Borleves: sűrű, világos, krémszínű ital, ritkán készített különlegesség a forralt bornál szokásos fűszerekkel A tojástól lesz sűrű és krémes. Nagyon finom.

Borleves 1

 

Borleves készítés

Elkészítési idő 15 perc

Hozzávalók

6 személyre

  •  7 dl fehér bor
  • 1 – 2 dl víz
  • 4 db egész tojás
  • 6 kiskanál kristálycukor
  • 1 citrom levágott héja
  • 5 – 6 darabka fahéj (darabos, néhány darab)
  • 5-6 db szegfűszeg

Bevásárlólista

  •  7 dl fehér bor
  • 4 db egész tojás
  • 1 db citrom

Emlékeztető: kristálycukor, darabos fahéj, szegfűszeg

Megjegyzések:

  • A borleves recept nem szentírás. Készíthető alacsonyabb alkohol tartalommal. A bor és víz arányát változtathatod, akár 1 : 1 arány is lehet.
  • A bornak nem kell nagyon jó minőségűnek lennie, mert elkészítés után a fűszerek íze fog dominálni benne. Lehet száraz, félszáraz, félédes vagy édes. A cukor mennyiségét a bornak megfelelően változtathatod. Az édesbe kevesebb, a szárazba több cukor kell, de az édes íznek nem szabad dominálnia az italban.

Borleves készítése

  1.  Egy kisebb lábosba öntöd a vizet, beleteszed a fűszereket, a citromhéjat és felforralod. Néhány percig forrjon, hogy a fűszerek aromája kioldódjon. Hogy ez megtörtént, azt részben arról veszed észre, hogy a víz színe sárga lett, részben pedig erős fűszeres illatot is fogsz érezni.
    Fűszerek kifőzése

    Fűszerek kifőzése

    Fűszeres oldat

    Fűszeres oldat

  2. A bort beleöntöd egy nagyobb lábosba (2 literesbe), Azért van szükség egy nagyobb méretű lábosra, mert a borleves készítés közben erősen habzik, és ha nem elég nagy a lábos, akár kis is futhat.
  3. Beleteszed a kristálycukrot
  4. Beleszűröd a fűszeres vizet. Nem baj, ha meleg, mert a kristálycukor könnyebben feloldódik benne.
  5. Kevergesd néhány percig, amíg a cukor feloldódik.
  6. Üss bele 4 db egész tojást és keverd el a lében.

    Fűszeres alap tojásokkal

    Fűszeres alap tojásokkal

  7. Kezd el melegíteni, és közben verd állandóan egy kézi ballon habverővel.

    Borleves készítés

    Borleves készítés

  8. Lassan melegítsd. Akkor kész, amikor kissé besűrűsödik és a felülete felhabosodik.

Elkészítési idő: 

  • Fűszerek kifőzése, egyéb előkészítő munkák: 10 perc
  • Főzés: 5 perc

Összesen 15 perc

Megjegyzés: 

  • A borleves készítését fontos időzítened, mert ha kihűl, eltűnik róla a hab és az élvezeti értéke is csökken. Természetesen a főzést megelőző munkákat előre elvégezheted, a tojások szétkeveréséig bezárólag.

Tálalás

Mivel ünnepi ételnek számít, ezért ügyelj a tálalásra. Ezt a levest nem kanalazni szokás, hanem csészéből inni, ezért csészét és csészealjat tégy a terítékre.

Borleves tálalva herendiben

Tálalva herendiben

Borleves tálalva aranyszélűben

Tálalva aranyszélűben

 

Ha egyszerűbbet szeretnél, készíts helyette forralt bort, alma szeletekkel a tetején.

 

Képek: saját készítésű ital saját felvételei.