Húsgombóc: többféleképpen lehet készíteni és sokféleképpen lehet fűszerezni. Itt egy olyan receptet találsz, amelyet fűszerezéssel változtathatsz.
Húsgombóc alaprecept
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 személyre ill. 16 db gombóchoz
- 80 dkg darált sertéslapocka
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál só
Bevásárlólista
- 80 dkg darált sertéslapocka
- 1 nagy fej hagyma
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: fokhagyma, zsír, őrölt fekete bors, zsemlemorzsa, só
Előkészítés
- A húst, ha nem darálva vásárolod, megdarálod.
- A hagymát apróra vágod.
- A fokhagymát felaprítod. Ha van fokhagymaprésed, akkor erre nincs szükség, amikor a fokhagymát felhasználod, akkor préseled le.
- A petrezselymet feldarabolod.
Húsgombóc készítése
- A zsírt egy kisebb edényben felolvasztod. Ráteszed a hagymát és párolod, amig elmegy róla a víz.
- Mielőtt leveszed a tűzhelyről, beledobod (vagy belepréseled) fél percre a fokhagymát.
- A párolt hagymát egy tálban a húshoz teszed.
- Hozzáteszed még a tojást, a zsemlemorzsát, az őrölt borsot, a felaprított petrezselymet és a sót.
Alapanyagok
- Összedolgozod és a tálban elsímítod.
Húsgombóc massza
- A masszát 8 részre osztod. Minden részből 2 db gombócot készítesz, így összesen 16 db gombóc készül. (Ha többet szeretnél, oszd több részre a masszát. Pl. ha 10 részre osztod, akkor20 db gombócot tudsz belőle formázni. Természetesen akkor a gombócok kisebbek lesznek.
Massza részekre osztva
Húsgombócok 2
- Az így elkészült gombócokat forró olajban kisütheted, levesbetétként levesekbe főzheted, ha máskor szeretnéd felhasználni, a tálcán lefagyaszthatod, utána a mélyhűtőben zacskóban tárolhatod.
Húsgombócok sütése:
- A forró olajban először a gombócok egyik oldalát sütöd meg. Amikor beletetted az olajba, egy lapos kanállal időnként válaszd el az aljától, mert leragadhatnak. Közepes lángon addig süsd, amíg az elsó felük szépen megbarnul.
Húsgombócok sütése 1
- Utána a gombócokat megfordítod és a másik oldalukat is szép világosbarnára sütöd. Sütés közben nem kell mozgatni, csak időnként a lábost kicsit felemelve megrázni, akkor nem fognak leragadni.
Húsgombócok sütése 2
- Miután elég vastagok a gombócok, a sütés kb. 20 percig fog tartani. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a gombócok átsüljenek. Ha elég nagy lábast használsz a sütéshez, egyszerre is kisütheted. Közepes méretűben kétszerre lehet kisütni.
- A kisütött gombócokat szűrőkanállal kiszeded, lecsepegteted és dupla papírtörlővel kibélelt tálba kiszeded. (A papírtörlő nagyon sok olajat le fog szívni róla.)
Lecsepegtetés
Elkészítési idő (darált húsból):
- Előkészítés: 20 perc
- Gombócok formázása: 10 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 7o perc.
Tálalás
Tálalhatod zöldségekkel, mártásokkal, teheted főzelékre feltétnek (természetesen ez utóbbi esetben fele mennyiség is elég lesz.
Húsgombóc zellermártással
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások