Karácsonyi pulyka: lehet natúr vagy töltött gesztenyével, aszalt szilvával, almával. Itt most olyan receptet találsz, amelyhez nem kell sok időt, munkát befektetni.

Karácsonyi pulyka - tálon

Karácsonyi pulyka készítése

Elkészítési idő (pácolási idő nélkül): 160 perc (ebből munka: 15 perc)

Hozzávalók

A pulykához:

  • 1,5 kg pulykamell filé (attól függően, hányan vagytok) megtisztítva, megmosva – ha nagy a család, lehet bébi pulyka vagy egész pulykamell
  • 4 – 5 szelet füstölt szalonna (nem húsos)
  • 2 evőkanál zsír a sütéshez (legjobb, ha libazsírt használsz)
  • fűszerek: só, bors, majoránna, kakukkfű

Karácsonyi pulyka - pulykafilé

Körethez:

Döntés kérdés, mit adsz hozzá, néhány javaslat:

Tálaláshoz:

Tálalj színes zöldségekkel, néhány salátalevél, színes zöldségek, petrezselyem

Bevásárlólista a pulykához

(A köretek bevásárlólistáit lásd ott.)

  • 1,5 kg pulykamell filé (attól függően, hányan vagytok) megtisztítva, megmosva – ha nagy a család, lehet bébi pulyka vagy egész pulykamell
  • 5 – 10 dkg füstölt szalonna (nem húsos)

Emlékeztető: libazsír, só, bors, majoránna, kakukkfű

Előkészítés

  • A húst befűszerezed.
  • A szalonnát vékony szeletekre vágod. Ha bébi pulykát vagy egész pulykamellet készítesz, berakod a melle bőre alá, ha mell filéből dolgozol, letakargatod a húst és hústűvel több helyen rátűzöd.
  • Fóliával letakarva félre teszed.
  • Sütés előtti napon is előkészítheted.

 

Karácsonyi pulyka - pulykafilé fűszerezve

 

Karácsonyi pulyka - pulykafilé szalonnával borítva

 

A pulyka sütése

  • A sütést két módon végezheted. Mivel a pulyka sütési ideje több óra, pulykafilé esetén választhatod azt a módszert, hogy előpárolod egy lábasban és utána a sütőben készre sütöd. A másik módszer, hogy rögtön tepsibe teszed, vizet öntesz alá, alufóliával letakarod, és előbb alacsonyabb hőfokon párolod, majd amikor már puha, leveszed a fóliát és készre sütöd. Az eredmény azonos, hiszen mindkét esetben először párolod, majd utána sütöd a hús.
  • A választás megkönnyítésére nem árt, ha ismered a szabályt:  ahány deka a pulyka, annyi perc a sütési idő. Például egy 3 kilós bébi pulyka: 3oo dkg, az 3oo perc, azaz 5 óra. 2 kilós pulykamell filé sütési ideje hasonló módon számítva közel 3 és fél óra. Én sem akartam elhinni, de már sokszor kipróbáltam, így lesz jó. A szabály ismerete arra is jó, hogy tudd, mikor kell elkezdened a pulyka készítését ahhoz, hogy időben az asztalra kerüljön.
  • Mielőtt sütöd, megsózod, sütőtálba vagy lábosba teszed.
  • A szalonnával letakart mell filét (vagy filéket) egy nagy lábosban kevés forró zsírra teszed.(A forró zsír a hús alsó felületén réteget képez, felül viszont nem kell, hogy a szalonna zsírja folyamatosan öntözgesse a hús (jobb, mintha neked kellene). Amikor már puha, átteszed egy sütőtálba, és addig grillezed, amíg a teteje megpirul (néhány perc!. Ha nincs grilled a sütőben, az sem baj, akkor alul-felül funkcióban átsütöd (kicsit magasabbra helyezd, hogy a teteje piruljon). Nagyon egyszerű, kevés munka van vele és hamarabb elkészül, mint egy egész mell.
  • A sütőben történő sütésnél tedd a húst egy tepsibe, forró zsírral öntsd le, tégy alá vizet, takard le alufóliával. A párolást alacsonyabb hőmérsékleten kezded (140-150 fok), később a hőmérsékletet felemeled (180 – 190 fokra – sütője válogatja). A párolást végezheted légkeveréssel, de a végén a sütést alul-felül sütéssel fejezd be.
  • A sütés végén a fóliát vedd le, de az is lehet, hogy alatta is szép pirosra sül.

 

Karácsonyi pulyka - pulykafilé párolás

 

Karácsonyi pulyka - átsütés

Elkészítési idő (filéből, pácolási idő nélkül):

  • Fűszerezés: 5 perc
  • Párolás-sütés (az 1,5 kg-os pulykamell): 150 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 160 perc (ebből munka: 15 perc)

Tippek:

  • A bébi pulyka hátát és püspökét kioperálhatod és felhasználhatod leveshez. A mellét és combját hátul összevarrod és úgy fog kinézni, mintha egész pulyka lenne. Így gyorsabban meg is sül.
  • Tálalás előtt a combok végét betekerheted egy kis darab alufóliával. A tálalásnál lásd el dekorációval, és egészben tedd az asztalra.
  • Ha a pulyka mérete engedi, vagy kisebb filét készítesz, használhatsz sütőzacskót. A zacskóban is szépen megpirul a hús, a saját gőzében párolódik és a sütőtakarítás könnyebb. Ha ezt a módszert alkalmazod, ne felejtsd el hústűvel kiszúrogatni a zacskót, mert különben kidurranhat.

A karácsonyi pulyka tálalása

  • A húst tálon, egészben tedd az asztalra. Így látja mindenki a munkád eredményét és learathatod a babérokat. Mivel ünnep van, mindenképpen legyen valami dekoráció.
  • Ha esetleg nem olyan lett az eredmény, amilyent vártál (ez bizony előfordulhat), akkor viszont szeleteld el.

Karácsonyi pulyka - tálon

 

Karácsonyi pulyka - salátával

 

Karácsonyi pulyka - almával

 

Karácsonyi pulyka képek: saját készítésű étel saját felvételei