Eszterházy rostélyos: marha rostélyosból, hátszínből, zöldségekkel készül kapribogyóval, borral, citromlével ízesítve. Tészta köret, zsemlegombóc illik hozzá.
Eszterházy rostélyos recept
Elkészítési idő (pácolás nélkül): 100 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg marha hátszín vagy lecsontozott rostélyos (a képeken csak 2 szeletet látsz, mert az étel 2 személyre készült, készítési módja természetesen 4 személyre is ugyanaz) – 4 szelet arányosan több hozzávalóval
- 1 – 1,5 evőkanál zsír vagy olaj
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 2 szál közepes sárgarépa
- 2 szál közepes fehérrépa
- 1 kávéskanál piros édes fűszerpaprika
- 1 dl fehér bor
- 1 dl húsleves vagy hús alaplé
- 1 kis (75 g) sűrített paradicsom
- 1-2 evőkanál kapribogyó
- 1 db citrom
- 2 dl tejföl
- só, bors, petrezselyem (ez utóbbit kihagyhatod)
Bevásárlólista
- 80 dkg marha hátszín vagy lecsontozott rostélyos
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 2 szál közepes sárgarépa
- 2 szál közepes fehérrépa
- 1 üveg fehér bor (csak 1 dl kell!)
- 1 kis (75 g) sűrített paradicsom
- 1 kis üveg kapribogyó
- 1 db citrom
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír vagy olaj, piros édes fűszerpaprika, húsleves, hús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só, őrölt bors
Előkészítés
- A hagymát és a zöldségeket megtisztítod, megmosod, kockákra vágod.
- A petrezselymet felaprítod.
- A citromot megmosod és zöldségtisztítóval vékonyan lehámozod a héját.
- A húst megmosod, megsózod és borsozod.
- Ha a húst pácban érlelted, letörölgeted róla a pácot, megsózod és borsozod.
Eszterházy rostélyos elkészítése
- A zsírt (olajat) egy nagyobb lábosban felmelegíted.
- A hússzeletek mindkét oldalát átsütöd benne.
- Egy tányérra kiszeded.
- A hús helyére beteszed a lábosba a hagymát, majd a zöldségeket és néhány percig pirítod rajta.
- Meghinted a piros paprikával és a liszttel, hozzáadod a húslevest és a fehér bort.
- Hozzákevered a sűrített paradicsomot, a kapribogyót és a citrom héját.
- Felforralod és beleteszed a hússzeleteket. Fedő alatt puhára párolod.
- Amikor a hús megpuhult, kiveszed az edényből.
- A mártáshoz hozzákevered a tejfölt, a citromlét, ha kell, sót és borsot.
- Feforralod és hozzáadsz vágott petrezselymet.
- A mártás készen is van, visszateszed bele a húst és átforralás után kész az étel.
Megjegyzések:
- A párolási idő lerövidíthető, ha a húst készítés előtt bepácolod (fűszerezed, vékonyan olajjal bekened – nem sózod) – és egy-két napig letakarva fóliával a hűtőben tárolod.
- Ez a marhahúsból készült étel kicsit hasonlít a vadashoz, csak egyszerűbben van elkészítve.
Elkészítési idő (pácolás nélkül):
- előkészítő munkák: 15 perc
- a hús elősütése: 10 perc
- mártás elkészítése: 15 perc
- hús párolása átlagosan: 50 perc
- étel befejezése: 10 perc
Összesen: 100 perc
Eszterházy rostélyos tálalása
- Tálalhatod zsemlegombóccal, spagettival, metélt tésztával.
- Ha zsemlegombóccal készíted, a húst a tányérokra szeded, a mártással leöntöd és a gombócokat mellé rakod.
- Spagettivel, széles metélttel jobb megoldás, ha a tésztát a tányérra teszed, ráhelyezed a húst, majd a mártással leöntöd.
- Citromkarikával, petrezselyemmel, vékonyra szelt zöldségekkel díszítheted.
Ha kedveled a marhahúsból készült ételeket, nézd meg a hagymás rostélyos receptjét is.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások