Borleves: sűrű, világos, krémszínű ital, ritkán készített különlegesség a forralt bornál szokásos fűszerekkel A tojástól lesz sűrű és krémes. Nagyon finom.
Borleves készítés
Elkészítési idő 15 perc
Hozzávalók
6 személyre
- 7 dl fehér bor
- 1 – 2 dl víz
- 4 db egész tojás
- 6 kiskanál kristálycukor
- 1 citrom levágott héja
- 5 – 6 darabka fahéj (darabos, néhány darab)
- 5-6 db szegfűszeg
Bevásárlólista
- 7 dl fehér bor
- 4 db egész tojás
- 1 db citrom
Emlékeztető: kristálycukor, darabos fahéj, szegfűszeg
Megjegyzések:
- A borleves recept nem szentírás. Készíthető alacsonyabb alkohol tartalommal. A bor és víz arányát változtathatod, akár 1 : 1 arány is lehet.
- A bornak nem kell nagyon jó minőségűnek lennie, mert elkészítés után a fűszerek íze fog dominálni benne. Lehet száraz, félszáraz, félédes vagy édes. A cukor mennyiségét a bornak megfelelően változtathatod. Az édesbe kevesebb, a szárazba több cukor kell, de az édes íznek nem szabad dominálnia az italban.
Borleves készítése
- Egy kisebb lábosba öntöd a vizet, beleteszed a fűszereket, a citromhéjat és felforralod. Néhány percig forrjon, hogy a fűszerek aromája kioldódjon. Hogy ez megtörtént, azt részben arról veszed észre, hogy a víz színe sárga lett, részben pedig erős fűszeres illatot is fogsz érezni.
- A bort beleöntöd egy nagyobb lábosba (2 literesbe), Azért van szükség egy nagyobb méretű lábosra, mert a borleves készítés közben erősen habzik, és ha nem elég nagy a lábos, akár kis is futhat.
- Beleteszed a kristálycukrot
- Beleszűröd a fűszeres vizet. Nem baj, ha meleg, mert a kristálycukor könnyebben feloldódik benne.
- Kevergesd néhány percig, amíg a cukor feloldódik.
- Üss bele 4 db egész tojást és keverd el a lében.
- Kezd el melegíteni, és közben verd állandóan egy kézi ballon habverővel.
- Lassan melegítsd. Akkor kész, amikor kissé besűrűsödik és a felülete felhabosodik.
Elkészítési idő:
- Fűszerek kifőzése, egyéb előkészítő munkák: 10 perc
- Főzés: 5 perc
Összesen 15 perc
Megjegyzés:
- A borleves készítését fontos időzítened, mert ha kihűl, eltűnik róla a hab és az élvezeti értéke is csökken. Természetesen a főzést megelőző munkákat előre elvégezheted, a tojások szétkeveréséig bezárólag.
Tálalás
Mivel ünnepi ételnek számít, ezért ügyelj a tálalásra. Ezt a levest nem kanalazni szokás, hanem csészéből inni, ezért csészét és csészealjat tégy a terítékre.
Ha egyszerűbbet szeretnél, készíts helyette forralt bort, alma szeletekkel a tetején.
Képek: saját készítésű ital saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások