Rántott csirkemell: egyáltalán nem száraz – bár sokan ezt tartják róla – csak akkor, ha készítés közben kiszárítják. Legkönnyebben a panír vagy bunda védi meg a kiszáradástól. Ezért olyan finom.

Rántott csirkemell 1

Rántott csirkemell recept

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db csirkemell
  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • a sütéshez sertészsír vagy olaj (elég sok)

Bevásárlólista

  • 2 db csirkemell
  • 2 db tojás
  • 1 liter napraforgó olaj

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só

Előkészítés

A csirkemelleket felszeleteled. A szeletelés lépései:

  1. A csirkemelleket kettévágod: 4 db fél mellre.
  2. Levágod a mellekről könnyen elváló kis hosszúkás szeletet.
  3. A fél melleket vízszintesen bevágod – a vékonyabb oldalán kezd vágni. Így 2 szeletet készítettél. Ha nem vágod át a vastagabb végénél, hanem kiteríted: egy nagy szelet lesz az eredmény.  Rántott csirkemellet mindkét módon szeletelt csirkemellből tudsz készíteni.
    Csirkemell felszeletelése 2

    Csirkemell felszeletelése 2

    Csirkemell felszeletelése 3

    Csirkemell felszeletelése 3

  4. A szeleteket kissé klopfold ki, főként ott, ahol a hús vastagabb.

Rántott csirkemell elkészítése

Panírozás

  1. Készítsd elő a panírozáshoz a tálakat (mérete a szeletek méretétől függ- akkora legyen, hogy a hússzeleteket könnyen tudd megforgatni). Tedd bele a panírozó anyagokat: a lisztet, a tojást és a zsemlemorzsát. A tojást verd fel egy villával.
  2. A csirkemell szeleteket mindkét oldalukon sózd meg (csak akkor, mikor készíted, előre ne sózd be, mert kiengedi a levét és száraz lesz a hús).

    Csirkemell szeletek

    Csirkemell szeletek

  3. Mártogasd bele mindkét oldalukat először lisztbe, utána felvert tojásba, végül zsemlemorzsába (ne nyomkodd, ne tapogasd, ha első fordításnál nem fed a zsemlemorzsa, forgasd bele még egyszer).
    Panírozás lisztben

    Panírozás lisztben

    Panírozás felvert tojásban

    Panírozás felvert tojásban

    Panírozás zsemlemorzsában

    Panírozás zsemlemorzsában

  4. A panírozott darabokat tedd ki egy tálcára – ne tedd egymásra.
    Panírozott csirkemell szeletek

    Panírozott csirkemell szeletek

    Sütés

  5. Ha gyorsan akarsz készen lenni, süss két edényben (én lábost használok, nem serpenyőt, mert nem szeretem, ha a sütő zsír vagy olaj kifröccsen a tűzhelyre. Annyi zsír vagy olaj legyen az edényben, hogy a hús „úszni tudjon”. Hogy miért? – Mert így lesz jó. Kezd el a zsír vagy olajat melegíteni. Hogy elég meleg-e az olaj, kis darab panírozott hússal kipróbálhatod. Azt kell látnod, hogy a hús sül. Később már a zsiradék színéről is fogod látni, hogy mikor jó.
  6. Annyi húst tégy a forró zsiradékba, hogy ne kerüljenek egymásra. Fél perc után fordítsd meg a húst, hogy a felső oldalán is kezdjen sülni a panír. Sütés közben többször fordítsd meg. A forgatást fogóval végezd (ne villával, mert az értékes anyagok egy része kifolyik belőle).

    Sütés 1

    Sütés 1

  7. Sütés közben, amikor a húst már mindkét oldalon átsütötted, mérsékeld a melegítést. Fedőt ne használj, mert a pára nem tud eltávozni, és a panír leválhat a húsról!

    Sütés 2

    Sütés 2

  8. Amikor mindkét oldala szép világos, aranybarnára sült, készen vannak a rántott szeletek. Szedd ki papírtörlővel kibélelt tálra és jöhet a következő adag.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Elkészítési idő:

filézett csirkemellből

  • hús felszeletelése, klopfolása, panírozása: 15 perc (sütés közben is lehet még panírozni
  • sütés: 15 perc (két adagban)

Összesen: 30 perc

Megjegyzések:

  • A csirkemellről elterjedt – ami igaz is – hogy viszonylag száraz hús. Egy hús azonban nemcsak attól lehet száraz, ha nincs rajta zsiradék, hanem attól is, ha készítés közben a nedvesség tartalmát is elveszti. Nos, a rántott csirkemell esetében éppen a panír az, ami ettől megvédi a húst – persze csak akkor, ha a panír jól van elkészítve és a sütés módja is megfelelő.
  • Elég időbe telt, amíg rájöttem, hogyan kell sütni a rántott húsokat és a fenti rántott csirkemell receptet is ennek megfelelően írtam le. Ha követed, nem kell a saját károdon megtanulnod. Ha profi vagy benne, akkor természetesen kövesd a saját módszeredet.

Tálalás

Köret kell hozzá. Lehet valamilyen krumpli (például majonézes krumplisaláta is), párolt rizs vagy zöldségek. Száraz körethez valamilyen saláta, savanyúság is ajánlott.

Rántott csirkemell tálalva 3

Rántott csirkemell tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.