Egyszerű mézes puszedli: mézes sütemény cukorbevonat nélkül, dióval a tetején. Gyorsan elkészíthető, mivel még hulladék sincs, és cukorban szegényebb, mint bevonatos társai, mégis finom.
Egyszerű mézes puszedli recept
Egyszerű, mert nincs cukorbevonat a tetején. Előnye: gyorsabban elkészül, és kevesebb cukrot tartalmaz.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
kb. 25 db puszedlihoz (1 nagy tepsi)
- 30 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 10 dkg méz
- 4 evőkanál porcukor (ezzel nem lesz édes, ha édesebbre szeretnéd, tegyél bele kicsit többet)
- 1 evőkanál tejföl (feltételesen)
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 db tojás + 1 sárgája
- 25 db negyed dió
Bevásárlólista
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tubus méz (legalább 10 dkg, de vásárolhatsz egy üveggel is más célra)
- 1 tasak mézeskalács fűszer
- 1 tasak szódabikarbóna
- 2 db tojás
- 10 dkg darabos dió
Emlékeztető: liszt, porcukor, tejföl
Előkészítés
- A hűtőben tárolt hozzávalókat egy órával a tésztakészítés előtt vedd ki a hűtőből.
Egyszerű mézes puszedli elkészítése
- Keverd össze egy tálban a por alakú hozzávalókat: a lisztet, porcukrot, mézeskalácsfűszert, szódabikarbónát.
- Egy másik tálban kézi mixerrel dolgozd össze a vajat, a mézet és a tojásokat. Ha nincs mixered, a vajat keverd habosra, keverd hozzá a mézet több részletben, végül a tojásokat.
- A por keverék közepébe készíts mélyedést, tedd bele a mézes-vajas-tojásos keveréket.
- Keverd össze villával, majd kézzel gyúrd tésztává. Ha szükséges, tehetsz hozzá 1 – 2 evőkanál tejfölt.
- Pihentesd a tésztát folpak fóliában legalább fél óráig, de akár egy napig is a hűtőben.
- Ha egyenletes nagyságú puszedlikat szeretnél, oszd a tésztát öt részre. Készíts belőlük kis rudacskákat, amelyeket ismét öt részre vághatsz. Így összesen 25 db tésztád lesz.
- A tésztácskákból a kezeddel készíts kis gömböket. Helyezd őket sütőpapírral kibélelt sütőlapra, egymástól távolabb, a tepsiben egyenletesen szétosztva. (Nálam csak 20 darabot látsz. Ennek az az oka, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű tésztát készítettem, és találomra vettem le belőle a puszedlira szánt mennyiséget, amelyből 20 db lett.
- Ha itt tartasz, melegítsd elő a sütőt 170 fokon.
- Nyomd a gömbök közepébe a negyed diókat. A gömbök így kicsit meg is lapulnak, és kialakul a puszedli forma. (Egyes helyeken így mézes pogácsát készítenek. Ha nincs diód és mézes pogácsát szeretnél készíteni, egy lapos eszközzel nyomd meg a tetejét, és akkor pogácsa formájú lesz. Akár be is vagdalhatod, akkor még inkább pogácsa formájú lesz.)
- Tedd a sütőbe a puszedlikat. A sütési idő – mivel ez vastagabb tészta, kb. 10 perc lesz. A süteményeknek szép világos barnának kell lenniük. Ehhez az eredményhez a 10 perc csak hozzávetőleges érték.
- Hagyd kihűlni a sütőlapon. Fogyasztásig jól záródó dobozban tárolhatod.
Elkészítési idő (pihentetés nélkül):
- Hozzávalók összekeverése: 15 perc
- Tészta összeállítása: 10 perc
- Gömbök készítése, a puszedli forma kialakítása: 25 perc
- Sütés: 10 perc
Összesen: 60 perc
Különféle formákra készített mézeskalácsot itt találsz.
Egyszerű mézes puszedli tálalása
Rakd a süteményeket egy nagyobb tálra, szépen elrendezve. Elég könnyű belőlük kör alakot formázni.
Kiegészítés:
Kíváncsi voltam rá, ezért utána néztem, mit is jelent a puszedli szó. Több jelentése is van:
- Habcsók: a német Bussedl illetve Pusserl szavak magyarítása (bár nálunk a habcsók más süteménynek a neve) – szotarjelentese.com
- Tartós mézes sütemény (foodandwine.hu)
- Apró kerek édes sütemény (wiki szótár)
A süteményeket készítette és fényképezte: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások