Boci szelet, boci süti: a retro sütemény. És mintha csak sötétbarna fehér foltos boci lenne, a sütemény is ilyen. Nálam viszont nem: világosbarna boci sárgásfehér foltokkal.
Boci szelet, boci süti recept
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók
20 x 20 cm-es tepsihez (ha többet szeretnél készíteni, vedd a mennyiségek kétszeresét)
A tésztához:
- 8 evőkanál liszt
- 1 teáskanál kakaópor
- 1/2 sütőpor
- 2 db tojás
- 5 + 1 evőkanál cukor
- 6 evőkanál étolaj
- 1,5 dl tej
A „töltelék”-hez:
- 25 dkg túró
- 1 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 tasak Bourbon vanília kivonat
- 1/2 citrom héj
- 1 evőkanál búzadara (feltételesen)
Bevásárlólista
- 25 dkg túró
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 1 db citrom
Emlékeztető: liszt, kakaópor, cukor, tej, étolaj, búzadara
Megjegyzések:
- Ez a mennyiség 16 db 4 cm x 4 cm-es süteményre elég. Ha többet, vagy nagyobb szeleteket szeretnél, vedd a mennyiségek kétszeresét.
- Ha sötétebb süteményt szeretnél, tegyél bele több (kétszeres mennyiségű) kakaót.
- Ha puha, nagyobb víztartalmú túrót használsz, növeld meg a búzadara mennyiségét (max. 2x-esre)
Előkészítés
- Készítsd elő a hozzávalókat, ha gyorsan szeretnél dolgozni, ki is mérheted azokat.
Boci szelet, boci süti elkészítése
Töltelék összeállítása:
A töltelék valójában olyan, mint a túrógombóc tésztája.
- Ha a túró darabos, törd át szitán. Én erre csak akkor jöttem rá, amikor a töltelék elkészült, ezért a kész tölteléket törtem át egy szitán.
- Mérd ki egy tálba a töltelék hozzávalóit és alaposan dolgozd össze. Ha túl folyós lenne, további 1 evőkanál búzadarával sűrítheted.
- Tedd félre. A búzadara a nedvesség tartalom egy részét fel fogja szívni.
A tészta összeállítása:
A tészta kicsit hasonlít a kakaós piskótához, de kiadósabb. Más süteményhez is használhatod.
- Keverd össze a lisztet, a kakaót és a sütőport. Ha a kakaó és a sütőpor darabos lenne, szűrőszitán egy kanállal nyomd át.
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
- A tojások sárgáját keverd habosra 5 evőkanál cukorral.
- Add hozzá az olajat kanalanként és közben keverd össze.
- Részletekben add hozzá a liszt keveréket és a tejet, közben mindig keverd simára.
- A tojások fehérjét 1-2 csepp citrommal verd fel habbá. Amikor már felhabosodott, részletekben add hozzá az 1 evőkanál kristálycukrot.
- A felvert kemény habot keverd a tészta masszába, de csak vigyázva, hogy a hab lehetőleg ne törjön össze.
- Az így elkészített tésztát tedd a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Kanalazd a tetejére a túró tölteléket. Le fog süllyedni a tészta aljára, esetleg kicsit kilóg a tészta tetején.
- Tedd az előmelegített sütőbe és süsd kb. 40 percig. Ellenőrizd tű próbával, hogy valóban megsült-e.
- Amikor kész, borítsd egy deszkára vagy konyharuhára úgy, hogy a teteje legyen lefelé. Húzd le róla a sütőpapírt. Ha sütés közben felpúposodott a teteje, egy vágódeszkával még melegen kicsit nyomkodd meg. így szép egyenletes lesz a tészta.
- Hagyd kihűlni.
Elkészítési idő:
- Túró töltelék elkészítése: 10 perc
- Lisztkeverék elkészítése: 5 perc
- Tészta massza elkészítése: 15 perc
- Összeállítás: 5 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 75 perc
Tálalás
A tésztát darabold fel és helyezd egy tálra vagy tányérokra.
Sütemény és képek: Pap Zsuzsa
Ezt félre tettem és a hétvégén megcsináljuk asszonykával.
Szoktam külön bögrés sütit csinálni meg a túrós búzadarával külön.
Remélem, jól sikerült!