Rántott hús recept: sertéscombból. Gondosan készítve nagyon finom lesz. Igaz, van vele egy kis macera, de megéri a fáradságot!

Rántott hús 1

Rántott hús recept

Rántott hús, rántott szelet: sertéshúsból készül: tarjából, karajból, sertéscombból.

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre – sertéscombból (készülhet még karajból, tarjából).

  • 4 nagyobb szelet sertéscomb (a diója a legjobb), kb. 80 dkg
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 db tojás (ha kicsi, lehet, hogy 2 db kell)
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors (ez utóbbi elhagyható)
  • a kisütéshez: annyi olaj, hogy a hús „úszni” tudjon benne

Bevásárlólista

  • 4 nagyobb szelet sertéscomb (tarja, karaj)
  • 1 db tojás

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, bors, só, napraforgó olaj (legalább fél liter)

Megjegyzések:

  • A mennyiség egy átlag. Mivel szerintem a rántott húst mindenki szereti, nyugodtan készíthetsz belőle többet, mert hidegen is jó, sőt tízórais szendvicsbe is teheted.
  • Ha kisebb szeleteket tudsz levágni, az sem baj, akkor több kisebb szelet lesz belőle.
  • Jobban jársz, ha egy nagy lábasban sütöd és nem serpenyőben, mert tisztább marad a tűzhely!

Rántott hús recept – előkészítés

  • A hússzeleteket kiteríted, ha vannak rajta inak, azokat elvagdosod, különben sütéskor összeugrik a hús.
  • Kiklopfolod úgy, hogy kb. fél cm vastag maradjon a hús. Akkor viszonylag gyorsan átsül, és még van beltartalma, mert ugyebár nem szeretnél két panír között egy majdnem semmit enni.Klopfolt hús
  • Mindkét oldalát megsózod (nem túlságosan), ha úgy gondolod, kevés borsot is tehetsz rá. A sózás csak közvetlenül a sütés előtt végezd, különben a hús levet enged, kifolynak belőle az értékes anyagok és még száraz is lesz.
  • A tojást felütöd egy akkora tányérba vagy tálba, amelyben a hússzeleteket könnyen tudod forgatni. A tojást villával összekevered.

Rántott hús, rántott szelet készítése

Rántott hús panírozása

  1. Mielőtt a panírozáshoz kezdenél, tedd fel az olajat melegedni.
  2. A húst bepanírozod: először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatod. Ne ütögesd bele (bár vannak, akik így készítik).LisztbenFelvert tojásbanZsemlemorzsában
  3. Kirakod egy tálcára egymás mellé.

Rántott hús recept – sütés

  1. Mire egy lábosra valót kipanírozol, az olaj is felforrósodik. Ellenőrizd kenyérdarabkával, hogy serceg-e, amikor beledobod. Ha forró az olaj (színe kicsit kivilágosodik – de még nem füstöl), beleteszel (mérettől és lábastól függően) 2 – 3 szeletet. Fél perc után megfordítod. Ismét fél perc után lejjebb veszed a hőmérsékletet, hogy a húsok belseje is átsüljön. Közben a szeleteket néhányszor megfordítod.Sütés
  2. Amikor a panír szép aranybarna, szűrőkanálra kiszeded és lecsepegteted.
  3. Dupla papírtörlővel kibélelt tálba teszed (a papír még sok olajat le fog róla szívni).Lecsepegtetés

Megjegyzés:

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Panírozás: 5 perc
  • Sütés (2 adagban) : 20 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

Tálalhatod nyers zöldségekkel, salátákkal, különféle köretekkel. Bárhogy is tálalod, finom lesz.

Rántott hús 1

 

Kiegészítés:

A rántott hús recept érdemes arra, hogy feljegyezd, vagy akár fejben tartsd, hiszen valójában nagyon egyszerű. Nálunk gyakran leszólják, de nem úgy a bécsiek, akik idegenforgalmi nevezetességet csináltak belőle bécsi szelet néven. A külföldiek egy-egy nevesebb étteremben még sorbaállni is hajlandóak érte. A fent említett cikk végén többet is olvashatsz erről.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.