Mákos kalács: kelesztett tésztából készül – ebben különbözik a mákos bejglitől. Régebben az előbbit inkább falvakban, az utóbbit pedig városokban sütötték – főként karácsony táján.
Mákos kalács recept
Elkészítési idő: 210 perc (ebből munka: 85 perc).
Hozzávalók
A táblázatot görgesd le 25-re
Kalács rudak száma Mennyiségi egység 1 2 3
Tésztához
Liszt
dkg 30 60 90
Vaj dkg 7 14 21
Élesztő dkg 2 3,5 5
Tej dl 1,3 2,6 3,9
Porcukor evőkanál 2,5 5 7,5
Vaníliás cukor tasak 0,5 1 1,5
Citrom héja db citromé 0,5 1 1,5
Tojás db 1 2 3
Tojás a kenéshez db 1/3 2/3 1
Töltelékhez
Mák dkg 20 40 60
Kristálycukor dkg 10 20 30
Vaníliás cukor tasak 0,5 1 1.5
Citrom héja db citromé 0,5 1 1,5
Tej dl 0,5-1 1-1,5 1,5-2
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 kg kristálycukor (csak 30 dkg kell)
- 5 dkg élesztő
- 1 liter tej
- 3 tasak vaníliás cukor
- 3 db citrom
- 4 db tojás
- 60 dkg darált mák
Emlékeztető: porcukor
Mákos kalács készítése
- Az élesztőt fél deci tejben felfuttatod.
- A lisztet a vajjal elmorzsolod. Ezt végezheted gyúrótáblán, gyúrólapon, de tálban is (én egy kelesztő tálban szoktam).
- Hozzákevered a porcukrot és a citromhéjat. Hozzáadod a cukrot, citromhéjat és a fél csomag vaníliás cukrot. Összekevered és a közepébe mélyedést készítesz.
- Beleteszed a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejjel összegyúrod.
- 15 percig dagasztod (kezeddel a tészta alá nyúlva megemelgeted. Amikor a tésztán hólyagok keletkeznek, akkor lesz kész.
- Letakarva hagyod kelni addig, amíg a tészta kétszer akkora lesz.
- Előmelegíted a sütőt 240 fokon.
- Amíg a tészta kel, egy alkalmas méretű lábasban készítsd el a tölteléket
- A gyúrólapon kinyújtod a tésztát olyan hosszúra, amekkora a sütőlapod.
- Rákened a tölteléket, felcsavarod.
- Sütőlapra teszed.
- Tetejét felvert tojással vagy tojás sárgájával megkened. Az oldalát megszurkálod, hogy a sütésnél keletkező gőz eltávozzon. Ha ezt nem teszed meg, a tészta teteje sütés közben könnyen megrepedhet .
A mákos kalács sütése
A feltekert tésztát az előmelegített sütőbe teszed. 5 perc után leveszed a hőmérsékletet 220 fokra, majd 10 perc után 180 fokra. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarod. Összesen 35 – 40 percig sütöd. Megnézed az alját: ha szép barnás és megkocogtatva kopog, akkor kész.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, tészta összedolgozása: 35 perc
- Kelesztés: 60 perc (közben mást csinálhatsz)
- Töltelék elkészítése: 25 perc
- Tészta feldolgozása, töltés, csavarás: 25 perc
- Háromszori kenés (várakozási időkkel): 30 perc (közben mást csinálhatsz)
- Sütés: 35 perc (közben mást csinálhatsz)
Összesen: 210 perc (3 óra, ebből 85 perc az effektív munka)
Tálalás
Amikor kihűlt, felszeleteled és tálra vagy tányérokra teszed. Ha marad belőle, reggeli és délutáni tejes kávé mellé nagyon finom. Tartalma leves után második fogás is lehet. A gyerekek imádni fogják!
Hagyomány:
Mákos kalács: faluhelyen ez a hagyományos karácsonyi sütemény. A bejgli a 19. század második felétől a polgári konyhában volt divatos, a falvakban azonban talán még ma is a hagyományt tisztelve mákos kalácsot készítenek karácsonyra. Ennek az lehetett az oka, hogy a falusi asszonyok nagyon értettek a kelt tészta készítéséhez és a dagasztástól sem riadtak vissza. Alapanyag és mák is akadt a kamrában, így az ünnepi édesség még pénzbe sem került.
Képek: saját készítésű tészta saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások