Bejgli, beigli: tésztája ugyanaz, bármilyen töltelékkel készíted. A bejgli recept mennyiségek természetesen változnak annak függvényében, hogy hány bejgli rudat szeretnél készíteni.
Bejgli recept
Amit itt olvasol, az egy hagyományos bejgli recept. Évek során több receptet kipróbáltam már, de ez a legjobb bejgli recept, amivel valaha találkoztam.
Elkészítési idő: 190 perc (ebből munka: 85 perc)
Bejgli hozzávalói
A táblázatot görgesd le 25-ig!
Beigli rudak száma Mértékegység 3 2 1
Tésztához
Liszt dkg 60 40 20
Vaj dkg 15 10 5
Porcukor evőkanál 3 2 1
Tojássárgája db 3 2 1
Élesztő dkg 3 2 1
Krustálycukor mokkáskanál 3 2 1
Rum teáskanál 3 2 1
Tej dl 0,9 0,6 0,3
Tejföl kb. evőkanál 3 2 1
Só csipet 3 2 1
Töltelékhez
Dió vagy mák dkg 60 40 20
Kristálycukor dkg 30 20 10
Mazsola dkg 12 8 4
Rum dl 0,6 0,4 0,3
Citromhéj db citromé 1 1/2 1/4
Vaníliás cukor tasak 1,5 1 0,5
Tej kb. dl 1,5 1,0 0,5
Bevásárlólista 3 rúd bejglihez
- 60 dkg dió, mák
- 1 kg liszt
- 15 dkg mazsola
- 1 kis pohár tejföl
- 2 dl rum
- 15 dkg vaj
- 2 tasak vaníliás cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 db citrom
Emlékeztető: kristálycukor (legalább fél kiló), porcukor, tej (4 dl), só
Bejgli készítése
- Első lépés az élesztő felfuttatása. A tejet meglangyosítod. Beleteszed a kristálycukrot és az élesztőt. Összekevered és állni hagyod, míg az élesztő felfut. Kényes pont: a tej langyos legyen és a cukrot ne felejtsd ki belőle.
- Közben a lisztet kiméred , beleteszed a sót, jól elkevered.
- Hozzáteszed a vajat és elmorzsolod. Hozzákevered a porcukrot, elkevered és a közepébe mélyedést készítesz.(Tálban is elkészítheted.)
- A mélyedésbe teszed a felfutott élesztőt, 3 tojás sárgáját, a rumot és a tejfölt. Ezeket összekevered, és a liszttel összegyúrod. Ügyelj arra, hogy közepes, jól kezelhető legyen. A megfelelő állagot a tejföllel tudod beállítani. Ha soknak bizonyulna, adj a masszához kevés lisztet.
- Három cipót készítesz belőle és kb. fél órát letakarva pihenteted. Ha vékonyabb és rövidebb bejgliket szeretnél, akkor készíts 4 cipót. Akkor a bejglik rövidebbek lesznek és keresztbe rakhatod a sütőlapra).
- Amíg a tészta pihen, elkészíted a dió tölteléket és a mák tölteléket. Ezt egyébként egy nappal előbb is elkészítheted, ha az időd úgy kívánja.
- Kinyújtod a tésztát téglalap alakúra. Hossza legyen akkor, mint a gáztepsid hossza, a szélessége pedig kb. 20 cm.
- Rákened a töltelék szükséges részét, összetekered, a két végét behajtod. Vigyázz arra, hogy ne túl szorosra csavard, mert a tészta még kelni fog, és ha szorosan van felcsavarva, kirepedhet (ez a bejgli készítésének egyik olyan pontja, amit nem lehet leírni és amihez kell egy kis rutin).
- Átemeled a sütőlapra. A többi rudat is elkészíted. A tetejét tojás sárgájával megkened, hagyod megszáradni, utána még kétszer, összesen háromszor átkened. (Attól lesz márványos, hogy a tészta kel és a megszáradt tojás sárgája felrepedezik.) Ha szépet szeretnél, ezt ki ne hagyd. Kötőtűvel vagy más szúró eszközzel (a hústű nem elég vastag) megszurkálod, hogy szét ne repedjen. Az oldalára is szúrj lyukakat.
Sütés
A sütő közepére téve 170 fok, kb.¾ óra (függ a tészta vastagságától és a sütőtől is). A sütőt ne nyitogasd. A sütés végét jelzi a tészta illata, repedezett, szép barnás felülete. Ha a teteje nagyon pirulna, fedd le alufóliával. (Én ezt csak késve tettem meg, ezért kicsit jobban megsült, mint ahogy én szeretem, de felszeletelve már nem is látszott.) Mielőtt a sütést abbahagyod, ellenőrizd, hogy barnás-e és kissé kopog-e a tészták alja. Hagyod hűlni, tálalás előtt felszeleteled.
Elkészítési idők
Bejgli tészta:
Elkészítési idő (nagyjából azonos, háromig alig függ a rudak számától):
- Hozzávalók kimérése, előkészítése: 10 perc
- Tészta összeállítása: 10 perc
- Tészta átdolgozása: 10 perc
- Pihentetés: 30 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Töltelék:
Elkészítési idő (darált mákból):
- Mazsola beáztatása (puha mazsola): 10 perc
- Hozzávalók összekeverése: 5 perc
- Felfőzés: 10 perc
- Kihűtés (hideg vízbe tett edényben): 15 perc
Összesen: 40 perc (ez a pihentetési idő alatt is végezhető. Ezt figyelembe véve: további 10 perc
Bejgli összeállítása és sütése:
- Tészta nyújtása, töltése, felcsavarása: 45 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Sütés: 45 perc
Összesen: 120 perc (ebből munka: 45 perc)
Megjegyzések:
- Fentiekből láthatod, hogy az egész munkafolyamat 190 perc (ebből munka: 85 perc, de időben kell elkezdened, mert elég sok a pihentetési és sütési idő).
- Ez egy hagyományos bejgli recept, amely sok évtizeddel ezelőtt született. A felmenőim is így készítették és én is e szerint a bejgli (beigli) recept szerint készítem ezt a finom süteményt évtizedek óta. Tehát nagyon sokszor kipróbált, jól bevált leírás. Bátran követheted.
- Évtizedek alatt több receptet is kipróbáltam, de ez a legjobb bejgli recept, amely valaha is a kezembe került.
Bejgli tálalása
Lehet tálra vagy tányérokra tenni. Evőeszköz nem kell hozzá, szalvéta viszont igen.
Képek: saját készítésű hagyományos bejgli saját felvételei.
Pontrol pontra kovettem ezt a receptet, es nagyon jo lett. Koszonom, hogy kozze tetted.
Kedves Judit!
Nagyon örülök, mert arra törekszem, hogy így legyen.
Boldog újévet!
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa