Csülök pékné módra: az egyik legjobb dolog, ami sertéscsülökkel megtörténhet, ha ezt az ételt készíted el belőle.
Csülök pékné módra – recept
Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók
4 – 6 személyre
A csülök főzéséhez:
- 1 db hátsó sertéscsülök (kb. 1,5 kg)
- 1 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 10 szem szemes fekete bors
- 2 db babérlevél
- 1 evőkanál só
Az étel összeállításához:
- 1 db főtt hátsó csülök
- 6 – 10 db nagyobb krumpli
- 2 db hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 evőkanál zsír
- 1 kiskanál só (lehet több vagy kevesebb)
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál méz
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 1 db hátsó sertéscsülök (kb. 1,5 kg)
- 3 db vöröshagyma
- 6 – 10 db nagyobb krumpli
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: szemes fekete bors, babérlevél, só, zsír, őrölt fekete bors, méz
Előkészítés
- A csülköt megfőzöd: letisztítod, megmosod, felteszed főni az étel készítése előtt 3 órával.
- A főzővízbe beleteszed a négybe vágott hagymát, a félbe vágott fokhagymagerezdeket, a szemes borsot, a babérlevelet és az 1 evőkanál sót.Puhára főzöd. A csontokat kiszeded, a húst hagyod kicsit hűlni a főzővízben.
- A krumplit megtisztítod és 6 – 6 cikkbe vágod.
- A 2 db hagymát is 6 – 6 cikkre darabolod.
- A fokhagymát és petrezselymet felaprítod.
Megjegyzések:
- Az étel elkészítési idejének nagyobb részét a csülök főzése teszi ki (részletesen: kattints a linkre). Azt is megteheted, hogy előző nap főzöd meg a csülköt és felhasználásig a főző vízben hagyod.
- A főzőlevet felhasználhatod levesek vagy főzelékek készítéséhez, akár lefagyasztva hosszabb ideig is tárolhatod.
Csülök pékné módra készítése
- A sütőt bekapcsolod 180 fokra.
- A főtt csülköt feldarabolod úgy, hogy egy-egy darabon legyen hús is, és bőrös rész is. Kóstold meg, mert előfordulhat, hogy ugyan elég sót tettél a főzővízbe, mégis kissé sótalannak tűnik.
- Egy tepsit vagy sütőtálat kikensz zsírral.
- Egyenletesen elosztva beleteszed a főtt csülök darabokat. A bőrös részek felfelé nézzenek.
- A cikkelre vágott krumplit elhelyezed a húsdarabok között.
- A darabokra vágott hagymát is elhelyezed a tepsiben ott, ahol még hely maradt ügyelve arra, hogy nagyjából egyenletesen elosztva legyenek a hús és a krumpli között.
- A felaprított fokhagymát egyenletesen elosztva szétszórod az étel felületén.
- A tepsi egész tartalmát megsózod és őrölt fekete borsot is szórsz rá.
- A zsírt egy kisebb edényben felforrósítod és – lehetőleg egyenletesen elosztva – rálocsolod az ételre.
- A tepsit vagy sütőtálat beteszed a sütőbe.
- 1 evőkanál mézet összekeversz 1 evőkanál csülök főzőlével, hogy könnyen kenhető legyen.
- 25 perc sütés után bekened a mézes oldattal a húsdarabokat.
- Tovább sütöd az ételt addig, amig a krumpli megpuhul és kicsit megpirosodik. Ez nagyjából további 25 percet vesz majd igénybe.
- Amikor minden megsült, kiveszed a sütőből, mert az étel elkészült.
Elkészítési idő (a csülök főzési ideje nélkül):
- Előkészítés: 20 perc
- Sütés: 50 perc
Összesen 70 perc (ebből munka: 30 perc)
Tálalás
Az ételt tányérokra szeded. Megszórod petrezselyemmel, egy bóbitát is tehetsz a tetejére. Hagyományos savanyúság (uborka, alma paprika) vagy uborkasaláta illik hozzá.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások