Sóskakrémleves: nyáron friss sóskából, télen mirelitből – bármikor könnyen, gyorsan elkészíthető. Az édes és savanyú íz megfelelő aránya a jó íz alapja. 

Sóska krémleves 1

Sóskakrémleves friss sóskából vagy mirelitből

Elkészítési idő: 35 perc (mirelitből 20 perc)

Nehézségi fok: 1 (könnyű)

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg sóska
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 8 dl húsleves, hús alaplé vagy víz és ételízesítő
  • 2 dl tejszín (20 %-os) vagy tejföl
  • 4 teáskanál cukor (mennyiségét szabályozhatod)
  • 1 lapos kiskanál őrölt fehér bors (változtathatod)
  • só (feltételesen)
  • 1 kis csokor metélőhagyma
  • 4 db tojás

Bevásárlólista

  • 40 dkg sóska
  • 4 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor metélőhagyma (snidling)

Emlékeztető: zsír, liszt, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, cukor, őrölt fehér bors, só

Megjegyzés:

  • Ha vidéken élsz, gyakran a természetben is összegyűjthetsz egy levesre valót (ingyen adja).
  • A leves jó íze azon múlik, hogyan sikerül az édes és a savanyú íz arányát jól beállítani. Ez a zöldség önmagában erősen savanyú. A mérleg másik oldalát a beletett cukor adja, ami ízlésfüggő.
  • A sóskát sokan készítik tejföllel, de szerintem a tejszín ennél az ételnél jobb hozzávaló.

Előkészítés

Friss sóskából:

  • A sóska leveleket megmosod, lecsepegteted.
  • Felvágod apróra, hogy könnyebb legyen tovább aprítani.
  • Beleteszed egy aprítóba, amelyet ma már több konyhai eszközhöz, például botmixerhez adnak kiegészítőként is  és felaprítod.

    Aprított sóska

    Aprított sóska

  • A metélőhagymát apróra vágod.
Megjegyzés:
  • A pépesítésnek más módját is választhatod, például főzés után a hozzátett húsleves vagy víz egy részével turmixolod vagy egyszerűen át is passzírozhatod.
  • Ha nem ragaszkodsz a krémleveshez, pépesítés nélkül is jó levest készíthetsz.

Mirelit sóskából:

  • Az egész pépesítés elmarad, a főzés néhány percig tart csupán, így igazi villám-levest készíthetsz, mivel a műveletek a felolvasztás után a liszt-szórással kezdődnek.

Sóskakrémleves készítése

  1. Felolvasztod a zsírt.

    Zsír felolvasztása

    Zsír felolvasztása

  2. Az elkészített vagy vásárolt sóska pépet ráteszed és néhány percig párolod (sajnos, a színéből veszíteni fog).

    Sóska párolása 1

    Sóska párolása 1

  3. A liszttel megszórod.

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  4. Hozzáteszed a tejszínt vagy tejfölt.

    Tejföl hozzáadása

    Tejföl hozzáadása

  5. A húslevessel, alaplével vagy vízzel részletekben, keverés közben felengeded. Ez utóbbi esetben tedd hozzá az ételízesítőt, de vigyázz vele, mert akár otthon készíted, akár üzletben vásárolsz valamilyen nátriumglutamát mentes adalékot (pl. Vegeta Naturellát), mindegyik tartalmaz sót. Ebből következik, hogy só valószínűleg nem is kell.

    Összeforralva

    Összeforralva

  6. Felforralod. (Ez egy fontos művelet, mivel forralás nélkül liszt íze lenne a levesnek.) Ezzel a leves el is készült.
  7. A 4 tojásból tükörtojást készítesz.

Elkészítési idő:

  • Sóska aprítás, pépesítése, párolása: 15 perc
  • Lisztszórás, felengedés, felforralás: 20 perc

Összesen: 35 perc mirelitből: 20 perc

Tálalás

  • Tálalhatod csészékben vagy tányérokban.
  • A tükörtojásokat a csészék vagy tányérok aljára teszed.

    Tükörtojás csészében

    Tükörtojás csészében

  • A forró leves rámeregeted.
  • Tetejét a metélőhagymával megszórod.

    Sóska krémleves tálalva

    Sóskakrémleves tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.