Mákos bejgli: az egyik klasszikus ünnepi sütemény – a diós testvére. Sok családban készül karácsony előtt – bár egyre többen készen vásárolják – nem ördöngösség, bátran nekikezdhetsz.
Mákos bejgli készítése
Elkészítési idő: 190 perc (ebből munka: 85 perc
Hozzávalók
3 rúd bejglihez
- bejgli tészta 60 dkg lisztből
- mák töltelék 6o dkg mákból
Bevásárló lista
A fenti alkotók receptjeinél találod.
Megjegyzések:
- A tészta és a mák töltelék készítését két másik cikkben találod a következők miatt:
- Akármilyen bejglit is készítesz – legyen diós, mákos vagy akár gesztenyés, a tészta mindig ugyanaz, és nem szeretném többször ismételgetve leírni.
- A mák töltelék pedig nemcsak a mákos bejglihez használható, hanem a pozsonyi kiflinek és mákos kalácsnak is ugyanaz a tölteléke.
- Természetesen nem kell 3 rúd mákos bejglit készítened. A hozzávalókat könnyen átszámíthatod egy vagy két rúdra is. Én általában 2 dióst és 1 mákost szoktam készíteni, mert a diósat jobban szeretjük, de lehet, hogy nálad a mákos a kedvenc.
Mákos bejgli készítése
- A tésztát 3 egyenlő részre vágod. Egyenként fóliába csomagolva pihentest a hűtőben legalább két óráig. Utána kinyújthatod.
Bejgli tészta 3 rúdhoz
- Nyújtófával egyenként szögletesre nyújtod a tésztákat. A hossza legyen akkora, mint a gáztepsid hossza (kb. 35 cm), szélessége, amennyit a tészta vékonyra nyújtva ad, Ez kb. 20 cm lesz.
Nyújtás
- A mák tölteléket gondolatban 3 részre osztod, és egyharmadát egyenletesen rákened a tésztára.
Mákos bejgli töltés 1
- Felhengergeted és a sütőlapra teszed.
Mákos bejgli töltés 2
Mákos bejgli töltés 3
Bejgli rúd töltve
- Amikor mindhárom rúd készen van, háromszor lekened tojás sárgájával, a rétegek felkenése között 20 – 20 percet hagyva. Mindig megvárod, hogy a felkent réteg megszáradjon (a sütés előtt is). Ettől lesz márványos a bejgli.
Bejgli tojással lekenve
Sütés
- Előmelegített sütőben, 170 fokon 3/4 óráig. Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogasd. A sütés vége felé szép barna lesz a bejgli teteje.
- Ha nagyon barnul, takard le alufóliával (én kicsit elkéstem ezzel, ezért sötétebb lett, mint ahogy én szeretem – de felszeletelve nem látszott). Sütés végén nézd meg a tészta alját. Szép világos barnának kell lennie és megütögetve kopogó hangot adjon.
Bejgli a sütőben
Mákos bejgli sülve 1
- Amikor készen van, hagyd kihűlni, csak másnap vágd fel.
Elkészítési idők
Bejgli tészta:
Elkészítési idő (nagyjából azonos, háromig alig függ a rudak számától):
- Hozzávalók kimérése, előkészítése: 10 perc
- Tészta összeállítása: 5 perc
- Tészta összegyúrása: 5 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Mák töltelék:
Elkészítési idő (darált mákból):
- Mazsola beáztatása (puha mazsola): 10 perc
- Hozzávalók összekeverése: 5 perc
- Felfőzés: 10 perc
- Kihűtés (hideg vízbe tett edényben): 15 perc
Összesen: 40 perc (ez a pihentetési idő alatt is végezhető).
Bejgli összeállítása és sütése (pihentetési idők nélkül):
- Tészta összeállítása: 20 perc
- Töltelék készítése: 40 perc
- Tészta nyújtása, töltése, felcsavarása: 45 perc
- Sütés: 45 perc
Összesen: 150 perc (ebből munka: 110 perc)
Megjegyzés:
Fentiekből láthatod, hogy legalább a felhasználás előtt egy nappal, kora délután elkezded készíteni, hogy estig megsüljön és másnap felszeletelheted.
Mákos bejgli tálalása
Tálra rendezheted, kicsit megdöntve a szeleteket. Ha tányérra tálalod, egymás mellé is teheted.
Mákos bejgli tálon
Képek: saját készítésű bejgli saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások