Mézeskalács díszítése: türelmet és ügyességet igénylő feladat. Nekem a régen ügyes kezem már sajnos, nem az igazi. Megkértem hát lányomat, Szatmáry Esztert, készítsen nektek mintákat.
Mézeskalács készítése
- A mézeskalács tésztát többféle módon lehet készíteni. Ennek egyik módját már korábban leírtam, de a fent említett okok miatt a díszítést csak dióval végeztem, belenyomva azt a tészta közepébe. A díszítéshez használhatod az ott leírt receptet, de használhatsz más receptet is.
- A tészta nyújtása: a kinyújtott tésztának vékonynak kell lennie, mert ha sütés közben megemelkedik, akkor nem lehet szépen díszíteni.
- A tészta szaggatása: különféle – akár otthon található egyszerű formákkal (virág, szív, négyzet), nem okvetlenül szükséges a karácsonyfa, rénszarvas vagy mikulás, mert díszítéssel az egyszerű formák is szépen fognak mutatni.
- Sütés: a recept alapján.
- Amikor a sütemény kihűlt, el lehet kezdeni a díszítést.
Mézeskalács díszítése cukormázzal
Cukormáz hozzávalók
- 1 tojás fehérje
- 15 – 20 dkg porcukor
Cukormáz készítése
- Cukormáz készítése: 1 tojás fehérjéhez habverővel addig keversz cukrot, amíg jó állaga lesz. Onnan tudod, hogy elég cukrot adtál hozzá, hogy a habverőt felemelve az anyag lassan visszacsurog és beleolvad a tálban levőbe. 2 – 3 alkalom után biztosan rá fogsz jönni, hogy mikor lesz jó.
- Végy egy közepes méretű, puhább, de ne túl vékony átlátszó polietilén zacskót. Vágj le az egyik csücskéből vagy fél-egy milliméteres darabot, hogy a lyuk az alján nagyon kicsi legyen. Ezen fogod kinyomni a cukormázat, amelynek vékony, vonalszerűnek kell lennie. Lehet, hogy ez elsőre nem fog sikerülni, ezért jó, ha több zacskót előkészítesz. Végezz el egy próbát kevés cukormázzal.
- Ha meg vagy elégedve az eredménnyel, akkor készítsd el a nyomózsákot a cukorsziruppal. Kinyomó zsákot készen is vásárolhatsz, eldobhatót vagy többször használatosat.
- Kösd össze a zacskó tetejét, mert ha ezt nem teszed meg, valószínűleg ki fog mászni fent a cukormáz a zacskóból, és akkor nagyon ideges leszel.
Mézeskalács díszítése cukormázzal
- Képzeld el magadban, hogy milyen díszítéseket fogsz készíteni, ez meggyorsítja majd a munkádat.
- Végezd el a díszítést vigyázva arra, hogy a zacskóból enyhe nyomással engedd ki a cukormázat. Közben rajzolni kell a mintákat. Ehhez kell az ügyesség. Egy idő után nagyon szép mézeskalácsokat fogsz készíteni és nagy sikered lesz vele. Vigyázz, ne tedd el addig, amíg a cukormáz meg nem szárad.
A mézeskalácsot sütötte, díszítette és a képeket készítette: Szatmáry Eszter. Köszönet érte!
Mézeskalács díszítése egyszerűen
Ha nem vagy nagyon ügyes, még nem gyakoroltad a díszítést, és a csodaszép munkákat szeretnéd utánozni, könnyen elmehet tőle a kedved.
- Na akard utánozni, vagy felülmúlni a profikat, akik mesterségként, vagy népi iparművészként készítenek mézeskalácsokat. Ha ilyenekre vágysz, vásárold meg tőlük.
- Most megmutatom neked, hogyan tudsz nagyon egyszerű díszítéssel (a pöttyöket zacskóból nyomogasd ki) szép süteményt készíteni (a cukormáz ugyanaz, mint a fenti leírásban). Ezeket én díszítettem, ilyeneket vagy hasonlókat te is meg tudsz csinálni:
Ez egy nagyon életszerű, maximálisan informatív és segítőkész leírás a dolgok menetéről. Minden szükséges benne van, tömören, mégis érthetően, színesen, életszagúan. Nincs elég szó, ami leírná a bennem kavargó sokféle érzést az elégedettségem nyomán… Köszönöm!
Köszönöm a hozzászólást. Mindig örülök, ha pozitív véleményt kapok az írásaimról!