Édesburgonya püréleves, batáta püréleves: kissé édeskés, fűszerezve nagyon kellemes ízű leves, amelyre feltétként tehetsz pirított szalonnát vagy kenyérkockákat.
Édesburgonya püréleves, batáta püréleves recept
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 1 (könnyű)
Hozzávalók
4 személyre
- 50 dkg édesburgonya (batáta) – 2 db közepes méretű – darabban tudod vásárolni
- 8 dl húsleves (vagy 8 dl víz és ételízesítő)
- 1 dl 20 %-os tejszín
- fél csokor petrezselyem
- 1 kávéskanál őrölt fehér bors
- 1 mokkás kanál kakukkfű (vagy főzésnél dobj bele egy ágacskát)
- 2 kisebb szelet kenyér (vagy 2 szelet bacon, esetleg mindkettő)
- só (nem biztos, hogy kell)
Bevásárlólista
- 0, 5 kg édesburgonya (2 db közepes méretű)
- 2 dl 20 %-os tejszín
- 1 csokor petrezselyem
- 5 dkg füstölt nyers húsos szalonna (nem feltétlenül kell)
Emlékeztető: őrölt fehér bors, kakukkfű, kenyér (2 szelet), só, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő
Megjegyzés:
Az édesburgonya és a batáta elnevezés azonos zöldséget takar.
Előkészítés
- A batátákat zöldségtisztítóval meghámozod, leöblíted és vágódeszkán kockákra vágod.
- A petrezselymet 2 szál kivételével felaprítod.
- A kenyérszeleteket megpirítod.
- A bacont szeletekre vágod.
Édesburgonya püréleves készítése
- A kockára vágott batátát egy alkalmas méretű lábosba teszed.
- Ráöntesz annyi húslevest vagy vizet, hogy éppen ellepje. Ha vízzel készíted, tégy hozzá annyi ételízesítőt, hogy kellemes íze legyen (ezzel a só is belekerült az ételbe).
- Puhára főzöd (ellenőrizd, ne az itt leírt időhöz ragaszkodj, mert az függ a batáta fajtájától és a kockák méretétől).
- Amíg a batáta fő, felkockázod a pirított kenyeret és egy serpenyőben megpirítod a szalonnát.
- Botmixerrel pépesíted. A pépesítést a főzőlével együtt turmixgéppel is elvégezheted.
- Hozzáteszed a tejszínt és a maradék húslevest vagy vizet és az aprított petrezselymet. Ellenőrzöd az ízét és szükség szerint tehetsz még bele borsot, kakukkfüvet.
- Felforralod és a leves elkészült.
Megjegyzés:
A pépesítést úgy is elvégezheted, hogy több folyadékban főzöd az édesburgonyát, és a pépesítést turmixgépben végzed el. (Ha még nem jöttél rá: a botmixerrel sűrűbb anyagokat, a turmixgéppel hígabb anyagokat lehet pépesíteni.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Főzés: 25 perc
- Pépesítés, felforralás: 10 perc
Összesen: 45 perc
Édesburgonya püréleves tálalása
- Tálalhatod tányérban vagy csészében (én a krémleveseket jobban szeretem csészében tálalni).
- A levest forrón kimered, tetejére ráteszed a kenyérkockákat vagy a pirított bacont, petrezselyembóbitával díszítheted. Látványnak sem utolsó.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások