Karácsonyi pulyka: lehet natúr vagy töltött gesztenyével, aszalt szilvával, almával. Itt most olyan receptet találsz, amelyhez nem kell sok időt, munkát befektetni.
Karácsonyi pulyka készítése
Elkészítési idő (pácolási idő nélkül): 160 perc (ebből munka: 15 perc)
Hozzávalók
A pulykához:
- 1,5 kg pulykamell filé (attól függően, hányan vagytok) megtisztítva, megmosva – ha nagy a család, lehet bébi pulyka vagy egész pulykamell
- 4 – 5 szelet füstölt szalonna (nem húsos)
- 2 evőkanál zsír a sütéshez (legjobb, ha libazsírt használsz)
- fűszerek: só, bors, majoránna, kakukkfű
Körethez:
Döntés kérdés, mit adsz hozzá, néhány javaslat:
- saláta (a fogyókúrásoknak)
- krumplipüré és saláta
- krumplipüré és párolt alma
- majonézes krumpli
- franciasaláta
Tálaláshoz:
Tálalj színes zöldségekkel, néhány salátalevél, színes zöldségek, petrezselyem
Bevásárlólista a pulykához
(A köretek bevásárlólistáit lásd ott.)
- 1,5 kg pulykamell filé (attól függően, hányan vagytok) megtisztítva, megmosva – ha nagy a család, lehet bébi pulyka vagy egész pulykamell
- 5 – 10 dkg füstölt szalonna (nem húsos)
Emlékeztető: libazsír, só, bors, majoránna, kakukkfű
Előkészítés
- A húst befűszerezed.
- A szalonnát vékony szeletekre vágod. Ha bébi pulykát vagy egész pulykamellet készítesz, berakod a melle bőre alá, ha mell filéből dolgozol, letakargatod a húst és hústűvel több helyen rátűzöd.
- Fóliával letakarva félre teszed.
- Sütés előtti napon is előkészítheted.
A pulyka sütése
- A sütést két módon végezheted. Mivel a pulyka sütési ideje több óra, pulykafilé esetén választhatod azt a módszert, hogy előpárolod egy lábasban és utána a sütőben készre sütöd. A másik módszer, hogy rögtön tepsibe teszed, vizet öntesz alá, alufóliával letakarod, és előbb alacsonyabb hőfokon párolod, majd amikor már puha, leveszed a fóliát és készre sütöd. Az eredmény azonos, hiszen mindkét esetben először párolod, majd utána sütöd a hús.
- A választás megkönnyítésére nem árt, ha ismered a szabályt: ahány deka a pulyka, annyi perc a sütési idő. Például egy 3 kilós bébi pulyka: 3oo dkg, az 3oo perc, azaz 5 óra. 2 kilós pulykamell filé sütési ideje hasonló módon számítva közel 3 és fél óra. Én sem akartam elhinni, de már sokszor kipróbáltam, így lesz jó. A szabály ismerete arra is jó, hogy tudd, mikor kell elkezdened a pulyka készítését ahhoz, hogy időben az asztalra kerüljön.
- Mielőtt sütöd, megsózod, sütőtálba vagy lábosba teszed.
- A szalonnával letakart mell filét (vagy filéket) egy nagy lábosban kevés forró zsírra teszed.(A forró zsír a hús alsó felületén réteget képez, felül viszont nem kell, hogy a szalonna zsírja folyamatosan öntözgesse a hús (jobb, mintha neked kellene). Amikor már puha, átteszed egy sütőtálba, és addig grillezed, amíg a teteje megpirul (néhány perc!. Ha nincs grilled a sütőben, az sem baj, akkor alul-felül funkcióban átsütöd (kicsit magasabbra helyezd, hogy a teteje piruljon). Nagyon egyszerű, kevés munka van vele és hamarabb elkészül, mint egy egész mell.
- A sütőben történő sütésnél tedd a húst egy tepsibe, forró zsírral öntsd le, tégy alá vizet, takard le alufóliával. A párolást alacsonyabb hőmérsékleten kezded (140-150 fok), később a hőmérsékletet felemeled (180 – 190 fokra – sütője válogatja). A párolást végezheted légkeveréssel, de a végén a sütést alul-felül sütéssel fejezd be.
- A sütés végén a fóliát vedd le, de az is lehet, hogy alatta is szép pirosra sül.
Elkészítési idő (filéből, pácolási idő nélkül):
- Fűszerezés: 5 perc
- Párolás-sütés (az 1,5 kg-os pulykamell): 150 perc
- Tálalás: 5 perc
Összesen: 160 perc (ebből munka: 15 perc)
Tippek:
- A bébi pulyka hátát és püspökét kioperálhatod és felhasználhatod leveshez. A mellét és combját hátul összevarrod és úgy fog kinézni, mintha egész pulyka lenne. Így gyorsabban meg is sül.
- Tálalás előtt a combok végét betekerheted egy kis darab alufóliával. A tálalásnál lásd el dekorációval, és egészben tedd az asztalra.
- Ha a pulyka mérete engedi, vagy kisebb filét készítesz, használhatsz sütőzacskót. A zacskóban is szépen megpirul a hús, a saját gőzében párolódik és a sütőtakarítás könnyebb. Ha ezt a módszert alkalmazod, ne felejtsd el hústűvel kiszúrogatni a zacskót, mert különben kidurranhat.
A karácsonyi pulyka tálalása
- A húst tálon, egészben tedd az asztalra. Így látja mindenki a munkád eredményét és learathatod a babérokat. Mivel ünnep van, mindenképpen legyen valami dekoráció.
- Ha esetleg nem olyan lett az eredmény, amilyent vártál (ez bizony előfordulhat), akkor viszont szeleteld el.
Karácsonyi pulyka képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások