Káposztasaláta: az egyik legegyszerűbb hagyományos salátánk, amelyet hűtőben több hétig is eltarthatsz, bármikor tálalhatod.
Káposztasaláta recept
Elkészítési idő: 160 perc (ebből munka 40 perc)
Hozzávalók
4 személyre és két, körülbelül 7,5 dl-es üveghez
- 1 fej fehér káposzta
- 2 fej közepes hagyma
- 1 teáskanál köménymag
- 2 teáskanál só
- 7,5 dl salátalé (4 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál citrom vagy 10 %-os ecet, a többi víz)
Bevásárlólista
- 1 fej fehér káposzta
- 2 fej közepes hagyma
Emlékeztető: köménymag, só, ecet (vagy citrom), cukor
Megjegyzés:
A salátalé mennyiségét nem lehet pontosan megadni, mert az függ attól, hogy mekkora a káposzta
Előkészítés
- A káposzta külső leveleit leszeded, alaposan megmosod. Később, a káposzta többi részével együtt vékonyra felszeleteled.
- A káposzta belső, zárt leveleit nem kell szétszedni, mivel azok – hiszen teljesen zártak – nem szennyeződnek, és meg sem kell őket mosni.
Káposztasaláta készítése
- A káposztát félbe vágod, torzsáját kivágod. A káposztatorzsát nemcsak a nyuszik szeretik, hanem a gyerekek is és nagyon egészséges, meg lehet enni.
- Egy befőttes üvegbe elkészíted a salátalét: beleteszed a cukrot, a citromlét vagy ecetet, felöntöd vízzel, időnként megkevered, hogy a cukor feloldódjon.
- Összevágod a káposztát (késsel vagy kézi szeletelővel és egy nagyobb tálba teszed. Megsózod és összekevered.
- Egy órát állni hagyod, kicsit össze fog esni és könnyebben kezelhetővé válik.
- Hozzáadod a hagymát, a köménymagot és ráöntöd a salátalevet. Összekevered és ismét állni hagyod. Közben időnként átforgatod.
- Megkóstolod. Ha szükségesnek érzed, készíthetsz még hozzá salátalevet, vagy ráönthetsz még egy kis ecetet (citromlét). Ha nem elég édes, további cukrot is adhatsz hozzá, de azt előtte vízben old fel.
Elkészítési idő:
- Káposzta és hagyma felvágása: 30 perc
- Salátalé elkészítése: 10 perc
- A káposzta pihentetése: 2 x 60 perc
Összesen: 160 perc (ebből munka: 40 perc)
Káposztasaláta tálalása, tárolása
- A kész saláta egy részét tálalhatod.
- A többit üvegbe teszed, ráöntöd a salátalét, hogy lepje el és a tetejére kevés olajat teszel. Hűtőben hetekig tárolhatod. Az így elkészített salátát kínálhatod ételhez, de jó kiegészítője lehet hideg vacsorának is.
A majonézes amerikai káposztasalátát is készítsd el, mert az is nagyon finom.
Képek: saját készítésű saláta saját felvételei.
A káposzta salátához én még reszelnék hozzá egy kevés sárgarépát is. Mi a véleményed ?
Kedves Gyuri! Tulajdonképpen nyitott kapukat döngetsz, mert az amerikai káposztasaláta reszelt sárgarépával készül, de az öntet nem az általunk megszokott salátalé, hanem majonéz. Itt találod: Coleslaw, amerikai káposztasaláta