Gombakrémleves: a konyhatechnikai eszközöknek és a fantáziának köszönhető, hogy szinte mindenből lehet krémlevest készíteni, így gombából is. Itt olvashatod!
Gombakrémleves recept
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 személyre
A krémleveshez:
- 40 dkg termesztett gomba
- 1 db közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál disznó vagy baromfizsír
- 2 dl tejszín
- 6 dl húsleves, hús alaplé vagy víz és ételízesítő (lehet Vegeta Naturella)
- só, őrölt fehér bors
A feltéthez:
- 10 dkg gomba és 1 teáskanál olíva olaj vagy 2 szelet pirított kenyér és 1 gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyem (szezonjában lehet néhány levél medvehagyma)
Bevásárlólista
- 50 dkg termesztett gomba
- 1 db közepes vöröshagyma
- 200 g főzőtejszín 20 %-os
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, sertés vagy baromfizsír, húsleves, hús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, őrölt fekete bors, só, kenyér (pirításra), olíva olaj
Megjegyzés:
A gomba krémlevesbe – eltérően a megszokott gombalevestől – nem kerül zöldség.
Előkészítés
- A gombákat megtisztítod (vigyázz, ne áztasd vízben, mert rengeteg vizet felvesz), szeletekre vágod – a levesbetéthez számított gombát is.
- A hagymát, fokhagymát és petrezselymet felaprítod.
A gombakrémleves elkészítése
- A hagymát a zsíron megpárolod.
- A párolás végén hozzáadod a fokhagymát, mert ha hosszú ideig párolódik a hagyma mellett, megkeseredhet.
- Fél deci vizet teszel rá, majd ráteszed a feldarabolt gombát (kivéve azt, amit feltétnek félretettél).
- Amíg a gomba párolódik, elkészíted a feltétet. Két dolog között választhatsz, de akár mindkettőt is ráteheted a levesre. A teáskanál olajon megpirítod a feltétnek félretett gombaszeleteket, (vagy a kenyérszeleteket megpirítod, bekened fokhagymával és kis kockákra vágod).
- A megpárolt gombát botmixerrel pépesíted.
- Hozzáadod a tejszínt, a húslevest és szükség szerint sózod, borsozod. Turmixgéppel az összes hozzávalót egyszerre pépesítheted. Ezzel a leves el is készült.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók tisztítása, aprítása: 25 perc
- Gomba párolása, pépesítése (közben a feltétek elkészítése): 25 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 55 perc
Tálalás
Pirított gombaszeletekkel, vagy fokhagymás kenyérkockákkal, vágott zöld fűszerrel megszórva.
Képek: saját készítésű leves saját felvételei.
Fini lett! Eddig még sose sikerült ilyen jól!
Örülök!
Zsuzsi, most csináltam meg, nagyon fincsi lett. Úgy gondolom, legközelebb kétszer ennyit kell belőle készítenem… 🙂
Egyébként meg nagyon jó ötlet, hogy heti menüket gyártasz, mindig kapok tőled valami jó ötletet.
Köszi, üdv:
Vera
Kedves Vera!
Örülök, hogy jól sikerült.
A heti menüt pont azért készítem, hogy ötleteket adjon. Tudom, hogy pontosan követni szinte lehetetlen, mivel én nem tudhatom, hogy mi van otthon.
Ez most folyamatosan fog menni, ez év végéig biztosan, de valószínűleg tovább is.
Üdvözlettel
Zsuzsa