Birsalma püré: megfelelően fűszerezve sült húsokhoz kiváló. Cukor nélkül, pürésítve eltett birsalmából készült, de friss gyümölcsből hasonló módon elkészíthető.
Birsalma püré recept
Elkészítési idő: 85 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 60 dkg tisztított, feldarabolt birsalma
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl 20%-os tejszín
- 1 mokkás kanál őrölt gyömbér
- 1 mokkás kanál őrölt fahéj
- 1/4 mokkás kanál szegfűszeg
- 1 kiskanál chili szósz (ettől kicsit csípős lesz, nem feltétlenül kell)
- 1 kiskanál kristálycukor
Bevásárlólista
- 1 kg birsalma
- 1 db citrom
- 200 g 20 %-s főzőtejszín
- 1 kis darab gyömbér
- 1 kis üveg csili szósz (feltételes)
Emlékeztető: liszt, őrölt fahéj, szegfűszeg, kristálycukor
Megjegyzések:
- Alapanyagként felhasználhatsz cukor nélkül eltett birsalma lekvárt, pürét. Ez esetben az elkészítési idő jelentősen rövidebb lesz.
- A fűszerezést végezheted saját ízlésed szerint. A citrom azért kell, hogy ne sötétedjen meg a mártás, és ellensúlyozására szolgál a cukor.
Előkészítés
Bármit is készítesz a birsből, birsalma lekvárt, birsalma sajtot vagy pürét, az előkészítő munka azonos. A gyümölcsök felületén barnás színű bevonat van, amelyet kézzel való ledörzsöléssel tudsz eltávolítani. Ezután a gyümölcsöket álló vízben jól megmosod, utána folyó vízben leöblíted. A birs sajnos sokszor hibás (előfordul, hogy belül kukacos is), de ettől még felhasználható, csak a hibás részeket ki ki kell vágni. Ezért jobb, ha először feldarabolod. A gyümölcsök kemények, ezért biztonságosabb, ha vágódeszkán dolgozol vele. Még így is vigyázni kell, hogy a kés meg ne csússzon rajta. Legjobb, ha négybe vágod , mert a magház kivágása és a hámozás is így a legkönnyebb. Ezt követően még le kell öblítened.
Birsalma püré készítése
- A feldarabolt birsalmára annyi vizet öntesz, hogy éppen ellepje.
- Beleteszed a citromlét és felteszed főni.
- Amikor megfőtt, leöntöd (nem kiöntöd, mert egy kis cukorral megiható) róla a vizet, jól lecsepegteted.
- Botmixerrel pépesíted vagy átpasszírozod.
- A lisztből és tejszínből habarást készítesz, a püréhez adod, összekevered.
- Beleteszed a fűszereket, elkevered a masszában.
- Felforralod (a benne levő lisztnek meg kell főnie). A püré elkészült.
Elkészítési idő:
Birsalma tisztítása, feldarabolása: 20 perc
- Főzés: 30 + 30 = 60 perc
- Turmixolás 5 perc (passzírozás: 25 perc)
- Habarás, fűszerezés 5 perc
Összesen: 85 perc – ha passzírozol: 105 perc (munka: 55 perc)
Tálalás
Sült húsok mellé illő köret.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások