Nyers céklasaláta: készíthetnéd akár csak céklából, de értékesebb, ha többféle lila zöldség az alkotója: hagyma, káposzta, cékla nyersen és ízesítve.

Nyers céklasaláta 1

Nyers céklasaláta, cékla vitaminsaláta

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

  • 1 db nagyobb cékla

  • 2 fej lila hagyma

  • negyed fej lila káposzta
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 mokkás kanál köménymag
  • 1 mokkás kanál só

Bevásárlólista

  • 1 db nagyobb cékla (vagy két kisebb)
  • 2 fej lila hagyma
  • negyed (fél) fej lila káposzta
  • 1 db citrom

Emlékeztető: cukor, köménymag, só

Megjegyzések:

  • Ez a saláta egy egészségbomba. Egyrészt azért, mert a lila színű zöldségek antioxidánsokat tartalmaznak, másrészt azért, mert a citromlével C vitamin is jócskán kerül ebbe a salátába.
  • A citrom savanyú ízének ellensúlyozására kerül egy kevés cukor is a receptbe.
  • A köménymag a cékla és lika káposzta jellegzetes fűszere. Együtt kiváló ízt képeznek.

Nyers céklasaláta elkészítése

  1. A zöldségeket tisztítsd meg, mosd meg és durva reszelőn reszeld le.
  2. Sózd meg (kevés sóval!) és szórj rá köménymagot (ha nem szereted a szemes köményt, őröltet is használhatsz).
  3. Nyomd rá a fél citrom levét, a savanyú íz ellensúlyozására tedd rá a cukrot.  Keverd jól össze. A citrom és cukor arányát változtathatod kedved szerint, hiszen ez ízlés dolga.
  4. Kevés levet fog ereszteni, amit szintén meg lehet enni.
  5. Jól meggondolva, ez a recept nagyon hasonlít a káposzta vagy cékla saláta receptjéhez. Az eltérés, hogy nem ecettel, hanem citrommal készül.

Elkészítési idő:

  • Zöldségek lereszelése: 15 perc
  • Ízesítés, összekeverés: 5 perc

Összesen: 20 perc

 Tálalás, fogyasztás

Csak magában vagy salátaként zsírosabb sült húsokhoz (liba, kacsa, sertés oldalas) illik a legjobban.

Nyers céklasaláta 1

Nyers céklasaláta

Sült liba párolt lilakáposztával

Sült liba nyers céklasalátával

Majonézes céklasalátát is találsz az oldalamon.

Kiegészítés:

A nyers céklasaláta értékes anyagai

CaKFeMgC-vit. K-vit.Karoti-
noidk
Anti-
oxidáns
Term.
anti-
biotikum
Ér-
rendszer
állapot
javitó
Rost
Lila
káposzta
+++++++
Cékla+++++++
Lila
hagyma
+++
Ca:kalcium
K: kálium
Fe::vas
Mg:magnézium
Az A vit.
elő
vit.
gyulladás-
gátló
vírusölő

Közös jellemzők:

  • egész télen kaphatók és kedvező az áruk
  • nyersen fogyaszthatók
  • a lila színt antioxidáns hatású alkotójuknak köszönhetik.

Az antioxidánsok megkötik a szervezetben zajló oxidációs folyamatokban keletkező szabad gyököket és ezzel megakadályozzák, hogy káros hatást fejtsenek ki.

Kiemelkedő egyéni tulajdonságok:

Lila káposzta:  

magas rost és alacsony kalória tartalom – az emésztőrendszer karbantartása és csökkentett kalória bevitel.

Cékla:

magas kálium tartalom, amely a szervezet nátrium-kálium egyensúlyának alakulását segíti  (a nátrium-tartalom rendszerint magas a konyhasó (nátrium-klorid) fogyasztása miatt.

Lila hagyma: vírusölő, gyulladásgátló, természetes antibiotikum.

 

Nyers céklasaláta képei: saját felvételek