Csirke grillezése: hálás feladat. A csirke húsa puha, könnyen sül és a sütés előtti pácolás még puhábbá teszi. Legegyszerűbb a filézett darabok grillezése.
Mi szükséges a csirke grillezéséhez?
Mielőtt a munkához kezdesz, legyenek meg a hozzávalók:
- csirke mellek, combok (kicsontozva, szeletre alakítva – csirkemellet vásárolhatsz filézve, csirkecombot aligha – felső combokat csontozz, az alsó combokat tedd el paprikásnak)
- fűszerek (ízlés szerint, de ha nincs gyakorlatod a fűszerezésben, vásárolj kész pácot)
- olíva olaj
- valamilyen grillező készülék – attól függően, hogy szabadban, vagy lakásban készíted-e az ételt)
- fogó a húsok fordításához
- legyen, amit a hús mellé adsz (friss zöldség, saláta, mártás, friss kenyér)
Javaslat: ha nincs gyakorlatod, olvasd át a grillezés 10 alapszabályát.
Csirke grillezése – előkészítő műveleteki
A hús pácolása csirke grillezéséhez:
A hússzeleteket a grillezés előtt legalább néhány órával (de akár az előző nap is megteheted) fűszerezd és olajozd be mindkét oldalon és tedd a hűtőszekrénybe. Ne sózd meg a hússzeleteket, mert a só kivonja a vizet és száraz lesz a hús. Sütés előtt kb. fél órával vedd ki a hűtőből, hogy s sütés megkezdésekor szoba hőmérsékletű legyen.
A grillsütő előkészítése:
- Használat előtt olvasd el a kezelési utasítást és tartsd be az ott leírtakat.
- A grillező készülék rácsát még hidegen olajozd be, hogy a sütés után könnyebben letisztítható legyen.
- Csak forró rácson vagy lapon kezd el a sütést, mert akkor alakul ki a hús külső felületén egy olyan réteg, amelynek köszönhetően az értékes anyagok a húsban maradnak.
- Ha parázson grillezel, számíts arra, hogy a sütés csak parázs fölött végezhető el, és ehhez idő szükséges. (Láng fölött a hús külső része megpörkölődhet, akár meg is éghet és a hús belseje nyers maradhat.)
- Ha árammal vagy gázzal fűtött grillsütőt használsz, akkor a grillrács (esetleg lap) gyorsan felforrósodik. (Járj el a használati utasítás szerint.)
Csirke grillezése
- Tedd a hússzeleteket a rácsra vagy lapra.
- 5 perc után fogd meg a fogóval, és nézd meg egy szelet alsó részét, ha megsült, kicsit megpirult, fordítsd meg és süsd meg a másik oldalát is.
- Ha még nem, hagyd tovább sülni. Lehetőleg ne forgasd többször.
- Vedd figyelembe, hogy a grillező felület hőmérséklete nem mindenhol egyforma, ezért előfordulhat, hogy a hússzeletek helyét cserélgetni kell. Erre és a grillezési időre nem adható szabály, ezt Neked kell kitapasztalnod, mivel készülékenként és a hús fajtája illetve vastagsága szerint változik.
- Ha a csirke szeletek mindkét oldalukon megsültek, tálalhatod.
Grillezett csirke tálalása
A tálalás legjobb módja, ha a hússzeleteket azonnal tányérokra teszed. Legyen az asztalra készítve az, amit a hús mellé adsz (legyen sótartó is). Ebben elég széles a választék, de valamilyen mártás is legyen az asztalon, mert a grillezett húsokhoz ez szinte elengedhetetlen. Egyébként egyéni ízlés dolga, hogy ki mivel fogyasztja:
- mártás
- friss feldarabolt zöldségek
- grillezett zöldségek
- saláta
- friss kenyér.
Grillezett csirkecomb filé
Érdekelhet még:
Csirke grillezése képek: saját készítésű ételek saját felvételei
Szerintem klassz ötletekkel „vendégelte” meg az író, az oldalt! 🙂