Kifli készítése: legfeljebb akkor okozhat egy kis problémát, ha még soha életedben nem készítettél kelt tésztát. Ha ezt a receptet követed, ha kezdő vagy, akkor is sikerülni fog.
Kifli recept
Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 20 perc)
Hozzávalók
6 db kiflihez
- 35 dkg fehér liszt
- 140 ml tej
- 100 ml víz
- 1,5 dkg élesztő
- 2,5 dkg vaj
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
Bevásárlólista
- 5 dkg élesztő
Emlékeztető: liszt, tej, vaj, cukor, só
Kifli készítése
- Egy bögrébe beleteszed a cukrot, a tejet, meglangyosítod, és belemorzsolod az élesztőt.
- Egy tálba kiméred a lisztet, beleteszed a sót és jól összekevered. Közepébe mélyedést készítesz.
- A vajat meglangyosítod, éppen csak folyékony legyen.
- A mélyedésbe teszed a felfutott élesztőt, összekevered a liszttel.
- Hozzáadod a vajat, a vizet és az egészet jól összekevered.
- Kézzel megdagasztod (ez kb. 10 perc lesz. Közepesnél kicsit lágyabb legyen a tészta, ha szükséges, adj még hozzá egy kis langyos vizet.
- A dagasztással akkor vagy kész, amikor a tészta egyenletes és már nem ragad sem a kezedhez, sem az edény falához. Ha a ragadósság nem akar eltűnni, kevés lisztet adj még hozzá.
- Amikor kész vagy, fedd le (konyharuhával is lefedheted) és hagyd kelni kétszeresére. Ez nagyjából 1 óra hosszáig tart majd.
- Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett lapra, és nyújtsd ki szögletesre úgy, hogy 6, nagyjából négyzet alakú lapra lehessen szétvágni.
- A feldarabolás után következik az egyes darabok formázása, amit a képeken láthatsz. Az utolsó képen a kifli alsó felét látod, itt kell végződnie a tészta csúcsának. Ha rövid lenne, kicsit nyújtsd meg.
Sütés
- Az elkészült kifliket rakd sütőpapírral lefedett sütőlapra, takard le konyharuhával és keleszd tovább fél óráig.
- Közben melegítsd elő a sütőt 210 fokon. A sütő aljára tégy egy vízzel negyed részig töltött tepsit.
- Rakd be a kifliket a sütőbe, süsd 20 percig, vedd ki a tepsit és süsd készre a kifliket (alul-felül szép barna legyen.
- A kész kifliket hűtsd ki rácson.
Elkészítési idő:
- Összeállítás: 10 perc
- Kelesztés összesen: 100 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
- Tészta feldolgozása, formázása: 10 perc
- Sütés: 25 perc (ezalatt is mást csinálhatsz, bár oda kell figyelnek)
Összesen: 150 perc (ebből a munkád: 20 perc)
Kiflik tárolása
Amikor kihűltek, tedd konyharuhával bélelt kenyérkosárba és fogyasztásig takard le.
Ha marad másnapra, védd még egy polietilén zacskóval, hogy ki ne száradjon.
Kenyérsütésről itt olvashatsz.
Képek: saját készítés, saját fotók.
Legutóbbi hozzászólások