Narancsos borleves: az egyszerű borleves ünnepélyesebb változata, amelyet akár karácsonyi borlevesnek is nevezhetnék. Igazi csoda!

Narancsos borleves 1

Narancsos borleves recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 8 dl bor (legyen közepes minőségű, lehet száraz vagy édes, a leves édességét a hozzáadott cukorral lehet befolyásolni
  • 2 dl víz
  • 3 db tojás
  • 1 db narancs leve
  • 1/2 narancs héja
  • 1/2 citrom héja
  • 5 db szegfűszeg
  • 5 darabka fahéj
  • 4 teáskanál cukor (száraz borhoz, édes bornál kevesebb) – de ízlés szerint lehet változtatni

Bevásárlólista

  • 7 – 8 dl bor (legyen közepes vagy jó minőségű, lehet száraz vagy édes)
  • 3 db tojás
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom

Emlékeztető: kristálycukor, szegfűszeg, darabos fahéj

Előkészítés

  • Vágd le a citromról és narancsról vékonyan a héját. A héj alatt levő fehér rész keserű, ezért az ne kerüljön rá a héjra.
  • Készítsd elő a szegfűszeget és fahéjat.

Narancsos karácsonyi borleves elkészítése

  1. Egy lábosba tedd bele a fűszereket, a citrushéjakat, a vizet melegítsd fel és forrald egy-két percig.

    Fűszerek kifőzése

    Fűszerek kifőzése

  2. Egy másik lábosba öntsd bele a bort, tedd bele a cukrot, 1 egész tojást, 2 db tojás sárgáját, facsard bele a narancs levét.
  3. Öntsd hozzá a fűszeres vizet.

    Alapanyagok

    Alapanyagok

  4. Egy közepes lábosban tégy fel forrni vizet.
  5. A 2 tojásfehérjéből egy-két csepp citrom hozzáadása után verj kemény habot.
    Tojásfehérje

    Tojásfehérje

    Tojáshab

    Tojáshab

  6. A habot kanalanként főzd ki a forrásban levő vízben, majd tedd egy szűrőre, hogy lecsepegjen róla a víz.
    Tojáshab kifőzése

    Tojáshab kifőzése

    Tojáshab lecsepegtetése

    Tojáshab lecsepegtetése

  7. A fűszeres borban egy habverővel keverd el a cukrot és a tojásokat, és állandó habverés mellett forrald fel. (Vigyázz, mert amikor elkezd habosodni, nagyon könnyen kifuthat az edényből.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 3

    Főzés 2

Elkészítési idő:

  • Fűszerek forralása: 10 perc
  • Tojáshab felverése és kifőzése: 20 perc
  • Borleves felforralása: 10 perc

Összesen 40 perc

Narancsos borleves tálalása

  • Merd a forró, még habzó levest csészékbe.
  • Tedd rá a habgaluskákat és ültess a tetejére narancs darabokat.

Narancsos borleves 1

 

Képek: saját készítésű borleves saját felvételei.