Csöröge fánk: más néven forgács fánk az egyszerűen készíthető fánkok közé tartozik. Nem kell dagasztani, keleszteni, csak összegyúrni, formázni és sütni.
Csöröge fánk készítése
Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 55 perc)
Hozzávalók
20 db kisebb fánkhoz (ha többet szeretnél, növeld arányosan a mennyiségeket)
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája (a maradék fehérjét tedd rántottába vagy panírba)
- 2 dkg vaj (nem kell mérned, kb. 1 diónyi)
- 1 kiskanál porcukor (a tésztába)
- 3 teáskanál tejföl
- 1 kávéskanál rum
- 1 csipet só
- tálaláshoz porcukor és lekvár (sárgabarack, narancs, vagy más)
Bevásárlólista
- 2 db tojás
- 1 kis pohár tejföl
- 1 kis üveg rum
- 1 kis üveg sárgabarack lekvár
Emlékeztető: liszt, vaj, porcukor, só
Megjegyzések:
- Készítheted 3 tojás sárgájával és 25 dkg liszttel és vaj nélkül, de akkor törheted a fejed, hogy mi legyen a tojásfehérjével.
- Egy másik változat szerint 25 dkg liszthez használhatsz 2 egész tojást.
- A tejföl mennyisége hozzávetőleges, függ a liszttől és a tojások méretétől.
Csöröge fánk készítése
- A lisztet összekevered a porcukorral és sóval.
- A vajat belemorzsolod.
- A liszt közepébe mélyedést készítesz, ebbe teszed a tojásokat, tejfölt, rumot és a lisztes keverékkel összedolgozod. Ehhez én egy erősebb villát használok, mert nem szeretem, ha a kezemre ragad a massza és utána el kell távolítanom.
- Amikor a massza már jól összeállt, tovább gyúrod kézzel, amíg egyenletes lesz.
- Fél órát pihenteted (ezalatt mást csinálhatsz, mert a tésztával nincs semmi tennivaló).
- Deszkán kinyújtod. Én ezt kétszerre végeztem egy kisebb deszkán, mert nem akartam nagy nyújtólapot előszedni, tisztítani, stb…) Az én méretem 25×18 cm volt, ezt 5×9 cm-es darabokra vágtam. Ez nem szentírást, csak támpontként használd ahhoz, hogy 5×9-10 cm-es téglalapból lesz 1 db közepes méretű fánk. Ha van rádlid, vágd azzal, ha nem késsel, pizzavágóval is jó lesz.
- A téglalapok közepébe vágj egy nyílást.
- Formázás: fogd meg és húzd meg egy kicsit a téglalap két átellenes sarkát, fogd meg az egyik végét és dugd át a lap közepén levő nyíláson. Így a fánk közepén egy csavart forma keletkezik.
- Formázhatod másképp is, ez csak egy a sok változat közül. A lényeg az, hogy ne lapos legyen.
Sütés
- Forró olajban (vagy zsírban), közepes hőmérsékleten, fedő nélkül (itt nem kell kelnie a tésztának, és a fedőről visszacsepegő víz nagy fröcsögést okozhat). Amikor az alja szép világos barna, megfordítod, és a másik oldalát is megsütöd.
- Tálba helyezett papírtörlőre szeded, amely a fölösleges zsiradékot leszívja.
Elkészítési idő:
- Tészta összeállítása: 15 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Nyújtás, darabolás: 10 perc
- Formázás: 10 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 85 perc (ebből munka: 55 perc)
Csöröge fánk tálalása
1 – 3 db fánkot porcukorral megszórva tányérra helyezel, lekvárt (sárgabarack, narancs vagy más) adsz hozzá.
Érdekelhet még:
Ha kell egy nagy lábas!
Képek: saját készítésű fánk saját felvételei.
De rég ettem csöröge fánkot! Gusztust kaptam a képek láttán! 🙂
Örülök,hogy ösztönöztelek!