Húsleves: fontos helyet foglal el a magyar konyha ételei között. Jó télen és nyáron, elkészíthető különféle húsokból. Itt nem receptet, hanem készítésének módját találod.

Húsleves cérnametélttel

Főzése nem bonyolult, de nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Ha jóízű és esztétikailag is élvezhető tökéletes húslevest kívánsz készíteni, nem árt, ha néhány trükköt ismersz a húsleves elkészítésével kapcsolatban.

Húsleves

Elkészítési idő: több óra a hús fajtájától függően.

Hozzávalói

A mennyiségeket ki kell tapasztalnod. Kiindulhatsz abból, hogy egy kiló húst kb. 3 – 3.5  literre engedj fel. A zöldségek közül a sárgarépa és fehérrépa kötelező (ne legyen túl sok, mert a sárgarépa édesítheti a levest, a fenti mennyiséghez 3 -3 közepes méretű szál), a többi – ezekből kevesebb – és a fűszerek a só kivételével szabadon választhatók: zeller, karalábé, hagyma, nyáron zöldpaprika, zellerlevél, petrezselyem, szemes bors. Krumpli: tilos ! Azt is tudnod kell, hogy a különféle húsok főzési ideje nem azonos: a csirke gyorsan, a többi lassabban puhul meg, a marhahúsnak több óra is kell.

Hús:

Először nézzük át, milyen húsból célszerű húslevest készíteni. A húsok fajtája lehet:

  • szárnyas (csirke, tyúk – aprólék, far-hát, comb, vagy egész állat; liba, kacsa aprólék, pulyka nyak )
  •  sertés  kicsontozott karajcsont a rajta maradt hússal, nyakszirthús – ebből készül az orja leves) 
  • marha  fartő, hátszín, nyakszirthús, borda)
  • vegyesen különféle húsok
  • különlegesebb húsok fácán)
  • csontokból is főzhetsz levest, de az nem lesz olyan finom, mint a húsokból főzött.

Zöldségek:

  • sárga répa
  • fehér répa
  • hagyma
  • zeller
  • karalábé
  • kelkáposzta levél.

Fűszerek:

  • zeller zöld
  • petrezselyem (szár is lehet, összekötve a zellerrel)
  • szemes bors

Megjegyzések:

  • Főzz nagyobb adagot, mert maga a lé más levesek, főzelékek és mártások készítésénél is jól felhasználható.
  • Az elkészítési idő kicsit hosszú, de nem kell mellette állnod, közben – míg a leves fő –  más dolgokkal foglalkozhatsz, csak időnként kell ránézned.

A hozzávalók előkészítése

  •  A zöldségeket megtisztítod és megmosod, feldarabolod. A répákat hosszúkásra, a többit, nagyobb darabokra (ne karikára, mert a levest a végén le kell szűrni, és a sok kis karika megnehezítené a dolgod.
  • A húst megmosod.
  • Előkészíted a fűszereket is és kikészíted a levestésztát.
  • Amennyiben marha- vagy sertés húsból, csontból főzöd a levest, az első főzővizet, miután felforrt és tele lesz a teteje habbal, öntsd le a húsról, mosd le és mosd ki az edényt is.

Készítése

  • Az előkészített húst beleteszed egy fazékba, vagy lábasba, felöntöd a vízzel és lassan főzni kezded (éppen hogy ne, vagy csak gyöngyözve forrjon, mert különben zavaros lesz). Közben – ha kell, többször – leszeded a tetején keletkezett habot (attól is bezavarosodhat). Közben is megtisztíthatod, megmoshatod a zöldségeket.
  • Egy óra eltelte (csirkénél kevesebb idő) után ízlés szerint megsózod, majd amikor már a hús félig (marhahúsnál majdnem) megfőtt, beleteszed a zöldségeket és fűszereket.
  • Amikor minden puha, a zöldségeket külön edénybe szeded (különben nagyon zöldség-íze lesz), a húst és a csontokat is kiszeded, majd a levest leszűröd. A húst visszateheted a levesbe, de külön is tárolhatod, ha a helyzet azt kívánja. Ilyenkor öntsd le a leves egy részével, hogy ne száradjon ki.

 

Húsleves készítése

 

Húsleves készítése

 

A húsleves tálalása

Tálalásnál adj hozzá kifőtt levestésztát (én vízben szoktam, mert nagyon sok húslét felvesz), tetszésednek megfelelő alakút. Ezt nem érdemes otthon készíteni, hacsak nincs túl sok időd. Hagyományos a hosszú metélt, de étkezésnél praktikusabbak a kis-darabos, különféle alakú tészták. A zöldségeket is lehet külön tálon feltenni az asztalra.Húsleves cérnametélttel

 

Húsleves fűszerezése

 

A húsleves készítésének leírása régi családi szakácskönyvünkből való. Az egyes húsfajtákból készíthető levesekről és a húsleves fűszerezéséről külön-külön írtam. A cikkeket itt találod:

Marhahús leves

Sertéshús leves (orjaleves)

Újházi tyúkleves

Csirkehús leves

Pulykanyak leves 

Fűszerezés

 

Húsleves képek:  saját felvételek.