Besamel mártás vagy egyszerűen csak besamel:  a négy fontos alapmártás egyike. Önmagában nem használjuk, ízesítéssel többféle mártás alapja.

Besamel mártás készen

 Besamel mártás készítése

az eredeti francia leírás szerint, így tanítják a szakácsoknak

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók

  • 8 dkg finom  liszt (8 evőkanál)
  • 6 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 dkg só (2 mokkás kanál)
  • 0,5 dkg cayenne bors – 1 mokkás kanál (Kapható: Spár, Tesco, Metro)

Bevásárlólista

  • 1 liter tej
  • 10 dkg vaj
  • cayenne bors

Emlékeztető

liszt, só

Besamel mártás készítése

  • Melegítsd fel a tejet.
  • Olvaszd fel a vajat egy legalább 1,5 literes lábasban.

    Vajas rántás készítés 1

    Vajas rántás készítés 1

  • Tedd hozzá a lisztet, keverd el.
    Vajas rántás készítés 2

    Vajas rántás készítés 2

    Vajas rántás készítés 3

    Vajas rántás készítés 3

  • Kevergesd, de ne pirítsd le (lényegében egy világos vajas rántás lesz). Addig keverd csak, amíg kissé elkezd habosodni.
Vajas rántás készítés 4

Vajas rántás készítés 4

  • A főzőkanálról válts habverőre.

    Vajas rántás készítés 5

    Vajas rántás készítés 5

 

  • Add hozzá a meleg tejet két részletben. Keverd erőteljesen (simára tudod kiverni. Figyelj arra, hogy a sűrűbb rész a lábas sarkaiban meg tud ülni. Ügyej arra, hogy az se maradjon ki.

    Felengedés tejjel

    Felengedés tejjel

  • Fűszerezd meg a sóval és cayenne borssal. (A hozzávalókban megadott mennyiségek körülbelüli értékek. Hagyatkozz a saját ízlésedre.

    Besamel mártás készen

    Besamel mártás készen

Besamel mártás felhasználása

A besamel (más néven tejmártást) mártást önálló mártásként nem használják. A belőle készíthető legfontosabb mártások:

Gratinmártás

Hozzávalók

6 dl besamel mártáshoz:

  • 1 vagy 2 tojás sárgája
  • 0,5 – 1 dl tejszín
  • 2 – 3 dkg vaj

Gratin mártás készítése

besamel mártásból montírozással és legírozással

Montírozás:

  • a vajat kis darabokban hozzáadod a még meleg mártáshoz

Legírozás:

  • A tojások sárgáját elkevered a tejszínnel.
    Tojás sárgája és tejszín

    Tojás sárgája és tejszín

    Összekeverve

    Összekeverve

  • Kisebb adagokban hozzá kevered a már kissé kihűlt besamel mártás harmadát.

    Besamel mártás hozzákeverése

    Besamel mártás hozzákeverése

  • Az így elkészült masszát hozzáadod a besamel mártáshoz.

    Legírozás: besamelhez keverés

    Legírozás: besamelhez keverés

Szükség esetén további sót és cayenne borsot adhatsz hozzá.

Utófűszerezés

Utófűszerezés

Felhasználása: csőben sült karfiol, vagy más, hasonló zöldségek sütés előtti bevonására.

Sajtmártás

Legírozott besamel mártásból készül őrölt fehér bors és reszelt parmezán (esetleg ementáli) sajt hozzáadásával.

Felhasználása: zöldséges ételekhez.

 

Képek: saját felvételek