A meggyleves az egyik legkedveltebb ételünk. Mivel hideg leves, meleg nyári napok ideális étele. Nem lehet eleget főzni belőle. Most elárulom a finom leves titkait.

Meggyleves citromkarikával

Meggyleves készítése

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

 (4 személyre):

  • 1 kg meggy
  • 15-20 dkg cukor (leginkább kóstolással lehet eldönteni a helyes mennyiséget)
  • 1/2 citrom héja
  • 3-4 darabka fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finom v. rétes liszt
  • 1 dl tejszín (ha tejszínhabbal készíted)
  • 1 liter víz

Bevásárlólista

  • 1 kg meggy
  • 1 db citrom
  • 1 kis pohár tejföl
  • 200 ml habtejszín (ha tejszínhabbal szeretnéd tálalni)

Emlékeztető: cukor, liszt, szegfűszeg, darabos fahéj

Előkészítés

A  meggyet megmosod (többször váltott vízben).

Leszárazod, kimagozod (ha maggal készíted, az asztalnál mindenki maga szedegetheti ki a magokat).

Meggy előkészítve

Meggy előkészítve

A fűszereket és a citromhéjat 1 dl vízben felforralod és a kimagozott meggyre szűröd (a kifőzött fűszereket kidobhatod) – ne úszkáljanak a fűszerek a lében. Ha nem zavarnak a fűszerek, ezt nem kell megtenned.  Forralt bor - fűszerek kifőzése

A meggyleves elkészítése

A meggyet egy lábasba teszed. ráteszed a cukrot, ráöntöd a vizet és a fűszeres vizet, összekevered, felmelegíted, felforralod. 15 percig főzöd.

Főzés 1

Főzés 1

Közben elkészíted a habarást. A 2 dl tejfölbe belekevered az 1 evőkanál lisztet.

Habarás 1

Habarás 1

Felengeded a meggy főzőlevével (kanalanként adagolva és összekeverve). Ha a meleg főzővízzel engeded fel, a lisztes keverék langyos lesz és sokkal könnyebben elkeveredik majd a levesben.

Habarás 2

Habarás 2

Hozzáöntöd a leveshez (közben kevered).

Főzés 2

Főzés 2

Felforralod.

Főzés 3

Főzés 3

Hagyod kihűlni, utána a hűtőben tovább hűtöd.

Elkészítési idő (hűlés, hűtés nélkül):

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Főzés: 15 perc
  • Habarás, felforralás: 5 perc

Összesen: 40 perc

Változat:

Gyümölcslevest hasonló módon készíthetsz.

A meggyleves készítésének titkai

Ha eddig még nem jöttél rá, akkor most elárulom, mitől lesz igazán finom:

  1. Használd a fűszereket: fahéjat, citromhéjat, szegfűszeget.
  2. Főzd ki a fűszereket kevés vízben, akkor nem fognak úszkálni a levesben.
  3. Sűrítsd habarással: sűrítés után forrald fel és főzd néhány percig, hogy ne maradjon nyers a liszt.

A meggyleves tálalása

Ha van otthon mentalevél vagy citromfű, tégy egy ágat vagy egy szelet citromot a tetejére. Tejszínhabba is tálalható. Ez a változat még desszertként is megállja a helyét.

Meggyleves tálalva

Meggyleves tálalva

Megjegyzés:

Hasonló módon más gyümölcs leveseket is készíthetsz. Arra azonban ügyelj, hogy a levesnek legyen egy kis savanykás íze. Ha olyan gyümölcsből készíted, amely inkább édes, a savanyítás leginkább citrommal oldható meg. Egy karika citrom a tetejére citromfűvel vagy mentával nagyon szép látvány a tálalásnál.

 

A meggyleves képei: saját felvételek