Kijevi csirkemell: ünnepi ételnek tekinthető – kissé időigényes, mert fűszeres vajjal töltött és kirántott. Viszont nagyon-nagyon finom!
Kijevi csirkemell készítése
Elkészítési idő (előre fagyasztott töltelékkel és filézett csirkemellből): 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db csirkemell (ha filézett csirkemellet vásárolsz, megszabadulsz a filézés munkájától – ez drágább lesz, de időt takarítasz meg vele)
- 10 dkg vaj
- feltételesen: 5 dkg reszelhető sajt (az eredeti receptben csak fűszervaj van, ami könnyen szétolvad, a sajt kicsit segíti összetartani
- fűszerek: só, petrezselyem, fehér bors, szerecsendió
- panírozáshoz: 2 db tojás, finomliszt, zsemlemorzsa
- sütéshez zsír vagy olaj
Bevásárlólista
- 2 db csirkemell
- 10 dkg vaj
- 5 dkg reszelhető sajt
- 2 db tojás
Emlékeztető: só, petrezselyem, fehér bors, szerecsendió, finomliszt, zsemlemorzsa, napraforgó olaj
Előkészítés
A fűszeres töltelék elkészítése:
(napokkal előtte is lehet, és be lehet, sőt be is kell tenni a mélyhűtőbe):
- A vajat kiveszed a hűtőből, hogy puha legyen.
- Villával összenyomkodod, (feltételes: hozzákevered a reszelt sajtot), kicsit megsózod, borsozod, reszelsz bele kevés szerecsendiót, vágott petrezselymet teszel hozzá.
- Jól összedolgozod, és 4 hengert formálsz belőle.
A csirkemellek előkészítése:
- A csirkemelleket kicsontozod (csontja más alkalommal mehet levesbe) leszeded azt a vékony, hosszú darabot, ami könnyen leválik róla (ezt külön kiránthatod – most vagy máskor. Bőrét lehúzod (kidobod). Ha filézett csirkemellet vásárolsz, akkor ezt a munkát nem kell elvégezned.
- A vastagabb részénél bevágva egy akkora nyílást készítesz, amelybe a fűszervaj belefér.
- Megsózod, a fűszeres tölteléket a kivágott nyílásba teszed, hústűvel összetűzöd.
Elkészítés
- A töltött darabokat és a csíkokat bundázod, forró olajban kisütöd, mint a rántott húst.
- Először kicsit süsd meg mindkét oldalát, aztán csökkentsd a hőmérsékletet, mivel vastagabb a hús, fontos, hogy jól átsüljön. Közben többször rázd meg és forgasd is meg, nehogy leragadjon az edény aljára és hogy egyenletesen, mindkét oldala jól átsüljön.
- Amikor kész, szűrőkanálon lecsepegteted, majd dupla papírtörlőre szeded, amely a fölösleges olajat leszívja.
Elkészítési idő (előre fagyasztott töltelékkel és filézett csirkemellből):
- Csirkemellek előkészítése és megtöltése: 20 perc
- Panírozás: 15 perc
- Sütés két részletben: 25 perc
Összesen: 60 perc
Kijevi csirkemell tálalás
Tálalhatod
- zöldborsós rizzsel
- zöldségekkel
Ha gyorsan szeretnél ünnepi ételt, készíts ananászos csirkemellet!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások