Marhahúsleves: a húslevesek csúcsa, a benne főtt marhahús pedig – tormával, mustárral mennyei lakoma.  Ha jó főtt marhahúst szeretnél, nem mindegy, hogy milyen húst vásárolsz.

Marhahúsleves 1

Marhahúsleves recept

Elkészítési idő: 185 perc (ebből munka: 20 perc)

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 1 kg marhahús (rostélyos, borda vegyesen)
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/4 zellergumó
  • 2 szál zellerlevél
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csomó petrezselyem szára (összekötve)
  • só, 15 – 20 db szemes bors, hüvelykujjnyi gyömbér (ez utóbbi el is hagyható)
  • 20 dkg cérnametélt (a levesbetét lehet más is)

Bevásárlólista

  • 1 kg marhahús (rostélyos, borda vegyesen)
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/2 zellergumó (zölddel)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csomó petrezselyem
  • 20 dkg cérnametélt
  • 1 ujjnyi gyömbér

Emlékeztető: szemes fekete bors, só

Megjegyzések:

  • Mindkét húsfélében van csont. A rostélyos szeletekben, a borda feldarabolva kapható (ezt általában leveshúsként árulják). Tapasztalatom szerint ezek a legalkalmasabbak húsleves készítésére.
  • A leves mennyiségét a víz mennyiségével tudod változtatni.
  • Húslevest készíthetsz más húsokból is, például sertés tarja vagy karaj csontból szintén finom húsleves készül, amit másképp orjalevesnek is nevezünk.

Marhahúsleves elkészítése

  1. A húst szükség szerint megtisztítod és megmosod.
  2. Egy alkalmas méretű lábasban felteszed főni körülbelül 2 – 2,5 liter vízben. Nagyon lassan melegítsd fel és forrás közben csak apró buborékok keletkezzenek. Ez a nagyon lassú forralás teszi lehetővé, hogy a húsból az ízek a hús levébe kerüljenek. Ugyanezen ok miatt a sózást is csak másfél óra múlva célszerű elvégezni.

    Marhahús főzés előtt lábasban

    Marhahús főzés előtt lábasban

  3. Tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket.
  4. A forrás kezdetén a leves tetején hab keletkezik. Ha ez a hab nagyon sok, akkor legjobb, ha az első vizet leöntöd a húsról és friss vízben felteszed ismét a kitisztított lábasban. Ha kevés, akkor szedd le egy szűrőkanállal.

    Főzés 1

    Főzés 1

  5. A főzésnél használj fedőt. Üvegfedő alatt jobban látod, hogyan forr a leves.
  6. 1 – 1,5 óra lassú főzés után sózd meg ízlés szerint és tedd bele a szemes borsot (és a gyömbért). Ha nagyobb mennyiség elpárolgott a léből, pótold.
  7. A főzési idő csak tájékoztató jellegű, mivel a hús fajtájától és az állat korától is függ.
  8. Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, tedd hozzá a zöldségeket és főzd addig, amíg minden puha lesz benne.
    Főzés zöldségekkel

    Főzés zöldségekkel

    Húsleves készen

    Húsleves készen

  9. Főzd ki a levestésztát sós vízben a tészta készítője által javasolt ideig.

    Kifőtt levestészta

    Kifőtt levestészta

  10. Szedd ki a zöldségeket és a húsdarabokat külön-külön tálakba.
    Zöldségek kiszedve

    Zöldségek kiszedve

    A levesben főtt hús

    A levesben főtt hús

  11. A levest szűrd át egy másik edénybe. A legalján levő, zavaros réteget ne szűrd bele. Egy csészében külön leülepítheted és a tiszta felső részt is a levesbe teheted.
  12. Szedd le a húsokról a csontokat, és a húsdarabokat rakd vissza a levesbe.

    Húsleves leszűrve

    Húsleves leszűrve

  13. A zöldséget hagyd külön tálban. Különösen igaz ez akkor, ha fogyasztás előtti napon készíted el a levest, mert a sárgarépától édeskés ízt kaphat.

Elkészítési idő:

  • Hús előkészítése: 5 perc
  • Húsleves főzése: 180 perc (közben: zöldségek tisztítása, feldarabolása, levestészta kifőzése)

Összesen: 185 perc (ebből munka: 20 perc)

Marhahúsleves tálalása

A zöldségeket, egy-egy darab húst és a levestésztát tányérokba teszed és a a forró leves rámered. A húst általában a leves után tormával vagy mustárral szokás enni. Gyakran külön tálalják.

Marhahúsleves tálalva 2

Marhahúsleves tálalva

Megjegyzés:

  • ha marad leves, nagyon jól használhatod levesek, főzelékek készítéséhez víz helyett. Sokkal jobb íze lesz tőle az ételnek.

 

Húsleves készítését más húsokból itt találsz:

Sertéshús leves (orjaleves)

Újházi tyúkhúsleves

Csirkehús leves

Pulykanyak leves

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.