Kijevi csirkemell: ünnepi ételnek tekinthető – kissé időigényes, mert fűszeres vajjal töltött és kirántott. Viszont nagyon-nagyon finom!

Kijevi csirkemell 1

Kijevi csirkemell készítése

Elkészítési idő (előre fagyasztott töltelékkel és filézett csirkemellből): 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db csirkemell (ha filézett csirkemellet vásárolsz, megszabadulsz a filézés munkájától – ez drágább lesz, de időt takarítasz meg vele)
  • 10 dkg vaj
  • feltételesen: 5 dkg reszelhető sajt (az eredeti receptben csak fűszervaj van, ami könnyen szétolvad, a sajt kicsit segíti összetartani
  • fűszerek: só, petrezselyem, fehér bors, szerecsendió
  • panírozáshoz: 2 db tojás, finomliszt, zsemlemorzsa
  • sütéshez zsír vagy olaj

Bevásárlólista

  • 2 db csirkemell
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg reszelhető sajt
  • 2 db tojás

Emlékeztető: só, petrezselyem, fehér bors, szerecsendió, finomliszt, zsemlemorzsa, napraforgó olaj

Előkészítés

A fűszeres töltelék elkészítése:

(napokkal előtte is lehet, és be lehet, sőt be is kell tenni a mélyhűtőbe):

  • A vajat kiveszed a hűtőből, hogy puha legyen.
  • Villával összenyomkodod, (feltételes: hozzákevered a reszelt sajtot), kicsit megsózod, borsozod, reszelsz bele kevés szerecsendiót, vágott petrezselymet teszel hozzá.
Fűszeres vaj készítése 1

Fűszeres vaj készítése 1

  • Jól összedolgozod, és 4 hengert formálsz belőle.
Fűszeres vaj készítése 2

Fűszeres vaj készítése 2

A csirkemellek előkészítése:

  • A csirkemelleket kicsontozod (csontja más alkalommal mehet levesbe) leszeded azt a vékony, hosszú darabot, ami könnyen leválik róla (ezt külön kiránthatod – most vagy máskor. Bőrét lehúzod (kidobod). Ha filézett csirkemellet vásárolsz, akkor ezt a munkát nem kell elvégezned.
Filézett csirkemell

Filézett csirkemell

  • A vastagabb részénél bevágva egy akkora nyílást készítesz, amelybe a fűszervaj belefér.
  • Megsózod, a fűszeres tölteléket a kivágott nyílásba teszed, hústűvel összetűzöd.
Csirkemell töltése

Csirkemell töltése

Csirkemell összetűzése

Csirkemell összetűzése

Elkészítés

  • A töltött darabokat és a csíkokat bundázod, forró olajban kisütöd, mint a rántott húst.
Csirkemell panírozva

Csirkemell panírozva

Csirkemell sütése

Csirkemell sütése

  • Először kicsit süsd meg mindkét oldalát, aztán csökkentsd a hőmérsékletet, mivel vastagabb a hús, fontos, hogy jól átsüljön. Közben többször rázd meg és forgasd is meg, nehogy leragadjon az edény aljára és hogy egyenletesen, mindkét oldala jól átsüljön.
  • Amikor kész, szűrőkanálon lecsepegteted, majd dupla papírtörlőre szeded, amely a fölösleges olajat leszívja.

Elkészítési idő (előre fagyasztott töltelékkel és filézett csirkemellből):

  • Csirkemellek előkészítése és megtöltése: 20 perc
  • Panírozás: 15 perc
  • Sütés két részletben: 25 perc

Összesen: 60 perc

Kijevi csirkemell tálalás

Tálalhatod

  • zöldborsós rizzsel
  • zöldségekkel

 

Ha gyorsan szeretnél ünnepi ételt, készíts ananászos csirkemellet!

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei