Bakonyi sertésszelet: gombás sertésszelet tejföllel, lecsós alappal. Az egyik legfinomabb húsétel, feltétlenül próbáld ki, nem bánod meg!
Bakonyi sertésszelet recept
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 6 szelet sertéstarja (körülbelül 80 dkg)
- 1 kiskanálnyi só
- 1 kiskanálnyi bors
- 3 evőkanál liszt (nem pontos adat – függ a hússzelet méretétől)
- 2 teáskanál zsír a hús átsütéséhez
- 5 dkg szalonna
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
- 2 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 30 dkg gomba
- 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- 1/2 dl tejföl
- kevés víz
- szükséged lesz még egy nagy serpenyőre, amelyben a hússzeletek egymás mellett elférnek.
Bevásárlólista
- 6 szelet sertéstarja (körülbelül 80 dkg)
- 5 dkg szalonna
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
- 2 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 30 dkg gomba
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: liszt, zsír, bors, só, édes piros fűszerpaprika
Előkészítés
- A hússzeleteket kissé kiklopfolod (egyenletes vastagságúak legyenek)
- A hagymát, paradicsomot, zöldpaprikát és szalonnát kis kockákra vágod.
- A gombát felszeleteled. Negyed részét egészben hagyod.
Bakonyi sertésszelet készítése
Hús átsütése
- A hússzeleteket megsózod, beborsozod. Nem kell puhára sütnöd, mert az egy későbbi művelet lesz.
- Lisztbe forgatod. A lisztből kiemelve rád le róla a fölösleges lisztet.
- Zsíron mindkét oldalán átsütöd.
- A serpenyőből kiszeded egy kisebb tálba vagy tányérba.
A mártás elkészítése
- A serpenyőben kiolvasztod a szalonnát.
- Ráteszed a hagymát és megdinszteled (fedő nélkül kissé megpirítod).
- Beleteszed a paradicsomot, zöldpaprikát és összepárolod.
- Az így elkészített alapba beleteszed a piros paprikát, a felszeletelt gombát és még 5 percig tovább párolod, hogy a gomba is megpuhuljon.
Az étel elkészítése
- A fenti módon elkészített alapba belehelyezed a hússzeleteket, az egész gombákat és addig párolod, amíg a hús is megpuhul. Ha szükséges, tegyél hozzá kevés vizet.
- A megpuhult húst és az egész gombákat szedd ki az alapból. Kóstold meg az alapot, ha szükséges, sót még tehetsz hozzá.
- Az alapot gazdagítsd a tejföllel, majd helyezd vissza a hússzeleteket. A gombákat hagyd meg a tálaláshoz.
- Forrald össze és ezzel az étel el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, hozzávalók feldarabolása: 15 perc
- Hússzeletek átsütése: 5 perc
- Alap elkészítése: 30 perc
- Készre párolás: 20 perc
Összesen: 70 perc
Bakonyi sertésszelet tálalása
Köretként készíts hozzá nokedlit.
Tedd a nokedlit melegen a tányérra és tedd melléje a hússzeletet. Tégy a tetejére és a nokedlira mártást.
Ha a panírozott húsokat jobban szerepel, rántott hús készítése is szerepel az oldalamon.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
9 óra 4 perc igen gusztusos, most villás reggelinek is megfelelne egy völgyre néző teraszon. A napom így jól kezdődne, amit kívánok a készítőnek is. Ébresztem séfet is.
Örülök, hogy ilyen inspiráló volt az írás és a látvány – egyébként finom is!
Ma elkészítettem és nagyon finom lett. Fel is vettem az étlapomra.
Örömmel hallom. Nálunk is nagy kedvenc!
A hozzávalókban szerepel 1 kanál fűszerpaprika. Az elkészítésnél szó sincs róla.
Igaz, ez lemaradt. A lecsós alapba párolás után.