Lencseleves: hagyományos újévi fogás, de nemcsak újévkor, hanem máskor is lehet enni, főként – mivel nem könnyű étel – a hűvös és hideg évszakokban.

Lencseleves készítése

Elkészítési idő: 85 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1/4 kg lencse
  • 40 dkg füstölt hús
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • citrom
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 2 – 3 babérlevél
  • kevés piros paprika
  • petrezselyem zöld (friss, mirelit vagy szárított)

Bevásárlólista

  • 25 dkg lencse
  • 40 dkg füstölt hús
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 db citrom
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Emlékeztető: zsír, liszt, fokhagyma, babérlevél, édes (csípős) piros fűszerpaprika, só

Előkészítés

  • A füstölt húst előző nap beáztatod, előfőzöd. A főzőlevet felhasználod a lencse leves készítéséhez (ha nagyon sós lenne, felhígítod). Ha zöldséggel készíted, ez a lépés kimarad.
  • A lencsét megmosod, szükség esetén átválogatod.
  • Ha zöldséggel készíted, karikákra vagy kockákra vágod. A fokhagymát felaprítod vagy vékony szeletekre vágod (szétfő).
  • A kolbászt, virslit felkarikázod.

Lencseleves készítése

  1. A beáztatott lencsét 1,2 – 1,5 liter vízben vagy füstölt hús lében felteszed főzni. Ha vízben főzöd, sózd meg, dobhatsz bele egy darab szalonnabőrt is.
  2. A lencse gyorsan megfő, ezért beleteheted a foghagymát vékonyra felszeletelve. A fokhagyma daraboktól nem kell félned, mert szétfőnek a levesben.

    Lencse leves fazékban

    Főzés

  3. Amikor minden puhára főtt, a levest paprikás rántással berántod.
  4. A zsírból, lisztből paprikás rántást készítesz, és ezzel besűríted a levest. Eltett petrezselymet most célszerű beletenni. (A friss petrezselymet elég tálalás előtt.) A rántásba a piros paprikát úgy tedd bele, hogy leveszed a tűzhelyről, mert különben megkeseredhet és elrontja az ételt.
    Lencse leves - rántás1

    Rántás 1

    Lencse leves - rántás2

    Rántás 2

    Lencse leves - rántás3

    Rántás 3

  5. A rántással együtt fel kell a levest forralni.

    Lencseleves berántva

    Lencseleves berántva

Elkészítési idő (füstölt hús főzése nélkül):

  • Előkészítés: 15 perc
  • Lencse főzése (zöldségekkel, kolbásszal): 60 perc
  • Berántás, felforralás: 10 perc

Összesen: 85 perc

A lencseleves tálalása

  • Lehet tejföllel, vagy kevés citromlével ízesíteni, friss petrezselyem az ízesítés mellett a látványt is javítja.
Lencse leves tálalva

Lencseleves tálalva

 

Ha érdekel a lencsefőzelék receptje, keresd itt.

 

Lencseleves képek: saját készítésű étel saját felvételei.