Cseresznyés pite: az első friss gyümölcsből készíthető pite. Hogy jól sikerüljön, néhány dologra ügyelni kell – jó, ha ismered a pitekészítés titkait!
Cseresznyés pite készítése
Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók
közepes méretű (kb. 30 x 40 cm) tepsihez
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 – 3 evőkanál porcukor
- 2 tojás
- 5 dkg vágott dió
- 5 teáskanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 1 kg kimagozott cseresznye (másfél kilóról gondoskodj, abból biztosan lesz 1 kg kimagozott, ha kicsit több, az sem baj) – eltett kimagozott cseresznyéből is elkészítheted
- fél citrom leve
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál őrölt fahéj (nem kötelező)
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 tojás
- 5 dkg vágott dió
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom
- 1 kg cseresznye vagy 1 üveg kimagozott cseresznyebefőtt
Emlékeztető: porcukor, só, kristálycukor, zsemlemorzsa, őrölt fahéj
Előkészítés
- A vajat vedd ki a hűtőből.
- A cseresznyét szárazd le, mosd meg és magozd ki.
- Szórj rá két evőkanál kristálycukrot és egy fél citrom levét, hogy a gyümölcs kicsit savanykásabb ízt kapjon.
- Egy idő után levet fog engedni, abból szedd ki és kicsit nyomkodd is ki (a lé iható).
- A diót vágd fel durvára.
- A tepsi alját vékonyan vajazd ki és tegyél rá sütőpapírt vagy szórd meg liszttel.A két tojást keverd össze és egy negyedét tedd félre a tészta megkenéséhez.
Cseresznyés pite készítése
- A tésztát elkészítheted tálban vagy gyúrólapon. (Én jobban szeretem tálban készíteni, mert akkor tiszta nyújtólapon végezhetem el a tészta kinyújtását.)
- A lisztet keverd össze a porcukorral, a sütőporral, a citromhéjjal, csipet sóval.
- Darabold rá a vajat, egy villával nyomkodd szét, keverd össze a liszttel, végül kézzel morzsold vele össze.
- Halmozd fel a keveréket, közepébe készíts mélyedést. Tedd bele a tojást és tejfölt, keverd össze és gyúrd össze a liszttel. Ha szükséges, tégy bele még tejfölt vagy lisztet.
- Pihentesd a tésztát fél óráig.
- Kapcsold be a sütőt 175 fokra.
- Oszd a tésztát kétfelé. Az egyik darabot tedd félre. A másik darabot nyújtsd ki akkorára, amekkora a tepsi. Tedd a tepsibe. A széleket nyomkodd el úgy, hogy egy kis pereme legyen.
- Tedd a tepsit 10 percre a sütőbe, hogy kicsit megsüljön, így biztosan nem fog elázni a cseresznyétől.
- Az elősütött tésztát szórd meg a zsemlemorzsával. Ez fontos, hogy ne ázzon el a tészta. Tedd rá és rendezd el rajta a cseresznye tölteléket. Szórd rá a maradék 1 evőkanál kristálycukrot.
- Fedd le a tészta kinyújtott másik felével. Kend meg a félretett tojással. Szurkáld meg a teteját villával (ez is fontos, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni!). Szórd meg a vágott dióval és tedd a sütőbe.
- Tedd a sütőbe és süsd kb. 3/4 óráig. Amikor a teteje megpirult, készen is lesz, hiszen az alját elősütötted. Hagyd a sütőben még pár percig nyitott ajtóval. Ha nem vagy biztos benne, hogy megsült, vágj ki egy kis darabot a sarkából és nézd meg.
- A kihűlt tészta széleit vágd le, utána szeleteld fel.
Elkészítési idő (kimagozott cseresznyéből):
- Tészta elkészítése: 20 perc
- Összerakás tepsiben: 20 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 80 perc (ebből munka: 40 perc)
Tálalás
Teheted tálra vagy tányérokra. Ha úgy gondolod, nem egészen édes, szórj porcukrot a tetejére.
Az almás pite is érdekelhet.
Képek: saját készítésű cseresznyés pite saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások