Krumplisaláta, burgonyasaláta recept: régi, hagyományos, cukros-ecetes salátalével. Sokak kedvence, étrendünk fontos kiegészítője.
Krumplisaláta recept
Hagymás krumplisalátának is nevezhetjük. Ez a saláta többnyire lila vagy fehér hagymával készül, de hagyma nélküli változata is létezik.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
Saláta alaphoz:
- 80 dkg krumpli (nem szétfőlős fajta)
- 1 nagy fej lila vagy vöröshagyma
- só
- bors
- néhány szál petrezselyem vagy 1 db csípős paprika
Salátaléhez:
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 dl víz
- 2 evőkanál biológiai erjesztésű 20 %-os ecet
Bevásárlólista
- 80 dkg krumpli (nem szétfőlős fajta)
- 1 nagy fej lila vagy vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db csípős paprika (feltételesen)
Emlékeztető: só, őrölt fekete bors, kristálycukor, ecet,
Megjegyzések:
- Természetesen készíthetsz többet is, pl. 1 kg krumpliból
- A salátalét ízlésed szerint alakíthatod: tehetsz bele több vagy kevesebb cukrot, több vagy kevesebb ecetet.
Krumplisaláta elkészítése
- A krumplit megmosod, felteszed főni. A főzővízbe tégy 1 evőkanál sót annak érdekében, hogy a krumpli ne főjön szét.
- A hagymát felszeleteled, a petrezselymet felaprítod (a csípős paprikát vékony szeletekre vágod).
- Elkészíted a salátalét: a 2 evőkanál cukorra ráöntöd a vizet és az ecetet, összekevered és időnként megkevered, amíg a cukor feloldódik.
- Amikor a krumpli megfőtt (hegyes villával tudod ellenőrizni, hogy puha-e), leöntöd róla a főzővizet és hideg vizet öntesz rá. Néhány percig rajta hagyod, majd azt is leöntöd. Ha még nagyon meleg a krumpli, hagyd hűlni, amíg kézzel már meg tudod fogni.
- Lehúzod a krumpli héját, majd részletekben felszeleteled. Oszd szét úgy a krumplit, hogy 4 réteget tudj készíteni belőle.
- Egy tálba teszel egy-egy réteg krumplit, megsózod, megborsozod, majd ráteszed a hagyma negyed részét és jöhet a következő réteg.
- Amikor a négy réteggel készen vagy, rászórod a krumpli tetejére a petrezselymet vagy a csípős paprikát, leöntöd a salátalével és készen is vagy. Ez a krumplisaláta recept nagyon régi, még a nagyanyám is így készítette.
Elkészítési idő:
- krumpli főlése: 40 perc (közben felaprítod a hagymát és a petrezselymet, elkészíted a salátalevet és még másra is van időd)
- krumpli hámozása, felszeletelése, lerakása, leöntése salátalével: 20 perc
Összesen: 60 perc
Krumplisaláta tálalása
Az elkészült salátát hagyd állni legalább egy óráig, hogy a salátalét a krumplit és hagymát jól átjárja. Szárazabb, rántott húsok jó kísérője lehet. Ez esetben nem is kell más köret a húshoz. Külön tálald kisebb tányéron vagy tálkában, mert ha a hús mellé teszed, a lé a hús alá folyik és eláztatja azt.
Jó, ha tudod:
A krumplisaláta különösen jól illik rántott húsokhoz. Ha hallottál már a bécsi Fliglmüller éttermekről, akkor tudhatod, hogy az ott készült tányérnyi bécsi szelethez is krumplisalátát szervíroznak.
Krumplisaláta képek: saját készítésű saláta saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások