Majonézes krumpli: rántott hús- és halételek kedvelt kísérője. Elkészítésének sarkalatos pontja, hogyan készüljön el a majonéz. Itt most átnyújtom Neked a legegyszerűbb változatot.
Majonézes krumpli, majonézes burgonya
Elkészítési idő (kész majonézből): 110 perc
4 személyre
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 4 tojás sárgája
- 3 dl növényi olaj (napraforgó, de lehet más is, és egy része akár olíva is lehet)
- 4 evőkanál citromlé
- 4 lapos evőkanál cukor (kristály- vagy porcukor)
- 4 kávéskanál mustár
- 2 mokkás kanál fehér bors
- 1 csipet só
Bevásárlólista
- 1 kg krumpli (nem szétfőlős)
- 4 db tojás
- 1 db citrom (ha kicsi, akkor 2 db)
- 1 közepes pohár tejföl (a majonézhez)
Emlékeztető: napraforgó olaj (legalább 3 dl), kristálycukor, mustár, őrölt fehér bors, só
A majonézes mártás elkészítése
A majonéz elkészítését egy másik cikkemben olvashatod.
A kész majonézhez közel ugyanannyi tejfölt keverve (a tejfölt előzetesen keverd simára) a nálunk tartárnak nevezett mártást kapod. Ezt használod fel a majonézes krumpli készítéséhez. A mártásból 2-3 evőkanállal tégy félre a tálaláshoz. Meg kell jegyeznem, nem ez a valódi tartár mártás – az főtt tojások sárgájából készül.
Majonézes krumpli készítése
- A krumplit sós vízben megfőzöd (kevésbé fő szét a sózott vízben). Hideg vízben tedd fel, mert ha hirtelen kap meleget, a külső része gyorsan megfő, a belseje viszont nyers marad. Lassan melegítsd fel!
- Amikor megfőtt, leöntöd róla a főző vizet.
- Hideg vizet öntesz rá, hogy a héja könnyebben leszedhető legyen.
- Lehúzod a héját.
- Langyosan karikára vágod és az elkészített mártásba teszed, rétegenként kicsit még megsózod és a mártásba kevered. Vigyázz, hogy ne tégy túl sok krumplit a mártásba, mert akkor egy ragacsos krumpli-tömeget kapsz. Legyen rajta elég mártás – később még magába is szív valamennyit.
- Felhasználás előtt átkevered.
Tálalás
Az átkevert majonézes krumplit tálba teszed. Tetejét egyenletesen leöntöd a félretett mártással. Szórhatsz rá apróra vágott petrezselyemzöldet, metélőhagymát vagy újhagymát. Tálalhatod színes zöldségekkel is.
A majonéz eredetéről itt olvashatsz.
Majonézes krumpli képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások