Nyers céklasaláta: készíthetnéd akár csak céklából, de értékesebb, ha többféle lila zöldség az alkotója: hagyma, káposzta, cékla nyersen és ízesítve.
Nyers céklasaláta, cékla vitaminsaláta
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
- 1 db nagyobb cékla
- 2 fej lila hagyma
- negyed fej lila káposzta
- fél citrom leve
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 mokkás kanál köménymag
- 1 mokkás kanál só
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb cékla (vagy két kisebb)
- 2 fej lila hagyma
- negyed (fél) fej lila káposzta
- 1 db citrom
Emlékeztető: cukor, köménymag, só
Megjegyzések:
- Ez a saláta egy egészségbomba. Egyrészt azért, mert a lila színű zöldségek antioxidánsokat tartalmaznak, másrészt azért, mert a citromlével C vitamin is jócskán kerül ebbe a salátába.
- A citrom savanyú ízének ellensúlyozására kerül egy kevés cukor is a receptbe.
- A köménymag a cékla és lika káposzta jellegzetes fűszere. Együtt kiváló ízt képeznek.
Nyers céklasaláta elkészítése
- A zöldségeket tisztítsd meg, mosd meg és durva reszelőn reszeld le.
- Sózd meg (kevés sóval!) és szórj rá köménymagot (ha nem szereted a szemes köményt, őröltet is használhatsz).
- Nyomd rá a fél citrom levét, a savanyú íz ellensúlyozására tedd rá a cukrot. Keverd jól össze. A citrom és cukor arányát változtathatod kedved szerint, hiszen ez ízlés dolga.
- Kevés levet fog ereszteni, amit szintén meg lehet enni.
- Jól meggondolva, ez a recept nagyon hasonlít a káposzta vagy cékla saláta receptjéhez. Az eltérés, hogy nem ecettel, hanem citrommal készül.
Elkészítési idő:
- Zöldségek lereszelése: 15 perc
- Ízesítés, összekeverés: 5 perc
Összesen: 20 perc
Tálalás, fogyasztás
Csak magában vagy salátaként zsírosabb sült húsokhoz (liba, kacsa, sertés oldalas) illik a legjobban.
Majonézes céklasalátát is találsz az oldalamon.
Kiegészítés:
A nyers céklasaláta értékes anyagai
Ca K Fe Mg C-vit. K-vit. Karoti-
noidkAnti-
oxidáns Term.
anti-
biotikumÉr-
rendszer
állapot
javitóRost
Lila
káposzta+ + + + + + +
Cékla + + + + + + +
Lila
hagyma + + +
Ca:kalcium
K: kálium
Fe::vas
Mg:magnézium Az A vit.
elő
vit. gyulladás-
gátló
vírusölő
Közös jellemzők:
- egész télen kaphatók és kedvező az áruk
- nyersen fogyaszthatók
- a lila színt antioxidáns hatású alkotójuknak köszönhetik.
Az antioxidánsok megkötik a szervezetben zajló oxidációs folyamatokban keletkező szabad gyököket és ezzel megakadályozzák, hogy káros hatást fejtsenek ki.
Kiemelkedő egyéni tulajdonságok:
Lila káposzta:
magas rost és alacsony kalória tartalom – az emésztőrendszer karbantartása és csökkentett kalória bevitel.
Cékla:
magas kálium tartalom, amely a szervezet nátrium-kálium egyensúlyának alakulását segíti (a nátrium-tartalom rendszerint magas a konyhasó (nátrium-klorid) fogyasztása miatt.
Lila hagyma: vírusölő, gyulladásgátló, természetes antibiotikum.
Nyers céklasaláta képei: saját felvételek
Imádom mindegyiket.A lilakáposztát pároltkáposztának is szoktam csinálni,nagyon szeretjük.
A céklát is igyekszem nem csak salátának csinálni.Jó turmix van belőle.Legújabb kedvencem meg a céklás gnocchi petrezselymes szószal vagy tormás szósszal.
Céklát ritkán eszünk.. , ám Andrea által említett céklás gnocchi felkeltette érdeklődésemet.
Andrea, ha olvasod hozzászólásomat, kérlek, írd meg a receptet, természetesen a petrezselymes szószét is. 🙂 Előre is köszönöm.
Szia Bernadett.Leírom a receptet,remélem Zsuzsa nem haragszik meg érte.
Nem tudom ismered-e az alap gnocchi receptjét.Az semmi más mint amikor mi nudlit vagy krokettet vagy krumplis gombócot csinálunk.A nudlitól vastagabb darabokra kell vagdosnunk a krumplistésztahurkákat,majd sós vízben kifőzzük és ezután sajttal megszórva még átsütjük a sütőben.Tehát itt nem csak főzzük,hanem sütjük is.A sütés cask pár perc.
Tehát:fél kg krumplit meghámozva ,feldarabolva mefőzünk,majd leszűrjük és összetörjük.Megfőzzük a céklát is(kb ugyanolyan mennyiségben mint a krumplit,de lehet kevesebbel is,attól fügően ,hogy intenzív ízt szeretnénk,vagy azt szeretnénk,hogy ne a cékla uralja az ízt) ,ha puha egy kicsit hűlni hagyjuk és a reszelő nagyjukán reszeljük le.Összevegyítjük a kettőt és annyi liszttel összegyúrjuk amennyit felvesz.Egy jól formázható massza legyen,ne legyen kemény.Hengereket formázunk,és egy késsel 2-3 cm-es darabokat vágunk le belőle.Szokás a gnocchik felületét a villa domború oldalával benyomni,így recés lesz a felülete,és jobban rajtamarad a szósz.Kifőzzük és beleforgatjuk a szószba majd 2-3 percre forró sütőbe tesszük.
A szósz semmi más,mint kb8 dkg vajat felforrósítunk és 2-3 percig apróra vágott 2 csokor petrezselymet átpirítunk rajta,gyakori kevergetéssel.
én nagyon szeretem a gnocchikat.Szoktam csinálni sütőtököset is,meg spenótosat,medvehagymásat.
remélem érthetően írtam le.
Kedves Andrea,
nagyon köszönöm a receptet!! Hétvégén megcsináljuk. 😉
Szia, Andi!
Dehogy haragszom, én is örülök a receptnek!