Mézes sütemény (a klasszikus): készítése után megkeményedik, de 7 – 10 nap után megpuhul és omlós lesz. Karácsony előtt készítsd el.
Mézes sütemény
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
- 600 ml liszt (mérőpohárral mérve) – 40 dkg
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- Fűszerek: 1/2 tasak Kotányi mézes fűszerkeverék (vagy: 1 kávéskanál őrölt fahét, 1 mokkás kanál őrölt szegfűszeg, 1 tasak vaníliás cukor)
- 6 evőkanál méz
- 3 evőkanál kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 – 3 evőkanál porcukor (a mázhoz)
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 1 tasak szódabikarbóna
- 1 tasak Kotányi mézes fűszerkeverék
- 1 kis üveg méz
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
Emlékeztető: kristálycukor, porcukor
Mézes sütemény tészta elkészítése
- A lisztet gyúrólapra öntöd. Hozzáadod a szódabikarbónát, a fűszereket és összekevered.
- Közepébe nagyobb mélyedést készítesz.
- A mézet a kristálycukorral összekevered, meglangyosítod, hozzáadod a vajat és addig kevered, míg a vaj el nem olvad. (Ha nagyon felmelegedne, várd meg, amíg langyos lesz.)
- Keverj bele 1 tojás sárgáját.
- A mézes masszát részletekben a liszt közepébe öntöd és egy kanállal lisztet keversz hozzá, mert különben szétfolyik.
- Amikor ezzel készen vagy, összegyúrod úgy, hogy homogén legyen és fóliával letakarva kb. fél órát pihenteted. >
A tészta feldolgozása
- 3 mm vastagságúra nyújtod.
- Különféle formákkal (ami van otthon), kiszaggatod.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezed a formákat. Ne legyenek túl közel, mert sütés alatt kicsit megnőnek.
- Tojássárgájával megkened.
- Tehetsz rá diót, mandulát, de színes tortadarát is. Ha a karácsonyfára is szeretnél tenni, ne felejts el az akasztáshoz lyukat készíteni.
A mézes sütemény sütése
160 fokon, levegőkeveréssel működő sütőben a sütési idő 10 – 15 perc. Vigyázz, mert könnyen odaég az alja és akkor vakargathatod.
Elkészítési idő:
- Előkészítési munkák: 10 perc
- Tészta elkészítése: 20 perc
- Szaggatás és befejező munkák: 25 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 80 perc
Mézes sütemény díszítése cukormázzal
A díszítést akkor csináld, ha van rá elég időd. A fél tojás fehérjét a porcukorral jól ki kell keverni (20 – 30 perc) és kis lyukkal ellátott fóliazacskóból vagy habkinyomóból tetszés szerint díszítést készíteni. >
Mézes sütemény tárolása
Dobozban, szalvétával rétegezve. Lehet szalvéták közé néhány vékony szelet almát tenni. Ez legyen a tetején. Ha szeretnéd, hogy karácsonyig megmaradjon, jó, ha rejtekhelyre teszed.
Egyszerűbb és gyorsabban elkészül a gyümölcskenyér.
Képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások