Baracklekváros piskótatekercs: egyike a legegyszerűbb és legolcsóbb süteményeknek. Itt most a tekercs készítését is megtanulhatod.
Baracklekváros piskótatekercs
Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók
(mérleg nélkül)
A piskótához:
- 5 db tojás
- 5 evőkanál kristály vagy porcukor (ha nagyobb a tojás, kicsit púposabb, ha kicsi, lapos)
- 5 evőkanál liszt (ugyanúgy, mint a cukornál)
- néhány csepp citrom (helyette használhatsz 1 – 2 csipet sót)
- 2 evőkanál porcukor a tálaláskor történő szóráshoz.
A töltéshez:
- baracklekvár
Bevásárlólista
- 5 db tojás
- 1 db citrom
Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, liszt, baracklekvár
Megjegyzés:
- A tepsi mérete: nálam 23×34 cm-es
- Ha kisebb a tepsid, készítsd 4 tojásból, ha nagyobb, 6 tojásból.
A piskóta elkészítése
- A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztod.
- A fehérjét a nagyobbik keverőtálba teszed és néhány csepp citromot teszel bele.
- Háztartási keverőgéppel vagy kézi habverővel kemény habot versz belőle úgy, hogy közben részletekben hozzá adagolod a cukrot.
- Amikor kész vagy, egy fakanállal adagokban belekevered a tojások sárgáját, amelyet előzőleg összekevertél.
- Utána kis szűrőkanállal beleszitálod a lisztet részletekben. A keverésnél ügyelj, hogy a habot ne tört össze.
- A sütőedényt vékonyan kikened vajjal (ennyi elvehetsz belőle), ráteszel egy méretre vágott sütőpapírt.
- Beleteszed és egyenletesen elsimítod a piskóta masszát.
- 160 – 170 fokon előmelegített sütőbe teszed. 20 – 30 percig ne nyitogasd, mert összeesik a tészta.
- Akkor kész, amikor egy beleszúrt hústűre már nem ragad, illetve amikor a teteje a világos sárgából egy kicsit sötétebbre váltott. A sütési időt ki kell tapasztalnod. 20 -25 perc körül lesz.
- Amikor megsült, 1 kanál átszitált porcukorral meghintett konyharuhára kiborítod.
- A sütőpapírt leszeded.
- Még melegen a konyharuhával összetekered. Így hagyod kihűlni. Ügyelj arra, hogy a tészta széle alul legyen. Így lesz szép a tekercs és a szeletek formája.
A baracklekváros piskótatekercs összeállítása
- A kihűlt piskótát szétnyitod.
- Baracklekvárral megkened.
- Összecsavarod és készen is van. Fogyasztásig jó a konyharuhában tartani, hogy ne száradjon ki, később follpackban, alufóliában hűtőszekrényben tárolhatod.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 5 perc
- Piskóta tészta elkészítése: 10 perc
- Sütés: 20 perc
- Pihentetés, hűtés: 30 perc
- Piskóta megtöltése: 5 perc
Összesen: 70 perc (ebből munka: 40 perc)
Hasonló módon, gesztenyekrémmel töltve készül a gesztenyés piskótatekercs.
Tálalás
Fogyasztás előtt szeleteld fel. A fenti mennyiségből kb. 20 szelet lesz.
Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások