Szilvás pite csak akkor készíthető, amikor friss szilvát lehet kapni. A szilva savanykás íze, fahéjjal fűszerezve kiválóan ellensúlyozza a pite tésztájának kissé édeskés ízét.
Szilvás pite készítése
Elkészítési idő: 95 perc
Hozzávalók
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 4 – 5 dkg porcukor (2-3 evőkanál)
- 2 tojás (vagy 1 tojás és 1 sárgája)
- 4 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 30 – 40 db szilva tepsi és szilva méretétől függően
- 2-4 evőkanál cukor
- kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
- őrölt fahéj
Bevásárlólista
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 tojás (vagy 1 tojás és 1 sárgája)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 kg szilva
Emlékeztető: porcukor, zsemlemorzsa, őrölt fahéj
A hozzávalók előkészítése
- A vajat kiveszed a hűtőből a készítés előtt kb. egy órával, hogy kissé megpuhuljon.
- A szilvákat megmosod, kimagozod, a mag helyére fahéjas cukrot teszel.
- A tepsit kivajazod és ráteszel egy sütőpapírt (ha nincs, akkor megszórod vékonyan liszttel)
- A lisztet egy tálba teszed és összekevered a sütőporral.
Szilvás pite elkészítése
- A vajat rádarabolod a liszt tetejére és egy villával szétnyomkodod. Összekevered a liszttel, majd utána kézzel szétmorzsolod. Rászórod a porcukrot, a csipet sót és kézzel jól összekevered. Púposra halmozod és a közepébe lyukat készítesz. Ebbe teszed a tojást és a tejfölt. Ezeket egy villával jól összekevered, majd hozzákevered a lisztet és az egészet jól formálható tésztává gyúrod. Ha ragadna, tegyél hozzá egy kis lisztet. (Praktika: egy kicsit ragadós tésztából sokkal könnyebb jó állagút gyúrni, mint egy keményebbe még tejfölt beledolgozni.)
- A tésztából két szögletes cipót formálsz, letakarod és 10-15 percig pihenteted. Utána könnyebb lesz vele dolgozni.
- A gyúrólapot (a gáztepsi alja is megteszi) meghinted kevés liszttel, ráteszed az egyik cipót és kinyújtod szögletes formára, kicsit nagyobbra, mint a tepsid. Beleteszed a tepsibe (csavard fel a sodrófára, akkor nem fog elszakadni). A széleket rányomkodod a tepsi oldalára úgy, hogy a tésztának egy kis pereme legyen. (Praktika: ha a töltelék nem érintkezik a tepsi oldalával, sokkal könnyebb lesz sütés után kitakarítani.) A tészta tetejét megszórod a zsemlemorzsával (ez fogja felszívni a fölösleges szilva levet).
- A szilvákat egyenletesen elosztva a tésztára rakod.
- Porcukrot teszel a magok helyére, megszórod őrölt fahéjjal.
- Letakarod a szilvákat a másik felükkel.
- Kinyújtod a másik cipót és a szilva tetejére rakod. A tészta széleit a tepsi oldalára nyomkodod. A tetejét felvert tojással megkened és villával megszurkálod, hogy a fölösleges gőz el tudjon távozni.
Szilvás pite sütése
175 fokon, kb. 3/4 óra. Alsó-felső sütést használhatsz, hiszen csak alul és felül kell megsülnie. A szilva közben megpárolódik. Lehet, hogy gyorsabban kész lesz, ez függ attól, mekkora a tepsid, azaz, hogy milyen vastag a tészta. Amikor kész, pár percig nyitott ajtóval a sütőben hagyod. Utána kiveszed.
Elkészítési idő:
- Szilva megtisztítása, kimagozása 10 perc
- Pite tészta elkészítése: 20 perc
- Tepsibe rakás: 20 perc
- Sütés: 45 perc
Összesen: 95 perc
Szilvás pite tálalása
Amikor kihűlt, a széleket kb. 1 cm-es vastagságban levágod. A belső részt a szilvák mentén felszeleteled és tálra vagy kistányérokra teszed.
Érdekelhet még:
Szilvás pite képek:
saját készítésű sütemény saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások