Édesburgonya püréleves, batáta püréleves: kissé édeskés, fűszerezve nagyon kellemes ízű leves, amelyre feltétként tehetsz pirított szalonnát vagy kenyérkockákat.

Édesburgonya krémleves 1

Édesburgonya püréleves, batáta püréleves recept

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 1 (könnyű)

Hozzávalók

4 személyre

  • 50 dkg édesburgonya (batáta) – 2 db közepes méretű – darabban tudod vásárolni
  • 8 dl húsleves (vagy 8 dl víz és ételízesítő)
  • 1 dl 20 %-os tejszín
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 kávéskanál őrölt fehér bors
  • 1 mokkás kanál kakukkfű (vagy főzésnél dobj bele egy ágacskát)
  • 2 kisebb szelet kenyér (vagy 2 szelet bacon, esetleg mindkettő)
  • só (nem biztos, hogy kell)

Bevásárlólista

  • 0, 5 kg édesburgonya (2 db közepes méretű)
  • 2 dl 20 %-os tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 dkg füstölt nyers húsos szalonna (nem feltétlenül kell)

Emlékeztető: őrölt fehér bors, kakukkfű, kenyér (2 szelet), só, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő

Megjegyzés:

Az édesburgonya és a batáta elnevezés azonos zöldséget takar.

Előkészítés

  • A batátákat zöldségtisztítóval meghámozod, leöblíted és vágódeszkán kockákra vágod.

    Édesburgonya tisztítva

    Édesburgonya tisztítva

  • A petrezselymet 2 szál kivételével felaprítod.
  • A kenyérszeleteket megpirítod.
  • A bacont szeletekre  vágod.

Édesburgonya püréleves készítése

  1. A kockára vágott batátát egy alkalmas méretű lábosba teszed.

    Feldarabolva

    Feldarabolva lábasban

  2. Ráöntesz annyi húslevest vagy vizet, hogy éppen ellepje. Ha vízzel készíted, tégy hozzá annyi ételízesítőt, hogy kellemes íze legyen (ezzel a só is belekerült az ételbe).

    Főzés előtt

    Főzés előtt

  3. Puhára főzöd (ellenőrizd, ne az itt leírt időhöz ragaszkodj, mert az függ a batáta fajtájától és a kockák méretétől).

    Főzve

    Főzve

  4. Amíg a batáta fő, felkockázod a pirított kenyeret és egy serpenyőben megpirítod a szalonnát.

    Kenyérkockák készítése

    Kenyérkockák készítése

  5. Botmixerrel pépesíted. A pépesítést a főzőlével együtt turmixgéppel is elvégezheted.
    Pürésítés

    Pürésítés

    Pürésítve

    Pürésítve

  6. Hozzáteszed a tejszínt és a maradék húslevest vagy vizet és az aprított petrezselymet. Ellenőrzöd az ízét és szükség szerint tehetsz még bele borsot, kakukkfüvet.
  7. Felforralod és a leves elkészült.

    Leves készen

    Leves készen

Megjegyzés:

A pépesítést úgy is elvégezheted, hogy több folyadékban főzöd az édesburgonyát, és a pépesítést turmixgépben végzed el. (Ha még nem jöttél rá: a botmixerrel sűrűbb anyagokat, a turmixgéppel hígabb anyagokat lehet pépesíteni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Főzés: 25 perc
  • Pépesítés, felforralás: 10 perc

Összesen: 45 perc

Édesburgonya püréleves tálalása

  • Tálalhatod tányérban vagy csészében (én a krémleveseket jobban szeretem csészében tálalni).
  • A levest forrón kimered, tetejére ráteszed a kenyérkockákat vagy a pirított bacont, petrezselyembóbitával díszítheted. Látványnak sem utolsó.

    Édesburgonya krémleves pirított szalonnával

    Édesburgonya püréleves pirított szalonnával

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.