Egyszerű mézes puszedli: mézes sütemény cukorbevonat nélkül, dióval a tetején. Gyorsan elkészíthető, mivel még hulladék sincs, és cukorban szegényebb, mint bevonatos társai, mégis finom.

Egyszerű mézes puszedli

Egyszerű mézes puszedli recept

Egyszerű, mert nincs cukorbevonat a tetején. Előnye: gyorsabban elkészül, és kevesebb cukrot tartalmaz.

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

kb. 25 db puszedlihoz (1 nagy tepsi)

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg méz
  • 4 evőkanál porcukor (ezzel nem lesz édes, ha édesebbre szeretnéd, tegyél bele kicsit többet)
  • 1 evőkanál tejföl (feltételesen)
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás + 1 sárgája
  • 25 db negyed dió

Bevásárlólista

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tubus méz (legalább 10 dkg, de vásárolhatsz egy üveggel is más célra)
  • 1 tasak mézeskalács fűszer
  • 1 tasak szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 10 dkg darabos dió

Emlékeztető: liszt, porcukor, tejföl

Előkészítés

  • A hűtőben tárolt hozzávalókat egy órával a tésztakészítés előtt vedd ki a hűtőből.

Egyszerű mézes puszedli elkészítése

  1. Keverd össze egy tálban a por alakú hozzávalókat: a lisztet, porcukrot, mézeskalácsfűszert, szódabikarbónát.

    Por hozzávalók összekeverve

    Por hozzávalók összekeverve

  2. Egy másik tálban kézi mixerrel dolgozd össze a vajat, a mézet és a tojásokat. Ha nincs mixered, a vajat keverd habosra, keverd hozzá a mézet több részletben, végül a tojásokat.
  3. A por keverék közepébe készíts mélyedést, tedd bele a mézes-vajas-tojásos keveréket.

    Hozzávalók együtt

    Hozzávalók együtt

  4. Keverd össze villával, majd kézzel gyúrd tésztává. Ha szükséges, tehetsz hozzá 1 – 2 evőkanál tejfölt.
    Hozzávalók összekeverve

    Hozzávalók összekeverve

    Tészta összegyúrva

    Tészta összegyúrva

  5. Pihentesd a tésztát folpak fóliában legalább fél óráig, de akár egy napig is a hűtőben.

    Tészta pihentetés után

    Tészta pihentetés után

  6. Ha egyenletes nagyságú puszedlikat szeretnél, oszd a tésztát öt részre. Készíts belőlük kis rudacskákat, amelyeket ismét öt részre vághatsz. Így összesen 25 db tésztád lesz.
  7. A tésztácskákból a kezeddel készíts kis gömböket. Helyezd őket sütőpapírral kibélelt sütőlapra, egymástól távolabb, a tepsiben egyenletesen szétosztva. (Nálam csak 20 darabot látsz. Ennek az az oka, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű tésztát készítettem, és találomra vettem le belőle a puszedlira szánt mennyiséget, amelyből 20 db lett.

    Tésztagolyócskák sütőlapon

    Tésztagolyócskák sütőlapon

  8. Ha itt tartasz, melegítsd elő a sütőt 170 fokon.
  9. Nyomd a gömbök közepébe a negyed diókat. A gömbök így kicsit meg is lapulnak, és kialakul a puszedli forma. (Egyes helyeken így mézes pogácsát készítenek. Ha nincs diód és  mézes pogácsát szeretnél készíteni, egy lapos eszközzel nyomd meg a tetejét, és akkor pogácsa formájú lesz. Akár be is vagdalhatod, akkor még inkább pogácsa formájú lesz.)
  10. Tedd a sütőbe a puszedlikat. A sütési idő – mivel ez vastagabb tészta, kb. 10 perc lesz. A süteményeknek szép világos barnának kell lenniük. Ehhez az eredményhez a 10 perc csak hozzávetőleges érték.
    Puszedlik sütés után 1

    Puszedlik sütés után 1

    Puszedlik sütés után 2

    Puszedlik sütés után 2

  11. Hagyd kihűlni a sütőlapon. Fogyasztásig jól záródó dobozban tárolhatod.

Elkészítési idő (pihentetés nélkül):

  • Hozzávalók összekeverése: 15 perc
  • Tészta összeállítása: 10 perc
  • Gömbök készítése, a puszedli forma kialakítása: 25 perc
  • Sütés: 10 perc

Összesen: 60 perc

Különféle formákra készített mézeskalácsot itt találsz.

Egyszerű mézes puszedli tálalása

Rakd a süteményeket egy nagyobb tálra, szépen elrendezve. Elég könnyű belőlük kör alakot formázni.

Egyszerű mézes puszedli tálalva 1

Egyszerű mézes puszedli tálalva

Kiegészítés:

Kíváncsi voltam rá, ezért utána néztem, mit is jelent a puszedli szó. Több jelentése is van:

  1. Habcsók: a német Bussedl illetve Pusserl szavak magyarítása (bár nálunk a habcsók más süteménynek a neve) – szotarjelentese.com
  2. Tartós mézes sütemény (foodandwine.hu)
  3. Apró kerek édes sütemény (wiki szótár)

 

A süteményeket készítette és fényképezte: Pap Zsuzsa