Marhahúsleves: a húslevesek csúcsa, a benne főtt marhahús pedig – tormával, mustárral mennyei lakoma. Ha jó főtt marhahúst szeretnél, nem mindegy, hogy milyen húst vásárolsz.
Marhahúsleves recept
Elkészítési idő: 185 perc (ebből munka: 20 perc)
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 1 kg marhahús (rostélyos, borda vegyesen)
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/4 zellergumó
- 2 szál zellerlevél
- 1 db zöldpaprika
- 1 db vöröshagyma
- 1 csomó petrezselyem szára (összekötve)
- só, 15 – 20 db szemes bors, hüvelykujjnyi gyömbér (ez utóbbi el is hagyható)
- 20 dkg cérnametélt (a levesbetét lehet más is)
Bevásárlólista
- 1 kg marhahús (rostélyos, borda vegyesen)
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/2 zellergumó (zölddel)
- 1 db zöldpaprika
- 1 db vöröshagyma
- 1 csomó petrezselyem
- 20 dkg cérnametélt
- 1 ujjnyi gyömbér
Emlékeztető: szemes fekete bors, só
Megjegyzések:
- Mindkét húsfélében van csont. A rostélyos szeletekben, a borda feldarabolva kapható (ezt általában leveshúsként árulják). Tapasztalatom szerint ezek a legalkalmasabbak húsleves készítésére.
- A leves mennyiségét a víz mennyiségével tudod változtatni.
- Húslevest készíthetsz más húsokból is, például sertés tarja vagy karaj csontból szintén finom húsleves készül, amit másképp orjalevesnek is nevezünk.
Marhahúsleves elkészítése
- A húst szükség szerint megtisztítod és megmosod.
- Egy alkalmas méretű lábasban felteszed főni körülbelül 2 – 2,5 liter vízben. Nagyon lassan melegítsd fel és forrás közben csak apró buborékok keletkezzenek. Ez a nagyon lassú forralás teszi lehetővé, hogy a húsból az ízek a hús levébe kerüljenek. Ugyanezen ok miatt a sózást is csak másfél óra múlva célszerű elvégezni.
- Tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket.
- A forrás kezdetén a leves tetején hab keletkezik. Ha ez a hab nagyon sok, akkor legjobb, ha az első vizet leöntöd a húsról és friss vízben felteszed ismét a kitisztított lábasban. Ha kevés, akkor szedd le egy szűrőkanállal.
- A főzésnél használj fedőt. Üvegfedő alatt jobban látod, hogyan forr a leves.
- 1 – 1,5 óra lassú főzés után sózd meg ízlés szerint és tedd bele a szemes borsot (és a gyömbért). Ha nagyobb mennyiség elpárolgott a léből, pótold.
- A főzési idő csak tájékoztató jellegű, mivel a hús fajtájától és az állat korától is függ.
- Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, tedd hozzá a zöldségeket és főzd addig, amíg minden puha lesz benne.
- Főzd ki a levestésztát sós vízben a tészta készítője által javasolt ideig.
- Szedd ki a zöldségeket és a húsdarabokat külön-külön tálakba.
- A levest szűrd át egy másik edénybe. A legalján levő, zavaros réteget ne szűrd bele. Egy csészében külön leülepítheted és a tiszta felső részt is a levesbe teheted.
- Szedd le a húsokról a csontokat, és a húsdarabokat rakd vissza a levesbe.
- A zöldséget hagyd külön tálban. Különösen igaz ez akkor, ha fogyasztás előtti napon készíted el a levest, mert a sárgarépától édeskés ízt kaphat.
Elkészítési idő:
- Hús előkészítése: 5 perc
- Húsleves főzése: 180 perc (közben: zöldségek tisztítása, feldarabolása, levestészta kifőzése)
Összesen: 185 perc (ebből munka: 20 perc)
Marhahúsleves tálalása
A zöldségeket, egy-egy darab húst és a levestésztát tányérokba teszed és a a forró leves rámered. A húst általában a leves után tormával vagy mustárral szokás enni. Gyakran külön tálalják.
Megjegyzés:
- ha marad leves, nagyon jól használhatod levesek, főzelékek készítéséhez víz helyett. Sokkal jobb íze lesz tőle az ételnek.
Húsleves készítését más húsokból itt találsz:
Képek: saját készítésű leves saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások