Bográcsgulyás: az egyik legismertebb és legkedveltebb magyaros étel – a gulyás – bográcsban főzve. Ha betartod a receptben írt arányokat és a sózást is eltalálod, garantálom, szenzációs lesz. T

Bográcsgulyás 1

Bográcsgulyás sertéshúsból – recept

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók

6 – 8 személyre

  • 1,5 kg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 1 kg krumpli
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db nagyobb fehérrépa
  • 1/2 zellergumó
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 3 db vöröshagyma
  • 3 evőkanál sertészsír
  • 12-13 dkg készen vásárolt csipetke (25 dekás csomag fele)
  • 2 szál zeller zöld
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 3 evőkanál csípős piros fűszerpaprika (a csípős és édes paprika arányát tetszés szerint változtathatod attól függően, mennyire csípős ételt szeretnél)
  • 3 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • só (esetleg 1 – 2 kiskanál őrölt fűszerkömény – de ez ízlés dolga)

Bevásárlólista

  • 1,5 kg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 1 kg krumpli
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db nagyobb fehérrépa
  • 1/2 zellergumó zölddel
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 3 db vöröshagyma
  • 25 dkg csipetke száraztészta (a fele kell az ételbe)
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: sertészsír, édes és csípős piros fűszerpaprika, fűszerkömény (feltételesen), só

Megjegyzés:

  • Ez a mennyiség egy 6 literes, kb. 4,5 liter hasznos térfogatú bográcsban készült.

Előkészítés

Amíg a férfinép rakja a tüzet, a nők elvégezhetik az előkészítő munkákat:

  • A hagymát és zöldpaprikát tisztítsd meg, vágd apróra (össze is keverheted, mert együtt kerülnek a bográcsba).
  • A paradicsom héját (forró vízbe mártás után) távolítsd el és darabolt fel.
  • A húst vágd fel kisebb kockákra (a kisebb darabok gyorsabban megfőnek).
  • A krumplit darabold fel (ne túl nagyra, hogy együtt főljön meg a zöldségekkel).
  • A sárgarépát, fehérrépát és zellergumót tisztítsd le, kockázd fel.
  • A petrezselymet mosd meg és néhány szál kivételével aprítsd fel.
  • A zeller- és petrezselyemszárakat kösd össze egy csomóba (nem szóródnak szét a levesben és a főzés végén könnyen eltávolíthatók).
  • Ha időd engedi, akár a csipetkét is elkészítheted 1 tojásból és 10 dkg lisztből.

Bográcsgulyás elkészítése

  1. Ellenőrizd, hogy a tűz egyenletesen égjen a bogrács alatt és főzés közben pótold a fát szükség szerint.
  2. Olvaszd fel a zsírt a bográcsban, tedd bele a hagymát (a zöldpaprikával és paradicsommal együtt) és párold addig, amíg összeesik.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  3. Tedd rá a húst, forgasd át a hagymával együtt. Keverd addig, amíg kivilágosodik. Lassan párold a saját levében. Ha túl nagy lenne a tűz és elpárologna a leve, pótold kevés vízzel.
    Hús párolása 1

    Hús párolása 1

    Hús párolása 2

    Hús párolása 2

  4. Fél óra elteltével, amikor már kiengedte a levét, tedd bele a piros paprikát, keverd össze és párold tovább. Hogy ne párologjon el a leve, lefedheted egy fedővel.

    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

  5. Amikor a hús már majdnem puha, engedd fel egy liter vízzel, várd meg, amíg újra forr, tedd bele a krumplit, a zöldségeket, és a készen vásárolt csipetkét (ha magad készítetted, akkor csak egy negyed óra múlva). Adj hozzá még annyi vizet, hogy az étel nagyjából 4 liternyi legyen.
    Feltöltés vízzel 1

    Feltöltés vízzel 1

    Zöldségek, csipetke hozzáadása

    Zöldségek, csipetke hozzáadása

    Feltöltés vízzel 2

    Feltöltés vízzel 2

  6. Főzd tovább addig, amíg minden megpuhul.
  7. A kész levesből távolítsd el a zeller zöldet és a petrezselyemszárat.

    Bográcsgulyás készen

    Bográcsgulyás készen

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók feldarabolása: 30 perc (ezalatt be lehet gyújtani a tüzet)
  • Hagyma és hús párolása: 60 perc (előfordulhat, hogy több)
  • Összefőzés zöldségekkel 30 perc

Összesen: 120 perc

Bográcsgulyás tálalása

Tálalás előtt szórd rá a petrezselyemzöldet és kanalazd a gulyást a tányérokba. Ügyelj arra, hogy a sűrűje az alján van és mindenkinek jusson belőle.

Bográcsgulyás tálalva 1

Bográcsgulyás tálalva 1

Ez a bográcsgulyás recept az alapja már jó néhány éve a bográcsban főtt gulyásunknak és még mindig sikerült: hol nagyon jól, hol még jobban. A férfiak le is aratják minden alkalommal a babérokat. Az étel történetével is megismerkedhetsz különféle írásokból.

 

Képek: családi főzés, saját felvételek