Mátrai borzaska, vagy egyszerűen borzaska: ki ne hallott volna róla? A bundája zsemlemorzsa helyett reszelt krumpli. Lehet, hogy az alkotója már unta a szokványos rántott húst.
Mátrai borzaska, borzaska recept
A mátrai borzaska vagy egyszerűen csak borzaska recept nagyon egyszerű. Hasonlít a rántott húshoz, de zsemlemorzsa helyett reszelt krumpli az utolsó réteg.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
- 8 szelet sertéskaraj -tarja vagy -comb (kb. 1 kg)
- 80 dkg krumpli (közepes vagy annál nagyobb)
- 2 db tojás
- 2 evőkanál liszt
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyem (a panírba, de nem kötelező)
- só
- 1 kiskanál őrölt fehér bors + 1 mokkáskanálnyi a panírba
- 8 teáskanál tejföl
- 5 dkg sajt (félkemény, reszelhető)
- olaj a sütéshez – közel 1 liter, mert a húsnak „úsznia” kell
Bevásárlólista
- 8 szelet sertéskaraj -tarja vagy -comb (kb. 1 kg)
- 80 dkg krumpli (közepes vagy annál nagyobb)
- 2 db tojás
- 1 kis pohár tejföl l tejföl
- 5 dkg sajt (félkemény, reszelhető)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, fokhagyma, só, őrölt fehér bors, napraforgó olaj (min. 0,5 liter)
Előkészítés
- A hússzeleteket klopfolod, bedörzsölöd fokhagymával, sózod és borsozod.
- A krumplit lereszeled (reszelőket itt találsz), megsózod, 15 percig állni hagyod, utána kinyomkodod.
- A petrezselymet felaprítod.
Mátrai borzaska elkészítése
Tedd fel melegedni a sütőolajat. (Annyi olaj legyen az edényben, hogy a hússzelet „úszni” tudjon és ne érjen az edény aljához.)
A panír készítése:
- Egy közepes tálban a 2 tojást villával vagy habverővel felvered.
- Hozzáadod a lisztet
- Simára összedolgozod.
- Hozzáadod a kinyomkodott reszelt krumplit, petrezselymet, fehér borsot és összekevered.
- Belekevered a felaprított petrezselyem nagy részét (a többit használd fel a körethez) és elkészült a panír.
Panírozás, sütés:
- A hússzeleteket egymás után a panírba teszed. Lapáttal kiemeled úgy, hogy lehetőleg az alján is és a tetején is legyen massza.
- Gyors mozdulattal a sütő edény (lábas, serpenyő) fölé viszed, majd óvatosan az addigra már felforrósodott olajba engeded. Az olaj legyen forró, hogy a panír gyorsan megszilárduljon, de ne füstöljön, mert akkor a panír megég és a hús nem fog átsülni.
- Egy perc után fordítsd meg (ne villát használj, hanem húsfogót), nehogy az alsó része az edény aljához ragadjon. Közben panírozhatod és rakhatod be a többi hússzeletet is. Természetesen egyszerre csak annyit, amennyi a sütő edénybe fér. Ügyelj az olaj megfelelő hőmérsékletére – ne hüljön le és ne melegedjen túl!
- Mindkét oldalát süsd szép aranybarnára. Ha szükséges, többször is forgathatod.
- Papírtörlőre téve lecsepegteted.
Megjegyzések:
- A borzaska panírozása elég kényes művelet. A panírt a krumpli hozzáadása után ne hagyd állni, mert a krumpli további levet enged és a panír felhígul, és könnyen lefolyik a húsról. Ha a további adagok sütése közben hígulna, tegyél bele még egy kis lisztet.
- Ne dolgozz villával, mert amikor kiemeled a húst a panírból, az lefolyhat róla. Ezért ajánlottam a lapátot.
- Sajnos, a panírozás művelete – a dolog gyors és kényes volta miatt – egyszemélyes munka esetén nem fotózható.
Hasonló módon készíthetsz kárpáti borzaskát csirkemellből
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 25 perc
- Panírozás és sütés folyamatosan: 30 perc
- Lecsepegtetés: 5 perc
Összesen (közben a köret is elkészülhet): 60 perc
Mátrai borzaska tálalása
A hússzeletek tetejére tejfölt kensz és reszelt sajtot szórsz. A tejfölbe is kerülhet egy kis fokhagyma. Körítésként főtt/párolt rizs illik hozzá.
Kiegészítés:
A borzaska bundája
A mátrai borzaska bundája lisztből, tojásból és reszelt krumpliból készül és két alkotója: a liszt és a tojás minden húspanírnak része. A bundát kétféle módon lehet elkészíteni:
- a megsózott hús szeletekre a bundát rétegekben feltenni (rántott- és párizsi panír)
- a bunda alkotóit összekeverni és a besózott húst sütés előtt belemártani (sörtészta panír).
A mátrai borzaskát mindkét módszerrel el lehet készíteni. Mindkettő finom. Én a készítésnek a második módját választottam.
Mátrai borzas képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Szia!
Pont a hétvégén csináltam Mátrai borzaskát. Az 1.módszer szerint paníroztam. Kisütés után megkentem fokhagymás tejföllel és megszórtam reszelt sajttal, amit grillen rápirítottam. Pluszban sütöttem hozzá még néhány lapcsánkát(tócsnit), azzal tálaltam.
Nagyon finom, mindenkinek ajánlom!
Kedves István!
Elnézést, hogy jól megkéstem a válaszolással, de most megteszem: nagyon jó lehet a Te változatod. Én is tudom, hogy lehet sajtos tejföllel tálalni, de a fokhagymásról még nem hallottam annak ellenére, hogy nagyon szeretjük a fokhagymás tejfölt. Rántott zöldségekhez például kiváló, és sokkal gyorsabban kész, mint a majonéz (mert én mindig itthon készítem).
a zsemlemorzsa minek kell?,a receptbe benne benne van /panírozásnál! ?
Köszönöm, hogy szóltál! Természetesen elírás, a reszelt krumpli helyett véletlenül zsemlemorzsát írtam. Javítottam.