes készítés

Meggyes rétes

Almás rétes

 

Képek: saját felvételek