Narancsos borleves: az egyszerű borleves ünnepélyesebb változata, amelyet akár karácsonyi borlevesnek is nevezhetnék. Igazi csoda!
Narancsos borleves recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 8 dl bor (legyen közepes minőségű, lehet száraz vagy édes, a leves édességét a hozzáadott cukorral lehet befolyásolni
- 2 dl víz
- 3 db tojás
- 1 db narancs leve
- 1/2 narancs héja
- 1/2 citrom héja
- 5 db szegfűszeg
- 5 darabka fahéj
- 4 teáskanál cukor (száraz borhoz, édes bornál kevesebb) – de ízlés szerint lehet változtatni
Bevásárlólista
- 7 – 8 dl bor (legyen közepes vagy jó minőségű, lehet száraz vagy édes)
- 3 db tojás
- 1 db narancs
- 1 db citrom
Emlékeztető: kristálycukor, szegfűszeg, darabos fahéj
Előkészítés
- Vágd le a citromról és narancsról vékonyan a héját. A héj alatt levő fehér rész keserű, ezért az ne kerüljön rá a héjra.
- Készítsd elő a szegfűszeget és fahéjat.
Narancsos karácsonyi borleves elkészítése
- Egy lábosba tedd bele a fűszereket, a citrushéjakat, a vizet melegítsd fel és forrald egy-két percig.
- Egy másik lábosba öntsd bele a bort, tedd bele a cukrot, 1 egész tojást, 2 db tojás sárgáját, facsard bele a narancs levét.
- Öntsd hozzá a fűszeres vizet.
- Egy közepes lábosban tégy fel forrni vizet.
- A 2 tojásfehérjéből egy-két csepp citrom hozzáadása után verj kemény habot.
- A habot kanalanként főzd ki a forrásban levő vízben, majd tedd egy szűrőre, hogy lecsepegjen róla a víz.
- A fűszeres borban egy habverővel keverd el a cukrot és a tojásokat, és állandó habverés mellett forrald fel. (Vigyázz, mert amikor elkezd habosodni, nagyon könnyen kifuthat az edényből.
Elkészítési idő:
- Fűszerek forralása: 10 perc
- Tojáshab felverése és kifőzése: 20 perc
- Borleves felforralása: 10 perc
Összesen 40 perc
Narancsos borleves tálalása
- Merd a forró, még habzó levest csészékbe.
- Tedd rá a habgaluskákat és ültess a tetejére narancs darabokat.
Képek: saját készítésű borleves saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások