Mákos bejgli: az egyik klasszikus ünnepi sütemény – a diós testvére. Sok családban készül karácsony előtt – bár egyre többen készen vásárolják – nem ördöngösség, bátran nekikezdhetsz.

Mákos bejgli tálon

Mákos bejgli készítése

Elkészítési idő: 190 perc (ebből munka: 85 perc

Hozzávalók

3 rúd bejglihez

Bevásárló lista

A fenti alkotók receptjeinél találod.

Megjegyzések: 

  • A tészta és a mák töltelék készítését két másik cikkben találod a következők miatt:
  • Akármilyen bejglit is készítesz – legyen diós, mákos vagy akár gesztenyés, a tészta mindig ugyanaz, és nem szeretném többször ismételgetve leírni.
  • A mák töltelék pedig nemcsak a mákos bejglihez használható, hanem a pozsonyi kiflinek és mákos kalácsnak is ugyanaz a tölteléke.
  • Természetesen nem kell 3 rúd mákos bejglit készítened. A hozzávalókat könnyen átszámíthatod egy vagy két rúdra is.  Én általában 2 dióst és 1 mákost szoktam készíteni, mert a diósat jobban szeretjük, de lehet, hogy nálad a mákos a kedvenc.

Mákos bejgli készítése

  1. A tésztát 3 egyenlő részre vágod. Egyenként fóliába csomagolva pihentest a hűtőben legalább két óráig.  Utána kinyújthatod.

    Bejgli tészta 3 rúdhoz

    Bejgli tészta 3 rúdhoz

  2. Nyújtófával egyenként szögletesre nyújtod a tésztákat. A hossza legyen akkora, mint a gáztepsid hossza (kb. 35 cm), szélessége, amennyit a tészta vékonyra nyújtva ad, Ez kb. 20 cm lesz.

    Nyújtás

    Nyújtás

  3. A mák tölteléket gondolatban 3 részre osztod, és egyharmadát egyenletesen rákened a tésztára.

    Mákos bejgli töltés 1

    Mákos bejgli töltés 1

  4. Felhengergeted és a sütőlapra teszed.
    Mákos bejgli töltés 2

    Mákos bejgli töltés 2

    Mákos bejgli töltés 3

    Mákos bejgli töltés 3

    Bejgli rúd töltve

    Bejgli rúd töltve

  5. Amikor mindhárom rúd készen van, háromszor lekened tojás sárgájával, a rétegek felkenése között 20 – 20 percet hagyva. Mindig megvárod, hogy a felkent réteg megszáradjon (a sütés előtt is). Ettől lesz márványos a bejgli.

    Bejgli tojással lekenve

    Bejgli tojással lekenve

Sütés

  • Előmelegített sütőben, 170 fokon 3/4 óráig. Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogasd. A sütés vége felé szép barna lesz a bejgli teteje.
  • Ha nagyon barnul, takard le alufóliával (én kicsit elkéstem ezzel, ezért sötétebb lett, mint ahogy én szeretem – de felszeletelve nem látszott). Sütés végén nézd meg a tészta alját. Szép világos barnának kell lennie és megütögetve kopogó hangot adjon.
Bejgli a sütőben

Bejgli a sütőben

Mákos bejgli sülve 1

Mákos bejgli sülve 1

  • Amikor készen van, hagyd kihűlni, csak másnap vágd fel.

Elkészítési idők

Bejgli tészta:

Elkészítési idő (nagyjából azonos, háromig alig függ a rudak számától):

  • Hozzávalók kimérése, előkészítése: 10 perc
  • Tészta összeállítása: 5 perc
  • Tészta összegyúrása: 5 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Mák töltelék:

Elkészítési idő (darált mákból):

  • Mazsola beáztatása (puha mazsola): 10 perc
  • Hozzávalók összekeverése: 5 perc
  • Felfőzés: 10 perc
  • Kihűtés (hideg vízbe tett edényben): 15 perc

Összesen: 40 perc (ez a pihentetési idő alatt is végezhető).

Bejgli összeállítása és sütése (pihentetési idők nélkül):

  • Tészta összeállítása: 20 perc
  • Töltelék készítése: 40 perc
  • Tészta nyújtása, töltése, felcsavarása: 45 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 150 perc (ebből munka: 110 perc)

Megjegyzés:

Fentiekből láthatod, hogy legalább a felhasználás előtt egy nappal, kora délután elkezded készíteni, hogy estig megsüljön és másnap felszeletelheted.

Mákos bejgli tálalása

Tálra rendezheted, kicsit megdöntve a szeleteket. Ha tányérra tálalod, egymás mellé is teheted.

Mákos bejgli tálon

Mákos bejgli tálon

 

Képek: saját készítésű bejgli saját felvételei.