Bakonyi sertésszelet: gombás sertésszelet tejföllel, lecsós alappal. Az egyik legfinomabb húsétel, feltétlenül próbáld ki, nem bánod meg! 

Bakonyi sertésszelet 1

Bakonyi sertésszelet recept

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 6 szelet sertéstarja (körülbelül 80 dkg)
  • 1 kiskanálnyi só
  • 1 kiskanálnyi bors
  • 3 evőkanál liszt (nem pontos adat – függ a hússzelet méretétől)
  • 2 teáskanál zsír a hús átsütéséhez
  • 5 dkg szalonna
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 30 dkg gomba
  • 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • 1/2 dl tejföl
  • kevés víz
  • szükséged lesz még egy nagy serpenyőre, amelyben a hússzeletek egymás mellett elférnek.

Bevásárlólista

  • 6 szelet sertéstarja (körülbelül 80 dkg)
  • 5 dkg szalonna
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 30 dkg gomba
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: liszt, zsír, bors, só, édes piros fűszerpaprika

Előkészítés

  • A hússzeleteket kissé kiklopfolod (egyenletes vastagságúak legyenek)
  • A hagymát, paradicsomot, zöldpaprikát és szalonnát kis kockákra vágod.
  • A gombát felszeleteled. Negyed részét egészben hagyod.

Bakonyi sertésszelet készítése

Hús átsütése

  1. A hússzeleteket megsózod, beborsozod. Nem kell  puhára sütnöd, mert az egy későbbi művelet lesz.
  2. Lisztbe forgatod. A lisztből kiemelve rád le róla a fölösleges lisztet.
  3. Zsíron mindkét oldalán átsütöd.
  4. A serpenyőből kiszeded egy kisebb tálba vagy tányérba.

A mártás elkészítése

  1. A serpenyőben kiolvasztod a szalonnát.
  2. Ráteszed a hagymát és megdinszteled (fedő nélkül kissé megpirítod).
  3. Beleteszed a paradicsomot, zöldpaprikát és összepárolod.
    Paprika, paradicsom hozzáadása

    Paprika, paradicsom hozzáadása

    Lecsós alap párolva

    Lecsós alap párolva

  4. Az így elkészített alapba beleteszed a piros paprikát, a felszeletelt gombát és még 5 percig tovább párolod, hogy a gomba is megpuhuljon.

    Gomba megpárolva

    Gomba megpárolva

Az étel elkészítése

  1. A fenti módon elkészített alapba belehelyezed a hússzeleteket, az egész gombákat és addig párolod, amíg a hús is megpuhul. Ha szükséges, tegyél hozzá kevés vizet.
    Hús visszahelyezve

    Hús visszahelyezve

    Összepárolás

    Összepárolás

  2. A megpuhult húst és az egész gombákat szedd ki az alapból. Kóstold meg az alapot, ha szükséges, sót még tehetsz hozzá.

    Hús, egész gombák kiszedve

    Hús, egész gombák kiszedve

  3. Az alapot gazdagítsd a tejföllel, majd helyezd vissza a hússzeleteket. A gombákat hagyd meg a tálaláshoz.

    Tejföl hozzáadása

    Tejföl hozzáadása

  4. Forrald össze és ezzel az étel el is készült.

    Étel készen

    Étel készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés, hozzávalók feldarabolása: 15 perc
  • Hússzeletek átsütése: 5 perc
  • Alap elkészítése: 30 perc
  • Készre párolás: 20 perc

Összesen: 70 perc

Bakonyi sertésszelet tálalása

Köretként készíts hozzá nokedlit.

Tedd a nokedlit melegen a tányérra és tedd melléje a hússzeletet. Tégy a tetejére és a nokedlira mártást.

Bakonyi sertésszelet tálalva

 

Ha a panírozott húsokat jobban szerepel, rántott hús készítése is szerepel az oldalamon.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.