Bejgli, beigli: tésztája ugyanaz, bármilyen töltelékkel készíted. A bejgli recept mennyiségek természetesen változnak annak függvényében, hogy hány bejgli rudat szeretnél készíteni.

Bejgli 1

Bejgli recept

Amit itt olvasol, az egy hagyományos bejgli recept. Évek során több receptet kipróbáltam már, de ez a legjobb bejgli recept, amivel valaha találkoztam.

Elkészítési idő: 190 perc (ebből munka: 85 perc)

Bejgli hozzávalói

A táblázatot görgesd le 25-ig!

Beigli rudak száma Mértékegység 321
Tésztához
Lisztdkg604020
Vajdkg15105
Porcukor evőkanál321
Tojássárgájadb321
Élesztő dkg321
Krustálycukor mokkáskanál321
Rumteáskanál321
Tejdl0,90,60,3
Tejföl kb.evőkanál321
csipet321
Töltelékhez
Dió vagy mákdkg604020
Kristálycukor dkg302010
Mazsoladkg1284
Rumdl0,60,40,3
Citromhéj db citromé 11/21/4
Vaníliás cukor tasak1,510,5
Tej kb. dl1,51,00,5

 

Bevásárlólista 3 rúd bejglihez

  • 60 dkg dió, mák
  • 1 kg liszt
  • 15 dkg mazsola
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 dl rum
  • 15 dkg vaj
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 db citrom

Emlékeztető: kristálycukor (legalább fél kiló), porcukor, tej (4 dl), só

Bejgli készítése

  1. Első lépés az élesztő felfuttatása. A tejet meglangyosítod. Beleteszed a kristálycukrot és az élesztőt. Összekevered és állni hagyod, míg az élesztő felfut. Kényes pont: a tej langyos legyen és a cukrot ne felejtsd ki belőle.
  2. Közben a lisztet kiméred , beleteszed a sót, jól elkevered.
  3. Hozzáteszed a vajat és elmorzsolod. Hozzákevered a porcukrot, elkevered és a közepébe mélyedést készítesz.(Tálban is elkészítheted.)
  4. A mélyedésbe teszed a felfutott élesztőt, 3 tojás sárgáját, a rumot és a tejfölt. Ezeket összekevered, és a liszttel összegyúrod. Ügyelj arra, hogy közepes, jól kezelhető legyen. A megfelelő állagot a tejföllel tudod beállítani. Ha soknak bizonyulna, adj a masszához kevés lisztet.

    Bejgli tészta 3 rúdhoz

    Bejgli tészta 3 rúdhoz

  5. Három  cipót készítesz belőle és kb. fél órát letakarva pihenteted. Ha vékonyabb és rövidebb bejgliket szeretnél, akkor készíts 4 cipót. Akkor a bejglik rövidebbek lesznek és keresztbe rakhatod a sütőlapra).

    Tészta 3 részre osztva

    Tészta 3 részre osztva

  6. Amíg a tészta pihen, elkészíted a dió tölteléket és a mák tölteléket.  Ezt egyébként egy nappal előbb is elkészítheted, ha az időd úgy kívánja.
  7. Kinyújtod a tésztát téglalap alakúra. Hossza legyen akkor, mint a gáztepsid hossza, a szélessége pedig kb. 20 cm.

    Tészta kinyújtva

    Tészta kinyújtva

  8. Rákened a töltelék szükséges  részét, összetekered, a két végét behajtod. Vigyázz arra, hogy ne túl szorosra csavard, mert a tészta még kelni fog, és ha szorosan van felcsavarva, kirepedhet (ez a bejgli készítésének egyik olyan pontja, amit nem lehet leírni és amihez kell egy kis rutin).
    Mák töltelékkel

    Mák töltelékkel

    Mákos bejgli töltés 2

    Mákos bejgli töltés

  9. Átemeled a sütőlapra. A többi rudat is elkészíted. A tetejét tojás sárgájával megkened, hagyod megszáradni, utána még kétszer, összesen háromszor átkened. (Attól lesz márványos, hogy a tészta kel és a megszáradt tojás sárgája felrepedezik.) Ha szépet szeretnél, ezt ki ne hagyd. Kötőtűvel vagy más szúró eszközzel (a hústű nem elég vastag) megszurkálod, hogy szét ne repedjen. Az oldalára is szúrj lyukakat.
Bejgli rúd töltve

Bejgli rúd töltve

Bejgli tojással lekenve

Tojással lekenve

Sütés

A sütő közepére téve 170 fok, kb.¾ óra (függ a tészta vastagságától és a sütőtől is). A sütőt ne nyitogasd. A sütés végét jelzi a tészta illata, repedezett, szép barnás felülete. Ha a teteje nagyon pirulna, fedd le alufóliával. (Én ezt csak késve tettem meg, ezért kicsit jobban megsült, mint ahogy én szeretem, de felszeletelve már nem is látszott.) Mielőtt a sütést abbahagyod, ellenőrizd, hogy barnás-e és kissé kopog-e a tészták alja. Hagyod hűlni, tálalás előtt felszeleteled.

Sütőben

Sütőben

Megsütve

Megsütve

Elkészítési idők

Bejgli tészta:

Elkészítési idő (nagyjából azonos, háromig alig függ a rudak számától):

  • Hozzávalók kimérése, előkészítése: 10 perc
  • Tészta összeállítása: 10 perc
  • Tészta átdolgozása: 10 perc
  • Pihentetés: 30 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Töltelék:

Elkészítési idő (darált mákból):

  • Mazsola beáztatása (puha mazsola): 10 perc
  • Hozzávalók összekeverése: 5 perc
  • Felfőzés: 10 perc
  • Kihűtés (hideg vízbe tett edényben): 15 perc

Összesen: 40 perc (ez a pihentetési idő alatt is végezhető. Ezt figyelembe véve: további 10 perc

Bejgli összeállítása és sütése:

  • Tészta nyújtása, töltése, felcsavarása: 45 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 120 perc (ebből munka: 45 perc)

Megjegyzések:

  • Fentiekből láthatod, hogy az egész munkafolyamat 190 perc (ebből munka: 85 perc, de időben kell elkezdened, mert elég sok a pihentetési és sütési idő).
  • Ez egy hagyományos bejgli recept, amely sok évtizeddel ezelőtt született. A felmenőim is így készítették és én is e szerint a bejgli (beigli) recept szerint készítem ezt a finom süteményt évtizedek óta. Tehát nagyon sokszor kipróbált, jól bevált leírás. Bátran követheted.
  • Évtizedek alatt több receptet is kipróbáltam, de ez a legjobb bejgli recept, amely valaha is a kezembe került.

Bejgli tálalása

Lehet tálra vagy tányérokra tenni. Evőeszköz nem kell hozzá, szalvéta viszont igen.

Bejgli 1

Bejgli

 

Képek: saját készítésű hagyományos bejgli saját felvételei.