Sült kacsacomb: az egyik legfinomabb szárnyas étel. A kacsabomb sütése nem nehéz és most szívesen segítek, hogy a tied is finom legyen.
Sült kacsacomb recept
Elkészítési idő: 140 perc
Hozzávalók
2 személyre
- 2 db nagyobb kacsacomb (lehet kis zsír is rajta)
- 1 kg krumpli (a mellé sütéshez)
- 1 evőkanál sertészsír (feltételesen)
- 1 mokkás kanál bors
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 szál rozmaring vagy 1 kiskanálnyi szárított
- 1 kávéskanál só
Bevásárlólista
- 2 db nagyobb kacsacomb
- 1 kg krumpli
Emlékeztető: zsír, bors, majoránna, rozmaring, só
Előkészítés
- A kacsacombokat mosd meg. Ha van rajta fölösleges zsiradék, szedd le (ne a bőre alól) ls süsd ki egy akkora serpenyőben, amekkorába belefér a két kacsacomb. A pörcöt szedd ki.
- Ha nincs rajta leszedhető zsiradék, használj helyett 1 evőkanál kacsa-, liba- vagy sertészsírt.
- A kacsacombok bőrös felét vagdald be úgy, hogy a hús érintetlen maradjon. A húsos felét fűszerezd be és fél óráig hagyd állni. Ezt a munkát akár előző nap is elvégezheted.
- Sütés előtt sózd meg a combok mindkét oldalát. Előbb ne, mert levet fog ereszteni és csökken a hús élvezeti értéke.
Megjegyzés:
- Természetesen több személyre is elkészítheted ezt az ételt, 3 db-nál többet tepsiben a sütőben süsd meg. Több darabnál a párolást alufóliával letakarva végzed és időnként megnézed, hogy nem párolgott-e el alóla a víz. Ha igen, pótold.
Sült kacsacomb készítése
- Végezd el az elősütést. A combok mindkét oldalát süsd le forró zsírban. Vigyázz, hogy a bőrös oldala ne ragadjon le a serpenyő aljához, mert nem lesz szép a végeredmény. Ezért sütés közben mozgasd a húsdarabokat.
- Ha több combot készítesz, süsd több részletben és utána rakd be a tepsibe – bőrös részével felfelé.
- Fedő alatt (illetve több darabnál alufóliával lefedve, kevés vizet aláöntve párold puhára. Ha szükséges, pótold a vizet.
- Amikor a combok megpuhultak, süsd át mindkét oldllukat úgy, hogy a bőrös felük ropogós legyen. (A sütést a nem bőrös oldallal kezd és a bőrössel fejezd be.) Sajnos, ez nem mindig sikerül, lehet kevés sörrel kenegetni.
- Ha a sütőedény mérete megengedi, előzőleg megfőzött krumpli cikkeket süthetsz mellette.
Elkészítési idő:
- Előkészítési idő: 15 perc
- Pihentetés fűszerekkel: 30 perc
- Elősütés: 5 perc
- Sütés: 90 perc (lehet több és kevesebb, ellenőrizd).
Összesen: 140 perc (ebből munka: 20 perc)
Sült kacsacomb tálalása
Tálalhatod a klasszikus krumpli (krumplipüré) – párolt lila káposzta klasszikus köretekkel, de megpróbálhatsz más megoldásokat, adhatsz hozzá pl. sütőtök köretet, sült céklát, narancs- vagy szilvamártást . Fehér porcelán tányéron a látvány is szép.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások